Premierul demisionar al Italiei, Mario Monti, a afirmat marti ca urgenta financiara s-a terminat, dar nu si cea economica, lansand totodata un apel "reformatorilor" sa se mobilizeze in vederea alegerilor de pe 24-25 februarie, relateaza AFP.
"Urgenta financiara s-a incheiat, dar acum suntem in fata urgentei economice si sociale", a spus Monti la postul de televiziune Tgcom.24, adaugand ca pentru "a depasi aceste urgente foarte grave, reformatorii trebuie sa se mobilizeze".
"Papa are dreptate; am neglijat prea mult aspectul egalitatii si distributiei bogatiei" a continuat el, reluand o expresie a Papei Benedict al XVI-lea, care a vorbit cu o zi in urma despre "decalajul social".
Contrar a ceea ce face in prezent, Monti a promis ca va reduce impozitele si in acest context l-a atacat fara sa-l numeasca direct pe predecesorul sau, Silvio Berlusconi, sustinand ca a cost 'constrans' sa mareasca taxele 'intrucat unii iresponsabili au provocat situatia financiara' pe care a gasit-o cand a ajuns in fruntea executivului. 'Sper ca acum cetatenii s-au maturizat, cu atat mai mult cu cat au platit scump anumite promisiuni electorale', a concluzionat premierul demisionar.
Numit in luna noiembrie 2011 in fruntea unui guvern tehnic, Monti este sustinut de o coalitie de centru la alegerile de pe 24-25 februarie. Atat el, cat si rivalul sau, Silvio Berlusconi, si-au multiplicat interviurile in ultima vreme, dar deocamdata Partidul democrat (PD), de stanga, pare a fi favorit,... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 08:38
Presedintele Consiliului italian de Ministri Mario Monti i-a transmis sambata presedintelui Giorgio Napolitano ca intentioneaza sa isi prezinte demisia, a anuntat Palatul Quirinal, sediul presedintiei Republicii, intr-un comunicat.
Monti "nu considera posibil sa isi continue mandatul si si-a manifestat, ca atare, intentia de a isi prezenta demisia", se arata in comunicat, care apare in urma anuntului lui Silvio Berlusconi potrivit caruia va candida in cadrul viitoarelor alegeri legislative, la inceputul lui 2013.
Seful Guvernului a discutat timp de peste o ora, sambata seara, cu presedintele italian.
Monti "va verifica cat mai rapid posibil" daca forte politice care nu inteleg sa isi asume responsabilitatea "unei crize politice cu consecinte mai grave, inclusiv la nivel european", sunt pregatite sa "contribuie la aprobarea legii stabilitatii bugetare intr-un termen scurt", se arata in comunicat.
"Imediat dupa aceea, presedintele Consiliului (de Ministri) va actiona astfel incat, odata ce Consiliul de Ministri va fi inteles, sa isi anunte in mod oficial demisia irevocabila si sa i-o inmaneze sefului statului", adauga presedintia in acest text.
Fostul premier Silvio Berlusconi, in varsta de 76 de ani, a creat o surpriza sambata, anuntand ca intentioneaza sa candideze din partea formatiunilor de centru-dreapta in alegerile legislative din 2013, care ar urma sa aiba loc in martie. mai mult
Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 10:20
Neincrederea italienilor in economie a scazut la un nivel record in octombrie 2012, inregistrand cea mai mica valoare din 1996, cand au inceput sa se realizeze astfel de statistici. Europa se teme si ea pentru fragilitatea economiei Italiei.
Cea de-a treia economie ca marime a zonei euro si cea de-a patra economie a Uniunii Europene se afla in recesiune, incepand cu cea de-a doua jumatate a lui 2011, iar somajul a depasit nivelul de 10%.
Conform prognozelor guvernului Monti si ale FMI, economia Italiei se va reduce in acest an cu 2,4%, iar prognozele pentru 2013 sunt, de asemenea, de scadere, la nivelul intregului an.
