Mario Monti: Asteptarile Italiei raman modeste. Nu putem face promisiuni

Duminica, 25 Martie 2012, ora 09:50
1357 citiri
Mario Monti: Asteptarile Italiei raman modeste. Nu putem face promisiuni

Italia nu se afla intr-o situatie "stralucitoare", in pofida masurilor de insanatosire luate deja, iar "asteptarile trebuie sa ramana modeste", a afirmat sambata seful cabinetului de la Roma, Mario Monti, in cursul unei mese rotunde organizate de sindicatul din domeniul comertului, Confcommercio.

"Trebuie sa ne pastram asteptarile la un nivel modest. Tara nu se afla intr-o situatie stralucitoare in care sa putem face promisiuni", a declarat premierul Italiei, a doua zi dupa adoptarea in linii mari a unui proiect de reforma a pietei muncii ce urmareste eliminarea anumitor tutele asupra locului de munca si care este contestat de sindicate.

"In momentul de fata, nu putem considera ca am rezolvat problemele cele mai stringente. Din nefericire, nu este posibil sa rezolvi intr-un an ori in cinci luni ce a fost cladit timp de decenii", a spus Monti.

El a denuntat faptul ca, in trecut, "politica a ascultat de prea multe ori de diversele categorii" sociale, criticand implicit principiul consultarilor aplicat in Italia pana la intrarea in functie a guvernului pe care-l conduce si care, in opinia premierului, oferea un fel de 'drept de veto' unor sindicate si categorii profesionale.

Dupa ce i-a succedat lui Silvio Berlusconi, in noiembrie, ca urmare a unei grave crize financiare ce lovise Italia, Monti a sporit masurile impopulare, reducerile bugetare, liberalizarile pentru a obtine mai multa concurenta sau reformarea sistemului de pensii.

Proiectul de reforma a pietei muncii, susceptibil de a suporta modificari in parlament inainte de adoptarea sa definitiva in decurs de mai multe luni, ar urma cu timpul "sa favorizeze o distribuire mai justa a diferitelor tutele asupra locului de munca", in prezent puternice pentru locurile de munca pe durata nedeterminata si foarte slabe pentru celelalte.

Prim-ministrul italian a avertizat ca eventualele modificari nu pot fi decat rezultatul "unei intelegeri intre membrii guvernului si seful statului", si nu al "fortelor exterioare guvernului", aluzie fatisa la sindicate.

In fata amenintarii cu o greva generala de opt ore, pregatita de primul sindicat al tarii, CGIL (stanga), Mario Monti a subliniat ca aceasta "face parte din psihologia sociala a unei tari democrate".

Italia este in recesiune

Italia a intrat in recesiune, dupa ce in ultimul trimestru al anului 2011 a inregistrat o contractare de 0,7% a Produsului Intern Brut.

Italia inregistrare si in al treilea trimestru al anului trecut o scadere de 0,2%, astfel ca a treia economie a zonei euro a intrat oficial in recesiune, a anuntat luni Institutul de Statistica Istat.

Pe intreg anul 2011, Italia a inregistrat o crestere de 0,5%.

Avand de gestionat o datorie publica uriasa, de 1.900 miliarde de euro (120,1% din PIB, Italia a fost nevoita sa adopte mai multe pachete de austeritate, care au avut efecte negative asupra activitatilor economice.

Pentru 2012, Guvernul de la Roma a anuntat o contractare de 0,4% a PIB-ului. Bruxelles-ul se asteapta la o scadere de 1,3%, in timp ce Fondul Monetar International este si mai pesimist, avansand un nivel de contractare de 2,2%.

Majorarea TVA-ului la 23%

Italia va majora TVA cu doua puncte procentuale in octombrie, la 23%, masura facand parte din planul de austeritate adoptat de guvern in decembrie.

TVA a fost majorat ultima data in septembrie, cu un punct procentual, la 21%, cand Italia a aprobat un plan de austeritate pregatit de guvernul condus de Silvio Berlusconi.

#Italia masuri austeritate, #italia austeritate, #Italia probleme recesiune, #Mario Monti plan masuri Italia , #Italia