Tensiuni franco-germane. Parisul s-a saturat de aroganta lui Schaeuble

Luni, 03 August 2015, ora 09:23
3054 citiri
Tensiuni franco-germane. Parisul s-a saturat de aroganta lui Schaeuble
Foto: Wikimedia

Negocierile dure duse cu delegatia de la Atena pe tema crizei datoriilor Greciei au scos la iveala si noi tensiuni aparute in relatia Paris-Berlin. Ministrul francez de Finante, Michel Sapin, nu se arata incantat de stilul dur al omologului sau german, Wolfgang Schaeuble.

Intr-un interviu acordat presei germane, oficialul francez a criticat ideea avansata de Schaeulble privind excluderea temporara a Greciei din zona euro, relateaza agentia Reuters.

"Schaeuble a gresit cand a propus Greciei sa ia o pauza de la zona euro. Cred ca Schaeuble este pe punctul de a intra in conflict cu principiile curentului european. Acestea presupun sa intarim zona euro", a explicat Sapin.

Ministrul francez de Finante se arata impotriva oricarei "dezertari" din uniunea monetara a statelor care se afla in dificultate.

"Daca permiti retrageri temporare din zona euro inseamna ca orice tara care se va confrunta cu o criza majora va parasi uniunea monetara intorcandu-se la moneda nationala", a mai spus Sapin.

Din punctul sau de vedere, ideea crearii unui post de ministru de finante pentru intreaga zona euro, cu un buget propriu la indemana este o varianta buna de lucru, atata timp cat nu se pune problema excluderii sau retragerii la cerere de catre tarile membre.

Cu toate, acestea Sapin nu vede posibila trecerea la o noua forma de guvernare financiara comuna in eurozona in urmatorii doi ani.

In cadrul negocierilor purtate cu elenii, Germania a lansat varianta retragerii Greciei din uniunea monetara pentru minim 5 ani. Pentru alti lideri politici din Europa, ideea a parut o amenintare directa la unitatea din UE.

In acelasi timp, Franta este una dintre tarile europene care a picat in ultimii trei ani testul atingerii unui deficit bugetar de maxim 3%.

O astfel de situatie a generat numeroase critici din partea Berlinului si a aliatilor traditionali ai Germaniei: Austria, Olanda si Finlanda.

#tensiuni Paris Berlin, #abandon zona euro, #negocieri Grexit , #Germania