Exista insa si semnale pozitive importante. Desi PIB italian a fost mai mic cu 0,2% in trimestrul trei al lui 2012, aceasta scadere a fost cu mult sub estimarile negative ca aceasta economie va continua trendul descendent mult mai abrupt din T1 si T2, cand s-a redus cu 0,8%.
Aceasta reducere a ritmului de scadere a PIB vine in sprijinul prognozelor bancii centrale a Italiei si a guvernului ca economia ar iesi din recesiune incepand cu a doua jumatate a lui 2013, precizeaza Bloomberg.
Italia, "too big to fail"
Economia Italiei a fost de mai mult timp una din cele mai problematice ale Uniunii Europene, cu un ritm de crestere mult mai redus fata de celelalte tari europene, incepand cu anii 1990, potrivit Eurostat.
Problemele au devenit insa cat se poate de vizibile in 2008, odata cu aparitia crizei financiare globale, cand economia a... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 15:10
Premierul Mario Monti sustine ca Italia va inregistra crestere economica anul viitor si ca statul italian nu mai reprezinta o problema pentru stabilitatea zonei euro.
Monti a mai subliniat colaborarea pozitiva a partidelor si a cetatenilor italieni, care au inteles si acceptat faptul ca sacrificiile cerute de guvern sunt in interesul tarii.
Italia va inregistra o crestere de 4% a PIB-ului in urmatorii zece ani, dar nu isi va permite prea curand sa renunte la rigoare si austeritate, a declarat premierul italian.
Pentru a iesi din criza, Italia va trebui sa sporeasca competitivitatea intreprinderilor si sa mareasca productivitatea, a adaugat Monti. Premierul a recunoscut ca una dintre principalele probleme din Italia este cresterea coruptiei, cu o medie superioara fata de celelalte tari membre ale OCDE.
In urma cu doua saptamani, Italia a vandut titluri de stat pe un an la cel mai scazut randament din martie.
Italia a vandut titluri de stat la cele mai scazute costuri din martie mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 14:48
Premierul italian Mario Monti si-a exprimat marti "profunda ingrijorare" ca Sicilia, regiunea autonoma a Italiei, ar putea intra in curand in faliment.
Grupuri de afaceri italiene, sindicatele si politicienii sunt avertizati de peste o saptamana ca Sicilia ar putea deveni "Grecia Italiei" dupa multi ani de proasta administratie financiara, iesita recent la lumina, informeaza Associated Press.
In mass-media italiana au aparut informatii ca guvernul Siciliei are datorii de cinci miliarde de euro (6,14 miliarde de dolari) si ca in curand se va afla in imposibilitatea de a plati salariile si pensiile.
Potrivit unui comunicat publicat de biroul premierului, Monti i-a trimis o scrisoare marti presedintelui regional sicilian, Raffaele Lombardo, pentru a obtine confirmarea ca el va demisiona dupa cum a promis pe 31 iulie. Acesta din urma a confirmat ca va demisiona.
Comunicatul este neobisnuit, avand in vedere autonomia Siciliei fata de guvernul central de la Roma, si reflecta preocuparea crescanda a lui Monti.
Monti si Lombardo urmeaza sa se intalneasca saptamana viitoare. mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 09:31
Italia nu se afla intr-o situatie "stralucitoare", in pofida masurilor de insanatosire luate deja, iar "asteptarile trebuie sa ramana modeste", a afirmat sambata seful cabinetului de la Roma, Mario Monti, in cursul unei mese rotunde organizate de sindicatul din domeniul comertului, Confcommercio.
"Trebuie sa ne pastram asteptarile la un nivel modest. Tara nu se afla intr-o situatie stralucitoare in care sa putem face promisiuni", a declarat premierul Italiei, a doua zi dupa adoptarea in linii mari a unui proiect de reforma a pietei muncii ce urmareste eliminarea anumitor tutele asupra locului de munca si care este contestat de sindicate.
