Berlusconi critica planul de austeritate al succesorului sau

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 07:12
1104 citiri
Berlusconi critica planul de austeritate al succesorului sau
Silvio Berlusconi

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, care a demisionat la 12 noiembrie dupa ce a pierdut majoritatea in Parlament, a declarat luni ca este "in continuare pe drumul cel bun" si ca formatiunea sa, Poporul Libertatii (PdL), inregistreaza "o crestere foarte puternica in sondaje".

"Eu sunt in continuare pe drumul cel bun si voi fi la fel si in viitor", i-a spus Berlusconi, in varsta de 75 de ani, intr-o convorbire la telefon, preotului Pierino Gelmini, fondatorul comunitatii catolice Incontro, pentru reinsertia sociala a toxicomanilor, relateaza Mediafax.

Berlusconi a precizat ca este, in mod special "angajat in sustinerea" transformarii PdL intr-o "forta a libertatii".

De la 16 noiembrie, Il Cavaliere a cedat locul fostului comisar european Mario Monti, numit la conducerea unui Guvern de tehnocrati, care a obtinut adoptarea unui plan aticriza de austeritate, chiar inainte de Craciun, cu voturile principalelor partide italiene, inclusiv ale PdL.

"Vreau sa reamintesc ca noi suntem in continuare partidul majoritar in Parlament", a spus fostul premier, vrand sa sublinieze astfel forta pe care si-a conservat-o formatiunea sa in cele doua Camere ale Parlamentului.

"Sondajele ne confera o puternica, chiar foarte puternica crestere, pentru ca italienii sunt ingrijorati", a continuat Berlusconi.

Fostul premier a criticat planul de austeritate al succesorului sau, afirmand ca "pana vara trecuta, Guvernul sau a tinut conturile in ordine, taind cheltuielile, mai degraba decat sa creasca impozitele".

"Acum, cu aceste noi impozite, exista riscul comprimarii consumului si impingerii economiei in recesiune", a apreciat el.

Declaratiile lui Berlusconi au suscitat critici dure din partea Partidului Democrat (PD, centru-stanga).

"Incredibil, dar adevarat! Mai intai, (miscarea de) centru-dreapta (a lui Berlusconi) ascunde criza, dupa care aplica politici riscand sa ne scufunde ca pe Grecia, iar acum, fara majoritate si cu o credibilitate politica aproape nula, sustine Guvernul Monti, doar pentru a-l critica mai bine a doua zi". a declarat Giorgio Merlo, un lider PD.

De cand nu se mai afla in prim-plan, Il Cavaliere intretine o oarecare ambiguitate asupra viitorului sau politic. Oficial, el a declarat ca nu mai vrea sa candideze pentru functia de premier de centru-dreapta, dar nu este sigur ca favoritul sau la preluarea conducerii PdL, Angelino Alfano, va face fata. In plus, pactul dintre PdL si formatiunea populista Liga Nordului este pe cale sa se fisureze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#silvio berlusconi, #criza economica, #criza italia, #austeritate italia, #premier Italia demisie , #Italia