Spania economiseste 8,9 miliarde de euro prin masuri dure de austeritate

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 19:04
2694 citiri
Spania economiseste 8,9 miliarde de euro prin masuri dure de austeritate
Masuri de austeritate in Spania / sursa foto: Romania Libera

Guvernul spaniol condus de premierul Mariano Rajoy a anuntat ca va face economii de 8,9 miliarde de euro (aproximativ 11,5 miliarde de dolari), in cadrul unui nou program de masuri de austeritate dure. Spania este obligata sa reduca drastic cheltuielile bugetare pentru a face fata crizei datoriilor.

Printre masurile adoptate de guvernul spaniol se numara majorarea impozitelor, incepand din primul trimestru al anului viitor. Reprezentantii guvernului iberic au declarat, vineri, ca taxele vor fi crescute pentru cei care incaseaza mai multi bani.

Cu alte cuvinte, Mariano Rajoy va impozita luxul si miliardarii, dupa modelul adoptat de Mario Monti, in Italia, transmite Reuters.

Guvernul Spaniei, condus anterior de Jose Luis Zapatero, a reinstaurat taxa pe avere, pe care o abolise in 2008, chiar inaintea declansarii crizei economice. Noul guvern din Spania a fost silit sa faca rost de 6 miliarde de euro din cresterea taxelor, in asa fel incat tinta de deficit bugetar de 8% sa fie atinsa, scrie Bloomberg.

Executivul spaniol se teme ca tinta aceasta este substantial mai mare decat cea estimata anterior si este hotarat ca pragul de 8% sa nu fie depasit. Spania isi fixase o tinta de deficit de 6%, in perioada mandatului lui Jose Luis Zapatero.

O alta masura de austeritate adoptata vineri de guvernul spaniol se refera la inghetarea salariilor functionarilor publici, cel putin pana in martie 2012, precizeaza Reuters. Guvernul spaniol a mai declarat ca anul viitor salariul minim pe economie va fi mentinut la 641.4 euro lunar.

Masura inghetarii salariilor functionarilor publici va fi cuprinsa in decretul de lege prin care guvernul spaniol va prelungi, incepand de vineri, proiectul de buget pentru 2011 pana in martie 2012, asa cum anuntase deja. Ministrul Economiei si Concurentei, Luis de Guindos a precizat ca economiile inregistrate la buget in cadrul primului pachet de masuri de austeritate, ar putea ajunge la 4 miliarde de euro.

O alta masura presupune mentinerea tarifelor la electricitate, cel putin in prima parte a anului viitor, mai scrie Reuters. Premierul spaniol a obtinut o victorie rasunatoare, in lupta cu partidul socialist si a promis ca va face tot ce poate pentru a preveni ca statul iberic sa calce pe urmele Greciei, Irlandei si Portugaliei.

Agentia de evaluare financiara Moody's a cerut, la sfarsitul lunii noimebrie, noului guvern spaniol sa adopte "masuri de austeritate semnificative" pentru a atinge tinta de deficit bugetar pentru anul viitor. Presiunea exercitata asupra cabinetului condus de Mariano Rajoy a crescut, potrivit AFP.

"Majoritatea solida a noului guvern este un rezultat pozitiv", insa acesta trebuie sa adopte repede masuri decisive, se arata intr-un raport al agentiei, venit la cateva zile dupa avertismente similare lansate de Standard & Poor si Fitch Ratings.

Costurile indatorarii Spaniei au sarit in ultimul an, ajungand pana la 6,7% pentru datoriile pe 10 ani, in contextul in care investitorii se temeau ca statul iberic va fi urmatoarea Greciei. Economia spaniola a scazut brusc, dupa ce boomul imobiliar a avut loc in 2008, iar rata somajului a ajuns la 21%, cea mai mare din Europa.

#masuri austeritate spania, #reduceri bugetare Spania, #criza datorii Spania , #Spania