Europa Centrala si de Sud-Est se "Putinizeaza" intr-un ritm ingrijorator

Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 12:58
6691 citiri
Europa Centrala si de Sud-Est se "Putinizeaza" intr-un ritm ingrijorator
Foto: Wikimedia

Criza refugiatilor scoate la iveala un adevar tulburator: Europa Centrala si de Est este pe punctul de a se "Putiniza". Spre deosebire de criza din zona euro, care a impartit continentul intre taberele nordice si sudice, cea de acum separa UE in vechile tabere din Vestul si Sud-Estul Europei.

Un nou grup Visegrad se contureaza la orizont, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Romania aflandu-se printre tarile care isi manifesta oprobiul fata de politica de primire si redistribuire a refugiatilor in UE, remarca analistul Craig Willy in revista EU Observer.

Metehne vechi

Intr-un fel, diferentele evidente inregistrate intre Europa Occidentala si cea din centrul si sud-estul continentului sunt explicabile prin vechile metehne inradacinate in mentalitatea localnicilor din blocul fostelor tari comuniste inca din perioada Razboiului Rece sau chiar mai dinainte.

Regiunea Europei centrale a fost lasata fara vreo traditie a democratiei liberale timp de 4 decenii de dictatura comunista.

Nu este de mirare ca discursul unor lideri politici din regiune, asa cum este premierul ungar Viktor Orban, include si idei referitoare la obiectivul de construire a unor "democratii neliberale".

In afara catorva din aceste tari, care au cunoscut si invaziile otomane, niciuna nu a dat piept cu fenomenul unor valuri migrationiste ale populatiilor non-europene.

Dar, criza imigrantilor de acum nu face decat sa scoata la iveala adevaruri mult mai tulburatoare despre evolutia acestor state pe drumul catre o democratie legitima.

"In 12 din cele 17 state ale regiunii, procesul de democratizare a avut de suferit din 2006 si pana in prezent.

Se disting doua tendinte de lunga durata care si-au pus amprenta asupra acestei evolutii: dispretul fata de lege manifestat de guvernele majoritare si lipsa de incredere a populatiei in statul democratic", arata observatorii Bertelsmann Transformation Index in ultimul lor raport.

Terenul pare unul favorabil ascensiunii fortelor nationaliste si populiste de pe scena politica din regiune, popularitatea acestora fiind intretinuta si de performanta economica mediocra a statelor in cauza, ca si de frustarea populatiei in fata politicienilor corupti.

"Integrarea in UE nu a condus la o prosperitate aparuta peste noapte si nici nu a acoperit rapid prapastia existenta intre vechii membri ai Uniunii si cei proaspat integrati.

Aceasta situatie a intarit pozitia fortelor politice eurosceptice si anti-europene si a generat un val de dezamagire populara reflectata prin ample miscari de strada si stimularea sentimentelor populiste", indica analiza regionala a observatorilor BTI.

In vreme ce observatorii dau asigurari ca niciun stat din Europa Centrala nu se afla in pericol imediat de regres la o forma de autocratie, tot ei atrag atentia ca tari precum Romania, Ungaria si Serbia functioneaza deja de ani buni pe sisteme democratice imperfecte.

Modelul "Putin"

Drept rezultat, multi dintre liderii din zona sud-estica si centrala a continentului sunt tentati sa renunte la normele democratice ale occidentului si sa adopte modele care le garanteaza popularitatea politica.

Niciunul nu este atat de la indemana precum cel al lui Vladimir Putin, liderul rus care, in ciuda crizei economice care ii macina tara, se bucura de sustinerea a peste 80% din populatia cu drept de vot a Rusiei.

Popularitatea lui Putin pare sa fi fost alimentata si de notele nationaliste strecurate frecvent in discursul liderului de la Kremlin inca de la anexarea Peninsulei Crimeea.

Chiar daca natiuni intregi din regiunea centrala a Europei privesc cu ochi ostili Rusia, din cauza lungii istorii de dominatie manifestata de Imperiul Tarist si de URSS, liderii politici din Ungaria si Cehia par sa fi adoptat o linie usor pro-Putin in politica lor externa.

Deja liderii politici din regiune par sa fi luat atitudine in fata partenerilor europeni din partea Occidentala a continentului.

Viitorul ar putea aduce si alte divergente manifestate intre cele doua tabere, mai ales daca sefii de stat si de guvern aleg sa joace cartea usoara a castigului politic obtinut prin exploatarea problemelor etno-politice.

Statele occidentale ale Europei vor trebui sa faca mai mult pentru a prezenta beneficiile si credibilitatea oferite de modelul democratiei liberale, in vreme ce liderii din Europa Centrala si de Sud-Est vor trebui sa isi creasca in acelasi timp atat competenta politica si administrativa, cat si imunitatea la coruptie.

#tendinte politice Europa centrala, #democratii Europa Centrala, #vladimir putin, #divergente state UE, #criza imigrantilor , #Cariera