Planul lui Draghi nu poate functiona cand guvernele nationale nu cer ajutorul si nu sunt pregatite sa adopte politici de crestere economica.
Banca Centrala Europeana este cea mai in masura sa influenteze politica financiara si monetara a continentului, dar nu poate face nimic in legatura cu problemele politice la nivel national.
Pietele au aratat entuziasm la anuntul BCE cu privire la planul lui Mario Draghi care prevede achizitia obligatiunilor tarilor cu probleme si sa realizeze uniunea bancara europeana. Criza datoriilor suverane parea sa fie pe punctul de a fi rezolvata, comenteaza Business Insider.
Protestele din aceasta saptamana arata clar ca si guvernele si institutiile europene sunt neputincioase in fata lipsei de coeziune la nivel national din tarile membre.
BCE nu poate sprijini Spania daca prim-ministrul Mariano Rajoy nu cere ajutorul, fiindu-i teama de separarea Cataloniei sau daca guvernul grec nu poate impune politici de austeritate de teama protestelor.
Mediul politic european devine tot mai instabil, iar lipsa de incredere in insitutiile statului sau cele ale Uniunii Europene duce la o crestere tot mai mare a sentimentelor nationaliste si extremiste.
Guvernele europene, incapabile sa actioneze decisiv
La intalnirea de sambata cu Hollande, Angela Merkel nu s-a aratat dispusa sa ia vreo hotarare clara in legatura cu problemele de pe agenda discutiei, in special realizareaunei uniuni bancare europene si aprobarea planului lui Mario... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 13:09
Daca pentru premierul Emil Boc cuvintele de ordine in privinta politicilor fiscale sunt "precautie" si "moderatie", pentru ministrul Tabara criza nu va fi atat de urata in Romania ca in alte state europene comuniste. In ceea ce-l priveste pe fostul presedinte Ion Iliescu, acesta crede oricare ar fi evolutia la nivel mondial, Romania va avea de suferit, potrivit Mediafax.
Boc: Avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice
"Cuvantul de ordine este acela de precautie si moderatie in tot ce inseamna politici fiscale si politici guvernamentale.
Pietele internationale nu sunt calme, situatia nici din America nici din Europa nu este inca stabila din punct de vedere economic. Noi avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile de anul trecut, dar nu avem voie sa facem niciun exces care sa compromita aceasta stabilitate, nici in politica fiscala, nici in politica monetara si evident trebuie sa fim atenti la ceea ce se intampla cu pietele internationale de care depindem in mod foarte clar", a precizat Emil Boc inainte de sedinta BPN, intrebat in legatura cu criza mondiala.
El a spus ca tara noastra poate trece prin aceasta perioada dificila cu "echilibru si prudenta".
Anastase: Am discutat in coalitie despre criza mondiala si despre faptul ca trebuie sa fim precauti
"Am discutat in coalitie despre criza mondiala si despre faptul ca trebuie sa fim precauti si sa luam deciziile corecte. Am discutat sa mentinem procesul de reducere a... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 18:30
Liderii din Europa cauta solutii pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane, in contextul in care randamentele titlurilor de stat ale Italiei si Spaniei se mentin la niveluri ridicate in pofida repornirii programului de achizitii de obligatiuni guvernamentale de catre BCE, transmite Mediafax.In timp ce marile burse din intreaga lume sunt in cadere libera pentru cea de-a opta sedinta consecutiv, Comisia Europeana a cerut noi masuri de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), mecanismul de 440 miliarde euro la care pot apela statele cu probleme din zona euro."Pentru a fi efectiv, EFSF trebuie sa fie credibil si respectat de catre piete", a declarat comisarul european pentru Economie si Politica Monetara, Olli Rehn, la postul de radio BBC Radio 4.Banca Centrala Europeana (BCE) a reluat joi programul de achizitii de obligatiuni ale statelor de la "periferia" zonei euro, insa a refuzat sa includa si titlurile Italiei si Spaniei, tarile atacate in ultima perioada pe pietele financiare.Astfel, liderii guvernelor europene, care au demonstrat ca uneori depasesc cu greu divergentele care ii separa, au revenit in centrul atentiei pentru a cauta solutii la criza.Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, liderii celor mai mari economii din zona euro, vor discuta telefonic in urmatoarele ore, a declarat un apropiat al lui Sarkozy.
Liderul francez il va suna de asemenea pe premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.Diferenta... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 14:47
Liderii Uniunii Europene (UE) vor aproba un plan de infiintare a unui mecanism permanent de solutionare a crizelor din zona euro in timpul reuniunii care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani la Bruxelles, a declarat, miercuri, cancelarul german Angela Merkel, citat de Reuters, transmite Mediafax.Sefii de state si de guverne vor sustine un acord convenit luna trecuta de ministrii de Finante ai statelor UE pentru crearea Mecanismului European de Stabilizare, care va inlocui programul actual de 750 de miliarde de euro incepand de la mijlocul anului 2013.
Intr-un discurs in camera inferioara a Parlamentului, Merkel a reafirmat angajamentul Germaniei de a-si sustine partenerii europeni, dar a respins, din nou, ideea lansarii de obligatiuni comune pentru zona euro.
"Stim ca euro este destinul nostru comun, iar Europa viitorul nostru. Nimeni nu va fi abandonat in Europa. Statele europene vor reusi impreuna", a spus cancelarul.
Programul de stabilizare de 750 de miliarde de euro, la care Fondul Monetar International contribuie cu 250 de miliarde de euro, expira in iunie 2013. Pana in prezent acesta a fost utilizat pentru acordarea de ajutor financiar extern Greciei si Irlandei.
"Declaratia ministrilor de Finante din zona euro de la 28 noiembrie, in care au fost convenite principiile noului mecanism, va fi aprobata si de Consiliul European", a spus Merkel.
Pentru ca proiectul european sa functioneze, toate statele trebuie sa traga in aceeasi directie.
"Este vorba... mai mult
Joi, 16 Decembrie 2010, ora 09:29