Ce castiga Rusia luptand cu ISIS in Siria?

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 15:04
9244 citiri
Ce castiga Rusia luptand cu ISIS in Siria?
Foto: Wikimedia

In tot restul lumii, Siria este perceputa ca un taram al tragediei si dezolarii, dar, la Kemlin, pentru presedintele Vladimir Putin este posibil ca tara prietena sa reprezinte "gasca cu oua de aur".

Treseul militar al Moscovei in Siria ar putea reprezenta calea prin care liderul de la Kremlin cauta o solutie diplomatica la izolarea in care este mentinuta Rusia de la declansarea crizei din Ucraina, cred reporterii New York Times.

Gambitul disperarii

Intr-o miscare mai putin obisnuita, Putin a recurs la un gambit geopolitic deschizand mutarea prin intensificarea ajutorului militar trimis trupelor guvernamentale din Siria.

In acelasi timp, presedintele rus a inaintat Washingtonului o propunere soc: o intalnire fata in fata cu Barrack Obama pentru a discuta situatia razboiului din Siria.

Tot Putin este cel care se pregateste sa prezinte in Consiliul de Securitate al ONU de la sfarsitul lunii un plan de pace pentru statul din Orientul Mijlociu.

Mizele pe care joaca Vladimir Putin sunt imense. Dupa aventura sa in estul Ucrainei, Moscova a stat in pozitie defensiva un an si jumatate, fiind izolata diplomatic de restul lumii occidentale.

In aceeasi perioada, in urma sanctiunilor dictate de Vest, a prabusirii pretului petrolului si a deprecierii constante a rublei, economia rusa s-a scufundat, reducand dramatic si nivelul de trai al populatiei.

Moscova a tinut situatia in frau folosind rezervele valutare constituite de-a lungul ultimilor ani, dar ritmul rapid in care acestea se consuma il fac pe liderul rus sa constientizeze ca are nevoie sa intre din nou in gratiile Occidentului sau cel putin sa discute termenii unei eventuale apropieri.

Din acest punct de vedere, Siria reprezinta instrumentul perfect pentru a desface portile ferecate ale cancelariilor Occidentale, in acelasi timp sporind si influenta pe care Rusia o exercita in Orientul Mijlociu.

Epoca restaurarii

"Putin viseaza sa restaureze influenta Moscovei pe tot globul, nu doar in spatiul ex-sovietic.

Activitatea din Siria si din jurul Siriei nu inseamna ca Rusia isi asuma un rol de super-putere in Orientul Mijlociu, ci mai degraba de factor de echilibru intre tarile arabe si Occident", explica Aleksei Malashenko, analist militar al Carnegie Center din Moscova.

La mijlocul saptamanii, propunerea lui Putin starnise deja agitatie la Washington, Seful diplomatiei americane, secretarul de Stat John Kerry, insistand la randul sau ca acesta intalnire sa aiba loc.

Entuziasmul lui Keryy era intretinut si de precizarile facute de omologul sau rus, Serghei Lavrov, care a atras atentia necesitatii unei astfel de intalniri ruso-americane pentru a pune la punct detalii strategice astfel incat sa se evite "incidente militare neintentionate".

De la Israel, oficiali din cabinetul premierului Benjamin Netanyahu au anuntat deja ca liderul guvernului de la Ierusalim se pregasteste sa efectueze o vizita la Moscova saptamana viitoare.

In agenda intalnirii dintre Netanyahu si presedintele Putin intra chestiuni legate de prezenta trupelor rusesti in Siria si eventuala inarmare de catre Rusia a gruparii libaneze Hezbollah, una dintre factiunile pro-Damasc care opereaza pe teritoriul sirian impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (ISIS).

Pana si la Damasc, presedintele Bashar Al-Assad a iesit la rampa intr-o serie de interviuri acordate televiziunilor din Rusia pentru a chema alaturi de trupele guvernamentale insurgentii opozitiei siriene.

Assad ii vrea pe contestatarii sai politici alaturi de el, intr-o ofensiva comuna dusa impotriva ISIS, promitand apoi o solutie de compromis politic care sa scoata tara din razboiul civil.

