Italia, amenintata de o criza politica. Partidul lui Berlusconi boicoteaza reformele lui Monti

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 11:49
1928 citiri
Italia, amenintata de o criza politica. Partidul lui Berlusconi boicoteaza reformele lui Monti

Publicatiile din Italia acorda vineri spatii ample tensiunilor provocate joi in Senat si la Camera Deputatilor de la Roma de partidul de centru-dreapta Poporul Libertatii (PdL), fondat de fostul premier italian Silvio Berlusconi, care s-a abtinut de la acordarea unui vot de incredere in Parlament cabinetului tehnocrat condus de Mario Monti.

"Berlusconi candideaza, iar PdL il abandoneaza pe Monti", titreaza "La Repubblica" de la Roma, care scrie ca, refuzand sa acorde votul de incredere executivului lui Monti, PdL creeaza posibilitatea concreta a unei crize de guvern, transmite Agerpres.

Neincrederea in economia Italiei, amplificata de alegerile din 2013

Majoritatea senatorilor din PdL s-au abtinut de la vot sau au absentat in momentul votarii unui decret de lege care prevede masuri pentru stimularea investitiilor in domeniul infrastructurilor si pentru modernizarea scolilor.

La Camera Deputatilor, PdL s-a abtinut in momentul in care a fost votat un decret de lege asupra reducerii costului politicii italiene. In urma deciziei partidului lui Silvio Berlusconi, aceste decrete de lege au obtinut in Parlament o majoritate relativa, nu o majoritate absoluta, asa cum era de asteptat.

Aceasta decizie marcheaza inceputul campaniei electorale a PdL, cu cateva luni inainte de alegerile legislative, programate in primavara anului 2013.

Pietele reactioneaza

Pietele financiare au reactionat imediat, negativ: bursa de valori din Milano (Piazza Affari) a avut o scadere de minus 1,5 la suta, iar indicele de referinta intre pretul obligatiunilor italiene si germane a crescut joi la 320, in timp ce luni, pentru prima oara in acest an, el a fost sub 300.

Un pas inapoi in ultimele 13 luni, pentru 24 de ore, pentru Italia, tara afectata in mod grav de criza economica, opineaza cotidianul roman mentionat.

Anna Finocchiaro, liderul Partidului Democrat (PD, de centru-stanga) din Senat, a catalogat decizia PdL ca fiind un "fapt de o importanta politica enorma" inaintea votului pe tema bugetului statului.

Ea a acuzat PdL de "a condamna Italia la aceeasi lipsa de strategie, la incoerenta si indecizia care domnesc in cadrul PdL", referindu-se si la posibila revenire a lui Berlusconi pe scena politica, dupa ce, acum doua zile, fostul premier sugerase ca ar putea candida din nou la scrutinul legislativ din primavara anului 2013, relateaza "La Repubblica".

"Eu sunt asaltat de numeroase cereri ca sa revin in prim-plan", scrisese miercuri Berlusconi intr-un comunicat. "Situatia de acum este mai grava decat in urma cu un an, cand am parasit guvernul, astazi Italia este la marginea prapastiei, iar eu nu pot ingadui acest lucru", adaugase fondatorul PdL in acelasi comunicat difuzat miercuri, semnaleaza publicatia amintita.

In afara de cativa sustinatori apropiati, care au salutat ideea celei de-a sasea candidaturi a lui Berlusconi la postul de premier, declaratiile sale au fost vehement criticate, in special de catre ministrul pentru dezvoltare economica, Corrado Passera.

"Tot ce si-ar putea imagina restul lumii, partenerii nostri din Europa, faptul ca am reveni in trecut, nu este un lucru bun pentru Italia. Noi trebuie sa oferim senzatia ca mergem inainte", declarase Passera joi, in cadrul unui interviu televizat.

Guvernul italian, amenintat de criza

"PdL ii da doua palme lui Monti", titreaza "Corriere della Sera" din Milano, care scrie ca se anunta o criza politica pentru guvernul Monti si ca secretarul PdL, Angelino Alfano, a fost convocat vineri la Palatul Quirinale de presedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, care a declarat ca trebuie evitate astfel de tensiuni politice pre-electorale, cu cateva luni inainte de sfarsitul actualei legislaturi.

Noua strategie a PdL a fost apreciata de partidul populist de dreapta Liga Nordului, al carui secretar, Roberto Maroni, a declarat: 'Il sprijinim pe Berlusconi, ajunge cu guvernul Monti, democratia si poporul suveran trebuie sa isi spuna cuvantul".

"Berlusconi candideaza, iar PdL il paraseste pe Monti", titreaza "La Stampa" din Torino, care scrie ca alegerile primare anuntate de PdL pe data de 16 decembrie, pentru a alege un lider, candidat al partidului la functia de premier, nu mai au niciun rost, si au fost anulate, dupa decizia lui Berlusconi de a candida.

"PdL ii da doua palme lui Monti, iar acum guvernul tremura", titreaza cotidianul milanez de dreapta Il Giornale, care scrie ca Partidul Democrat (PD, de centru-stanga) si partidul de stanga Italia Valorilor (IdV) i-au cerut lui Monti sa solicite o intrevedere cu seful statului, pentru a lua o decizie concreta, dar fiind ca executivul tehnocrat nu mai are o majoritate in Parlament.

Mario Monti a raspuns ca, deocamdata, nu are intentia sa faca acest lucru. "Mergem inainte cu activitatea noastra de guvern", a declarat profesorul de economie de la Universitatea privata "Bocconi" din Milano, declaratie preluata de publicatia mentionata.

#criza politica Italia, #partid Berlusconi, #reforme Monti, #campanie electorala Italia, #criza economica Italia , #Italia