Europa, tot mai disfunctionala: Ziua si criza. Liderii se intorc iar la Bruxelles

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 13:42
3671 citiri
Europa, tot mai disfunctionala: Ziua si criza. Liderii se intorc iar la Bruxelles
Foto: Wikimedia

Daca nu e criza datoriilor din Grecia sau cea a refugiatilor care iau cu asalt continentul, atunci e cu siguranta amenintarea reprezentanta Rusia, iar raspunsul prompt al Bruxellesului este unul singur: organizam un summit.

In cele 10 luni ale acestui an, liderii politici europeni s-au intalnit in nu mai putin de 19 ocazii, a 20-a intrunire fiind programata sambata, 24 octombrie.

Este o cifra ingrijoratoare fata de cele 8 intalniri derulate anul trecut sau cele 9 summit-uri din 2013, remarca reporterii Bloomberg.

Inflatie de summit-uri

Numarul ridicat de intalniri convocate de Bruxelles arata o crestere a crizelor survenite in UE sau la marginea blocului comunitar.

In acelasi timp insa, subliniaza si dificultatea de a lua decizii rapide intr-un grup de 28 de lideri gata sa prelungeasca discutiile pana in miez de noapte si pregatiti oricand sa invinuiasca Europa daca lucrurile nu se deruleaza conform dorintelor lor.

"Aceste summit-uri au un caracter aproape permanent pentru ca Uniunea Europeana este in mijlocul unei crize existentiale", crede Drew Scott, profesor de studii europene al Universitatii din Edinburgh.

"Intr-o lume dominata de euro-scepticism, observam o revenire asupra politicilor interne pe care nu am mai trait-o din anii '60", mentioneaza profesorul scotian.

Summit-ul de sambata este dedicat tot crizei refugiatilor, una care ia amploare, iar Angela Merkel va purta dicutii cu liderii a 8 state din centrul si sud-estul Europei pentru a analiza presiunea valului migrationist asupra zonei balcanice.

"Sistemul decizional din Uniunea Europeana a ajuns atat de iritant de complex incat devine chiar el o sursa a crizelor", observa Fredrik Erixon, directorul Centrului European pentru Politici Economice Internationale din Bruxelles.

Flexibilitate

Pe de alta parte, rezolvarea pe ultima suta de metri a crizei din Grecia si stabilirea unei solutii comune pentru rezolvarea crizei refugiatilor arata ca exista destula flexibilitate in cadrul sistemului pentru a depasi momentele tensionate.

Testul de elasticitate a vointei politice din Europa se intinde insa pe termen mediu in cazul crizei refugiatilor.

Analizele oficiale arata ca peste un milion de refugiati din tari africane si ale Orientului Mijlociu vor intra anul acesta in interiorul Uniunii.

La ultimul summit de saptamana trecuta, liderii politici europeni nu au reusit sa se puna de acord asupra impartirii costurilor pentru intretinerea acestora si a celor necesare pentru intarirea granitelor externe ale UE.

Din intalnire in intalnire

Discutiile de la finalul acestei saptamani sunt provocate de reactiile drastice adoptate de autoritatile unor state din Balcanii de Vest: inchiderea granitelor si deturnarea fluxului de migranti catre statele din imediata vecinatate.

"Liderii europeni sunt prinsi intre ceea ce cred ei ca ar trebui sa faca si o populatie mult mai sceptica care ii obliga sa se abtina de la luarea oricei masuri.

In aceasta situatie, nu poti decat sa amani problemele si sa speri ca vor deveni ceva mai simple data viitoare cand te vei confrunta cu ele", sustine Erixon.

Summit-ul de saptamana trecuta intra in calendarul anual obisnuit al liderilor europeni, obligati sa se intalneasca trimestrial pentru a analiza diverse chestiuni tehnice din interiorul blocului comunitar.

S-a petrecut insa la doar 3 saptamani dupa ce la Bruxelles s-a ajuns la un acord privind redistribuirea refugiatilor in interiorul UE si la mai putin de 3 luni dupa ce discutiile intinse pe o noapte intreaga au salvat Grecia de la excluderea din zona euro.

Pana la caderea blocului comunist, sedintele liderilor din tarile fondatoare ale Comunitatii Europene nu aveau nimic din tensiunea intalnita astazi.

Temele abordate erau strict tehnice, multe referitoare la libera circulatie a fortei de munca sau posibilitatea infiintarii uniunii monetare europene.

Acum insa, cele 28 de interese diferite si amenintarea ascensiunii gruparilor anti-europene pe scena politica face ca modelul vechilor sedinte care amanau atingerea unui consens pana in ultimul minut sa fie dificil de respectat, dar si extrem de riscant.

"Pare sa consolideze opinia conform careia Uniunea Europeana este un usor disfunctionala si nu reuseste de fapt sa rezolve niciuna din problemele majore cu carese confrunta", spune Richard Whitman, reprezentant al Institutului Chatham House din Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza politia UE, #sistem decizional, #criza refugiatilor Europa, #angela merkel , #Cancelarul Germaniei