Tsipras, impins direct in bratele lui Putin. Cum ar sta Grecia, tara NATO, pe banii rusilor?

Vineri, 19 Iunie 2015, ora 12:27
4793 citiri
Tsipras, impins direct in bratele lui Putin. Cum ar sta Grecia, tara NATO, pe banii rusilor?
Foto: Kremlin

Vladimir Putin, aflat la cote de popularitate ametitoare in Rusia, ar putea sa-si gaseasca foarte repede adepti si din randul grecilor, daca ar decide cumva sa acorde o linie de ajutor financiar pentru Atena.

Aflata in pragul falimentului, Grecia cauta cu disperare sumele necesare pentru a acoperi ratele catre FMI de luna aceasta, in valoare de 1,6 miliarde de euro.

In acelasi timp, Moscova, care se vede pusa la colt de Occident pentru amestecul in criza ucraineana, ar putea incerca sa submineze pozitia UE si NATO in sud-estul Europei printr-un imprumut acordat Greciei, potrivit Foreign Policy.

Intalnire Putin-Tsipras

Cu un blocaj evident inregistrat in procesul negocierilor cu creditorii internationali, oficialii de la Atena par sa ia in calcul varianta unei apropieri de Moscova.

Grecia a solicitat deja amanarea unor transe din datoria catre FMI, dar 30 iunie este termenul final la care trebuie sa plateasca suma de 1,6 miliarde de euro.

Intre timp, premierul Greciei a abandonat discutiile cu creditorii pentru a se deplasa la Sankt Petersburg, la Forumul Econmic International al Rusiei.

In cursul zilei de vineri, Tsipras are programata si o intrevedere cu presedintele Valdimir Putin, cei doi lideri urmand sa discute cooperarea dintre autoritatile elene si Gazprom pentru realizarea gazoductului Turkish Stream.

Pe de alta parte, analistii nu exclud ca in discutia dintre cei doi lideri politici sa apara si tema unui imprumut de urgenta acordat de guvernul rus pentru Atena.

Criza geopolitica

Punerea in practica a unei astfel de variante ar periclita pozitia comuna a Bruxellesului, Washingtonului si Aliantei Nord Atlantice de sanctionare a Rusiei pentru anexarea Crimeii si amestecul in conflictul din Ucraina.

Un prim soc a fost transmis de Tsipras cu prilejul vizitei anterioare la Moscova, din 8 aprilie, cand seful guvernului elen a criticat sanctiunile economice indreptate impotriva Rusiei.

Gestul sau a starnit nedumerirea cancelariilor occidentale, dar i-a adus promisunea Moscovei de a finanta proiectele de infrastructura energetica pe care rusii vor sa le deruleze in Grecia.

Pana acum, Moscova nu s-a implicat in problema crizei datoriilor elene, dar circumstanta actuala reprezinta o ocazie prea tentanta pentru oficialii rusi.

In Occident insa, varianta finantarii Greciei cu bani de la Moscova este vazuta ca una care ar transforma criza financiara intr-una geopolitica.

"Nu este de dorit ca Europa sa se trezeasca cu Grecia, care este o tara membra NATO, gasindu-si un adapost sub umbrela Rusiei", explica Sebastian Mallaby, analist economic pentru Consiliul Afacerilor Externe.

Inaintea intalnirii dintre Vladimir Putin si Alexis Tsipras, vicepremierul rus Arkady Dvorkovici a refuzat sa comenteze varianta unui ajutor financiar acordat Atenei, sustinand ca nu poate comenta decizii care nu tin de el.

Merkel, intre ciocan si nicovala

Situatia actuala este una de cosmar pentru cancelarul german Angela Merkel.

Aceasta se confrunta deja cu o revolta in cadrul propriului partid si in randul bancherilor din Germania care ameninta ca nu vor sustine un nou program de asistenta financiara pentru eleni.

Pe de alta parte, oficialii de Washington preseaza oficialii de la Berlin si Bruxelles sa cada la un compromis cu Grecia pentru a nu pierde un aliat strategic din zona de sud-est a Europei.

Premierul elen Alexis Tsipras si-a facut cunoscut, de asemenea, punctul sau de vedere pe tema datoriilor Greciei in fata publicului german.

Intr-un articol publicat in cotidianul Det Tagesspiegel, acesta a infirmat faptul ca Grecia ar fi sustinuta financiar din banii contribuabilor europeni.

"Minte cine afirma ca pensiile si salariile din Grecia sunt constituite din banii contribuabilor germani", a declarat Tsipras.

Reactiile oficialului elen din ultimele doua luni tind sa izoleze Grecia de grupul tarilor din zona euro si au deteriorat deja relatia cu FMI, care si-a retras reprezentantii din grupul de negociere.

Amenintati cu falimentul

Jocul de-a soarecele si pisica derulat intre greci si creditorii internationali au mai adaugat cateva fire de par alb in capul directorului FMI, Christine Lagarde.

Aceasta a specificat cu strictete ca Fondul nu va aproba nicio amanare acordata Greciei pentru plata datoriilor.

"Grecia va intra in faliment in cazul in care va inregistra arierate catre FMI la 1 iulie, dar sper ca acest lucru sa nu se intample.

Nu vom acorda perioade de gratie sau amanari pentru o luna-doua, asa cum am vazut ca se intampla pe ici, pe colo", a declarat Lagarde saptamana aceasta.

Decizie periculoasa

O noua intrunire de urgenta a comisiei de negociatori este stabilita pentru luni, 23 iunie, dar tot mai multe voci critica larghetea de care Bruxellesul da dovada in privinta Greciei.

Mallaby, spre exemplu, nu vede niciun deznodamant fericit in discutiile purtate intre oficialii europeni si cei din Grecia.

Din punctul sau de vedere, acordarea unor sanse suplimentare elenilor nu va face decat sa dea apa la moara unor alte tari cu un grad mare de indatorare, Spania si Portugalia, pentru a cere un tratament similar.

"Relatiile personale dintre Tsipras si partenerii sai de discutii tocmai au devenit veninoase. Premierul elen isi joaca foarte prost atuurile", afirma Sebastian Mallaby.

"Daca Grecia avea un guvern functional nu ne-am fi aflat in acest impas", concluzioneaza analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza geopolitica Rusia NATO, #criza financiara UE Grecia, #imprumut Rusia Grecia , #stiri Vladimir Putin