Grecia, un simplu pion in razboiul politic dintre Germania si Franta

Marti, 14 Iulie 2015, ora 13:15
3857 citiri
Grecia, un simplu pion in razboiul politic dintre Germania si Franta
Foto: Flickr / Eoghan OLionnain / CC by 4.0

Criza prelungita din zona euro are in spate doi factori care pot explica evolutia tumultoasa a inclestarii dintre creditorii europeni si oficialitatile elene.

In primul rand, slabiciunea euro, moneda unica europeana dovedindu-se greu sustenabila pentru economiile mici din zona euro, in lipsa unei politici fiscale comune.

In al doilea rand, moneda europeana a fost, inca de la inceput, mai mult un proiect politic decat unul economic, viziunea aceasta fiind impartasita si de fostii lideri Francois Mitterand si Helmuth Kohl, reflecta o analiza Market Watch.

Rivalitate veche

In ciuda viziunii unioniste impartasite de liderii politicii de acum un sfert de veac, vechile rivalitati de pe continentul european sunt departe de a se fi stins.

Simplificand, Franta si Germania raman doua vechi rivale politice si economice, a caror redresare rapida dupa Al Doilea Razboi Mondial a accentuat si mai mult disputa dintre ele.

In mod particular, oficialii francezi au contestat intotdeauna ambitiile bancii centrale a Germaniei, Bundesbank, de a da tonul in Europa de vest.

In acelasi timp, politicienii nemti au detestat mereu rolul de vioara principala detinut de Paris in relatiile diplomatice si politice din Europa si din lume.

Pentru o clipa, proiectul zonei euro a parut sa impace ambitiile politico-economice ale celor doua natiuni, Germania parand sa castige un avantaj in fata Frantei si viceversa.

A fost un scenariu tulburator, dupa cum remarca economistul Martin Fieldstein inca din 1997: "Devine clar ca aspiratiile Frantei pentru egalitate si asteptarile Germaniei in privinta hegemoniei sunt lipsite de substanta.

Ambele viziuni i-au impins pe liderii acestor tari in proiectarea unei uniuni monetare europene si ambele vor genera conflicte in momentul in care asteptarile lor nu se vor indeplini".

Batalia pentru euro

Tensiuni intre Paris si Berlin s-au inregistrat inca dinaintea lansarii oficiale a monedei euro.

Germania a dorit ca moneda sa fie adoptata doar intr-un club exclusivist al economiilor guvernate de o mentalitate fiscala dedicata austeritatii, in timp ce Franta a mizat pe folosirea monedei unice la scara larga in Europa si a insistat pe atragerea tarilor din flancul sudic in clubul euro.

Eforturile Germaniei de a limita extinderea zonei euro au picat in fata criteriilor slabe de integrare in eurozona. Cu Franta si Germania sabotandu-se reciproc, nu a mai fost cale de a opri intrarea tarilor din Clubul Mediteranean in uniunea monetara europeana.

Diferente ca de la cer la pamant

In cele din urma, diferentele dintre economiile tarilor de pe continent inainte de lansarea euro nu au facut decat sa se amplifice sub presiunea monedei unice europene.

Diferentele de opinii au putut fi sesizate si in ultima saptamana, cand Germania, Olanda, Finlanda si cateva tari din blocul republicilor baltice au jucat cat se poate de dur in negocierile cu Grecia.

De partea cealalta, Franta si Italia, desi alarmate de evolutia evenimentelor dupa referendumul din Grecia, au format tabara adversa.

In vreme ce varianta Grexit pare sa fi fost evitata "la mustata", cel putin pana in toamna acestui an, devine tot mai clar ca alte turbulente politice sunt de asteptat in viitorul apropiat in cadrul zonei euro.

#lupte poltice Europa, #rivalitate Franta Germania, #diferente opinii zona euro, #conflicte zona euro, #criza politica zona euro , #Europa