"In momentul de fata, nu putem considera ca am rezolvat problemele cele mai stringente. Din nefericire, nu este posibil sa rezolvi intr-un an ori in cinci luni ce a fost cladit timp de decenii", a spus Monti.
El a denuntat faptul ca, in trecut, "politica a ascultat de prea multe ori de diversele categorii" sociale, criticand implicit principiul consultarilor aplicat in Italia pana la intrarea in functie a guvernului pe care-l conduce si care, in opinia premierului, oferea un fel de 'drept de veto' unor sindicate si categorii profesionale.
Dupa ce i-a succedat lui Silvio Berlusconi, in noiembrie, ca urmare a unei grave crize financiare ce lovise Italia, Monti a sporit masurile impopulare, reducerile bugetare, liberalizarile pentru a obtine mai multa concurenta sau reformarea sistemului de pensii.
Proiectul de reforma a pietei... mai mult
Duminica, 25 Martie 2012, ora 09:50
Guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat duminica o cura anticriza de o rigoare draconica pentru a incerca sa puna Italia la adapost de criza datoriilor, au anuntat surse guvernamentale.
Monti urmeaza sa sustina o conferinta de presa pentru a prezenta aceste masuri.
Acest plan estimat de presa la 24 de miliarde de euro si a carui adoptare a fost devansata de seful Guvernului pentru duminica in loc de luni in fata urgentei situatiei, contine, potrivit primelor elemente, taieri ale cheltuielilor publice, o crestere a fiscalitatii in special in domeniul imobiliar, precum si o reforma a pensiilor denuntata de sindicate.
Aceste noi masuri ar trebui sa ii permita Italiei sa ajunga la un echilibru bugetar in 2013 deoarece planurile de austeritate de 60 de miliarde de euro adoptate in iulie si in septembrie nu sunt suficiente pentru a se atinge acest obiectiv in timp ce Italia risca sa intre in recesiune.
Masurile prevazute sunt "insuportabile din punct de vedere social" si sunt o "lovitura foarte dura pentru pensionari", a denuntat Susanna Camusso, secretar general al Cgil (stanga), principalul sindicat italian. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 08:01
Mario Monti, prim-ministrul in asteptare al Italiei, este sigur ca tara sa va depasi criza in care se afla. Declaratiile vin in contextul in care acesta se pregateste sa isi prezinte, miercuri, guvernul in fata presedintelui Italiei, Giorgio Napolitano.
"Din respect fata de presedintele republicii, nu pot sa declar anticipat ce urmeaza sa ii spun. Dar vreau sa confirm deja increderea absoluta pe care o am in capacitatea tarii noastre de a depasi aceasta faza dificila", a declarat Monti, citat de EuroNews.
Monti se intalneste, miercuri, cu seful statului italian, Giorgio Napolitan, in fata caruia isi va prezenta agenda de reforme si isi va numi cabinetul.
Miscarea vine dupa doua zile de discutii cu uniunile nationale si alte partide politice.
Desi Guvernul sau ar trebui sa fie format din tehnocrati, Mario Monti nu e sigur daca va include in el si oameni politici. mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 12:40
Mario Monti, noul prim ministru al Italiei, urmeaza sa se intalneasca, marti, cu reprezentantii celor doua mari partide politice din Italia in incercarea sa de a forma un nou guvern.
Mario Monti, fost comisar european, promite ca "va actiona urgent", potrivit BBC.
Partidul fostului prim ministru, dar si partidul democrat de centru-dreapta cauta, insa, concesii in schimbul sustinerii.
Cu toate acestea, Monti a descris discutiile initiale de luni drept "constructive".
"Puterile politice sunt constiente ca trebuie sa avem o perioada de calm care sa ne permita sa mergem mai departe cu simt de responsabilitate si coeziune", declara, luni, Mario Monti pentru ziarul La Reppublica.
In acest moment, Italia este nevoita sa se imprumute la dobanzi ridicat, intrucat creditorii sunt ingrijorati ca guvernul nu va reusi sa isi plateasca datoriile. mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 12:12