Criza datoriilor: Spania si Italia se angajeaza sa actioneze impreuna

Joi, 02 August 2012, ora 20:46
1235 citiri
Criza datoriilor: Spania si Italia se angajeaza sa actioneze impreuna

Premierul spaniol Mariano Rajoy si omologul sau italian Mario Monti s-au angajat joi, la Madrid, sa actioneze impreuna si sa-si consolideze colaborarea in scopul rezolvarii crizei datoriilor care ameninta zona euro si afecteaza cele doua tari, informeaza AFP.

Intentionam "sa ne consolidam cooperarea stransa pentru a rezolva criza care ne afecteaza", a declarat Mariano Rajoy, in cadrul unei conferinte de presa comune cu Mario Monti.

"Cele doua tari doresc sa actioneze impreuna" pentru aplicarea acordurilor europene pentru stabilizarea zonei euro, a mai spus seful guvernului spaniol.

"Solutia nu poate fi gasita decat daca ne vom indeplini toate sarcinile" privind reformele, a spus la randul sau Mario Monti.

"Suntem constienti ca le cerem eforturi mari cetatenilor nostri, insa stim ca aceasta este singura cale de a iesi" din criza, a insistat Mariano Rajoy.

Mai inainte, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ca o eventuala interventie a BCE va avea loc cu conditia ca tarile care se confrunta cu probleme sa faca o solicitare in acest sens, provocand o noua prabusire a pietelor si o revenire a ratelor de imprumut la niveluri record pentru Italia si Spania.

Totodata, cei doi sefi de guvern au respins inca o data orice plan de salvare pentru tarile lor, Mario Monti afirmand doar ca trebuie sa "examineze" modalitatile de a se recurge la fondurile de ajutor european inainte de o eventuala decizie de a apela sau nu la acestea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza datorii Spania Italia, #recesiune Spania Italia , #UE