Consiliul Consultativ: Lista de masuri economice de care are nevoie Romania

Marti, 10 Iulie 2012, ora 08:01
2533 citiri
Consiliul Consultativ: Lista de masuri economice de care are nevoie Romania

Masurile economice au trecut in planul al doilea in ultimele luni, pe fondul luptelor politice. Premierul Ponta promitea ca in luna iulie sa se dedice masurilor economice, declaratie criticata de numerosi analisti care considera ca acestea ar fi trebuit sa fie prioritare.

In urma cu cateva zile, Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri a avut o intevedere cu premierul in cadrul careia i-a facut mai multe propuneri benefice mediului de afaceri. Intre cele aproape 40 de puncte se numara masuri care vizeaza combaterea evaziunii fiscale, fiscalitatea, absorbtia de fonduri europene, dar si relansarea economiei romanesti.

"Sunt masuri pragmatice, reale, care ar putea fi aplicate in campul economiei reale rapid si care ar putea sa aduca elemente de valoare adaugata pentru ca acestea nu mai vin din alte parti si trebuie sa ni le producem numai noi", a declarat pentru Business24 secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, Ionel Blanculescu.

Combaterea evaziunii fiscale, in centrul atentiei

Seria de masuri care vizeaza combaterea evaziunii fiscale sunt unele dintre cele mai importante, in viziunea Consiliului, acestea "costand" statul roman aproximativ 13 miliarde de euro anual. Astfel, s-a propus restrangerea cash-ului in tranzactii la 2.000 de euro, dupa modelul introdus de Mario Monti in Italia.

"Intr-o tara in care evaziunea fiscala este atat de mare, in care economia subterana ajunge la aproape 40% din PIB, cash-ul este rege. El circula foarte mult la nivel de "valize", sunt bani negri cu care se platesc case, masini si tot felul de active. In momentul cand, prin lege, restrictionezi cash-ul la 2.000 de euro, atunci cei care toti cei care isi cumpara acum orice cu bani negri nu vor mai putea pentru ca nu vor mai avea cum. Acum, daca vrei sa iti cumperi o vila de 1 milion de euro si te duci cu o valiza la altcineva ii dai banii si ti-ai cumparat casa. Daca se aproba acest lucru, nu vei mai putea face asta pentru ca nu mai poti sa platesti cash cu mai mult de 2.000 de euro. Atunci te vei duce la banca cu valiza, banca iti ia milionul de euro si face transferul, dar cand ti-i baga in cont te intreaba de unde ai banii. Daca nu stii sa raspunzi, te ia politia", explica Blanculescu.

Tot in lupta cu evaziunea fiscala, contrabanda si coruptia, Consiliul a propus crearea unei licitatii internationale pentru serviciul de scanare din vamile romanesti. Astfel, zecile de mii de containere care trec prin vamile locale vor fi scanate de companiile internationale care vor castiga licitatia. Secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri aminteste de spusele sefului sindicatului din Portul Constanta care estima ca anual, doar acolo se creeaza o evaziune de aproximativ trei-patru miliarde de euro.

In aceeasi categorie se integreaza si propunerea vizand conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF. Conform lui Blanculescu, astfel va fi eliminata evaziunea pe TVA. Mai mult, atunci cand se va remarca lipsa sau nefunctionarea caselor de marcat, magazinele vor fi inchise si marcate printr-un bandou galben cu inscriptia "Inchis pentru evaziune fiscala", lucru care ar urma sa aiba un efect psihologic asupra populatiei si a comerciantilor.

Mai mult, data fiind ponderea evaziunii fiscale realizata prin intermediul facturilor false, Consiliul propune informatizarea sistemului de numere pentru facturi. "In loc sa dea fiecare ce numar vrea si sa masluiasca numerele, ele vor fi alocate, centralizat si urmarite de ANAF", spune economistul.

In plus, se doreste crearea Politiei Fiscale, care ar urma sa lucreze sub coordonarea unui birou de procurori, dupa modelul Olandei. Astfel, cazurile de evaziune fiscala vor ajunge in tribunal mult mai rapid, si nu vor mai sta in sertarele administratiilor financiare cu anii.

Absorbtia fondurilor europene pentru Romania, pe model polonez

Alte masuri propuse vizeaza sporirea ratei de absorbtie a fondurilor europene. Consiliul a propus restructurarea sistemului existent in acest moment, acuzand ineficienta acestuia. Astfel, se propune crearea unui singur punct, la nivelul ministerului Afacerilor Europene, care se numeste Project Management Office (PMO). "Se creeaza un singur punct de contact, prin preluarea Autoritatiilor de management de la ministere (AM) si a Organismelor intermediare (OIM). Aceste AM-uri creaza feude pentru fiecare minister in parte. In loc sa se coordoneze central si dintr-un singur punct de contact, cum fac polonezii, la noi e ca si cum am avea sapte tari. Sunt sapte programe operationale si pentru fiecare cate un AM. Fiecare ministru si-a creat de-a lungul timpului feuda, ceea ce ne-a condus unde ne-a condus", declara Blanculescu.

In acest sens, economistul indica faptul ca exista proiecte in valoare de 36,1 miliarde de euro create pentru accesarea de fonduri europene in conditiile in care suma alocata Romaniei este de 19,2 miliarde de euro. Din toate acestea, proiectele contractate reprezinta doar 13 miliarde de euro, din care concret au fost absorbite doar 7,1%, adica un pic peste 1 miliarde de euro. "Ca sa rezolvam aceasta situatie noi am constat ca 40% din aceste proiecte sunt proiecte balast care trebuie inlaturate pentru ca tin in loc proiectele viabile. Din acest motiv activitatea in Romania nu functioneaza in domeniul absorbtiei fondurilor europene", este parerea Consiliului.

S-a mai propus, intr-un alt punct, reindustrializarea Romaniei, prin crearea de clustere si parcuri industriale si stimularea cercetarii in domeniu prin facilitati oferite specilistilor. De asemenea, o alta propunere vizeaza crearea unui fond suveran de investitii care ar urma sa se ocupe atat de investitiile romanesti atat in afara tarii, cat si inauntru. Acest fond ar urma sa fie finantat printr-o emisiune speciala de bonduri, in valoare de 5-10 miliarde de dolari, destinata tarilor din zona Golfului Persic. Ulterior, la data scadentei, dupa ce banii vor fi investiti in 4-5 mari proiecte pe teritoriul Romaniei, bondurile vor fi convertite in actiuni la companiile participante in proiect.

Membrii Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri au mai sugerat guvernului crearea unui Chief Information Officer, care sa se ocupe de coordonarea dintre guvern si agentii in ceea ce priveste sistemele informatice, urmand sa aduca un plus de transparenta asupra modului in care sunt cheltuiti banii de la guvern sau valoarea licitatiilor publice.

Revitalizarea CEC-ului si a Fondului de Garantare pentru cofinantarea IMM-urilor sunt alte detalii mentionate de Ionel Blanculescu, la care se adauga programul "Prima Sera" care urmareste sustinerea investitiilor pentru construirea si punerea in functiune a minimul 2.000 de hectare de sere incalzite cu resurse regenerabile.

#masuri evaziune fiscala, #evaziune fiscala Romania, #absorbtie fonduri europene Romania, #Consilul Consultativ pentru Mediul de Afaceri , #Politica interna