Rusia si NATO, tot mai aproape de razboi? Manevre fara precedent in Europa

Miercuri, 12 August 2015, ora 14:19
3494 citiri
Rusia si NATO, tot mai aproape de razboi? Manevre fara precedent in Europa
Foto: Facebook / U.S. Air Forces in Europe and Air Forces Africa

Confruntarea militara in Europa devine tot mai probabila, pe masura ce Rusia si NATO sporesc numarul exercitiilor militare, avertizeaza grupul de analisti londonezi European Leaders Network (ELN).

Expertii think thank-ului britanic au supus analizei doua ample exercitii militare desfasurate de o parte si de cealalta a "noii cortine de fier", numarul trupelor implicate fiind de-a dreptul inspaimantator: aproape 100.000 de soldati, arata cotidianul The Independent.

Mai mult decat exercitii

In raportul intocmit de expertii ELN se arata ca operatiunile derulate de cele doua tabere au contribuit la crearea unui climat de nesiguranta si au generat contacte periculoase intre cele doua forte militare.

Amenintarea armelor, tot mai pregnanta dupa ce criza din Ucraina, a dus la cresterea tensiunilor dintre Moscova si Occident.

Raportul ELN arata ca, in acest context, fortele NATO au derulat 270 de exercitii in primele 7 luni ale acestui an, in timp ce armata rusa a raportat nu mai putin de 4.000 de operatiuni de pregatire a fortelor militare, in aceeasi perioada.

Un conflict inevitabil

Directorul ELN si co-autor al studiului, Ian Kearns sustine ca toate datele analizate duc la o concluzie simpla: "Rusia se pregateste pentru un conflict cu NATO, iar NATO se pregateste pentru o posibila confruntare cu Rusia".

Cele doua operatiuni de amploare care au starnit interesul expertilor ELN au fost exercitiul militar din martie, desfasurat de 80.000 de soldati rusi, si operatiunea Scutului Aliat NATO din luna iunie, care a reunit 15.000 de militari din 22 de tari.

"Istoria este plina de exemple ale unor lideri care cred ca detin controlul acestor evenimente, iar acestea se dovedesc a avea un moment si o dinamica proprie", sustine Kearns.

Puncte vulnerabile

Analiza ELN scoate in evidenta si punctele vulnerabile ale fiecarei tabere, NATO concentrandu-si atentia indeosebi asupra Poloniei si a Tarilor Baltice, in timp ce rusii se tem de eventuale invazii prin zona arctica, Crimeea sau dinspre granita cu Estonia si Letonia.

Mai multe recomandari ale grupului de analiza din Londra vizeaza o detensionare a situatiei conflictuale dintre cele doua tabere.

Acestea includ o comunicare cat mai buna intre reprezentantii politici, o crestere a rolului OSCE in rezolvarea crizei din Ucraina si incheierea unui nou tratat privind interzicerea desfasurarii unor anumite tipuri de arme in cateva zone strategice.

Reactia NATO la raportul ELN:

"Exercitiile NATO ajuta la pastrarea unui climat de siguranta in Europa si la sporirea securitatii si stabilitatii continetului. In niciun caz nu cresc sansele declansarii unui conflict", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Alianta Nord-Atlantica drept raspuns.

NATO: "Today's report by the European Leadership Network misleadingly puts NATO and Russian exercises on par. In fact,...

Posted by U.S. Mission to NATO on Wednesday, August 12, 2015

#conflict NATO Rusia, #razboi europa, #exercitii militare Rusia , #Rusia

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0003

1 USD = 4.6356 RON

-0.0046
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  3. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  6. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  7. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  8. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  9. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați
  10. Planuri mari pentru Cernavodă și NuScale. Termenele limită reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și ce ține pe loc proiectul Doicești