"Partidele politice, guvernul si gruparile armate care lupta impotriva trupelor guvernamentale trebuie sa conlucreze pentru a combate terorismul", a declarat Assad.

Assad a caracterizat Rusia drept o forta militara impartiala, o descriere care poate starni rasul opozantilor liderului sirian, tinand cont de relatiile stranse dintre Damasc si Kremlin, ca si de nivelul tranzactiilor cu arme dintre cele doua tari.

Ramanerea la putere a presedintelui sirian este un alt punct dificil de depasit in negocierile ce par sa se prefigureze intre Washington si Moscova, odata cu implicarea Rusiei in Siria.

Putin iese din barlog

Liderul de la Kremlin este asteptat sa detalieze o parte din strategia militara a Rusiei in Siria in timpul discursului pe care il va sustine pe 28 septembrie in cadrul Adunari Generale a ONU.

Este o vizita aproape istorica, tinand cont ca Putin nu si-a mai facut prezenta in aula de sedinte a sediului general al Natiunilor Unite de peste un deceniu.

Cel mai probabil, tema principala a mesajului presedintelui rus va fi organizarea unei coalitii internationale indreptate impotriva Statului Islamic, chestiune usor problematica pentru Statele Unite.

Aceasta si pentru ca Washingtonul a intretinut un ton dualist in mesajul referitor la comportamentul Moscovei din ultimii ani.

Dupa cum remarca analistul politic Konstantin von Eggert, Casa Alba a preferat sa se plaseze "in doua barci" in relatia cu Rusia.

In timp ce a recurs la izolarea economica si diplomatica a Rusiei pentru implicarea Moscovei in criza din Ucraina, liderii americani nu au ezitat sa ceara ajutorul rusilor in negocierea acordului nuclear cu Iranul sau in alte probleme stringente din Orientul Mijlociu.

O eventuala coalitie internationala indreptata impotriva teroristilor din Statul Islamic, cu Rusia in pozitie centrala, va face dificil pentru liderii de la Washington sa solicite o alta etapa de izolare a Moscovei.

"Putin exploateaza intotdeauna necondordantele", remarca von Eggert.

In acelasi timp, liderul rus a explicat ca l-a avertizat pe omologul sau american ca strategia americana din Siria va impinge aceasta tara spre dezastru si sustine ca are de gand sa sprijine regimul Assad pentru a evita crearea unui alt caz Libia sau Yemen in regiune.

"Situatia din Siria a fost prost estimata si lasata sa se deterioreze in mod intentionat. Cat de departe poate sa mearga, nimeni nu stie!

Aduceti-va aminte ca, la inceputul conflictului din Siria, Washingtonul prezicea ca regimul Assad va cadea in 4 luni", a precizat ambasadorul Rusiei pe langa ONU, Vitaly Churkin.

Puncte comune

Pentru diplomatul rus, o cale de intelegere intre Moscova si Washington nu este imposibil de gasit.

"Avem ceva in comun cu guvernul american: ei nu doresc ca regimul Assad sa pice acum. Americanii vor sa se razboiasca cu Statul Islamic intr-un fel care sa nu afecteze Damascul.

Pe de alta parte, isi doresc ca guvernul sirian sa nu traga foloase din ofensiva americana impotriva teroristilor Statului Islamic", a schitat rapid Churkin.

Ambasadorul Rusiei la ONU spune ca propunerea lansata de Putin a starnit deja interesul multor lideri occidentali care asteapta acum cu nerabdare sa afle mai multe detalii in cadrul adunarii ONU de la sfarsitul lunii.

Multi analisti cred ca planul lui Vladimir Putin are sanse mari de reusita, amenintarea Statului Islamic fiind perceputa ca una mult mai inspaimantatoare decat situatia din estul Ucrainei, regimul Assad sau cresterea influentei rusesti in Orientul Mijlociu.

Iar situatia este reflectata inclusiv in media din Rusia, unde Ucraina a devenit un subiect de mana a doua pentru canalele oficiale ale Kremlinului, toata atentia fiind concentrata asupra Siriei.

#intalnire Putin Obama, #negocieri Rusia SUA, #interventie militara Siria, #ofensiva ISIS, #vladimir putin, #Barrack Obama , #stiri Vladimir Putin