Alegerile generale din Italia se desfasoara duminica si luni

Sambata, 23 Februarie 2013, ora 18:00
1439 citiri
Alegerile generale din Italia se desfasoara duminica si luni

Alegatorii italieni sunt asteptati la vot duminica, 24 februarie, si luni, 25 februarie, in cadrul scrutinului legislativ, in vederea reinnoirii celor doua camere ale Parlamentului - Camera Deputatilor si Senatul.

Alegerile au fost organizate in urma dizolvarii anticipate a Camerelor parlamentare, pe 22 decembrie 2012, cu patru luni inainte de incheierea naturala a celei de-a 16-a legislaturi, odata cu demisia premierului Mario Monti cauzata de decizia partidului de dreapta Poporul Libertatii (PdL) de a retrage sprijinul acordat guvernului tehnocrat, care a inlocuit precedentul guvern de dreapta condus de fondatorul PdL, Silvio Berlusconi, in noiembrie 2011.

La acest scrutin, Ministerul de Interne de la Roma a admis 184 de liste electorale. In total, la scrutin participa peste 16.000 de candidati (dintre care aproape 4.700 de femei).

Alegerile generale vor marca inceperea celei de-a 17-a legislaturi. Se va vota pe baza legii electorale aprobate de Parlamentul de la Roma in anul 2005 ('Legea Calderoli', dupa numele lui Roberto Calderoli, exponent al Ligii Nordului). Vor fi alesi 945 de parlamentari, dintre care 630 de deputati si 315 senatori.

Coalitia de centru-stanga este formata din Partidul Democrat (PD, de centru-stanga), Stanga, Ecologie si Libertate (SEL, de stanga) si formatiunea Centrul Democrat (de centru). Candidatul coalitiei la functia de prim-ministru este Pier Luigi Bersani, secretarul PD.

Coalitia de centru-dreapta este formata din Poporul Libertatii (PdL, de centru-dreapta), Liga Nordului (de dreapta) si formatiunile politice de extrema dreapta La Destra si Fratelli d'Italia. Presedintele si purtatorul de cuvant al coalitiei este fostul premier Silvio Berlusconi. Coalitia de centru-dreapta are doi candidati la functia de prim-ministru: Angelino Alfano, din partea PdL, si fostul ministru al economiei Giulio Tremonti, din partea Ligii Nordului.

Coalitia de centru este formata din lista electorala 'Alegere civica, cu Monti pentru Italia', din partidul Uniunea de Centru (UdC) si din partidul Viitor si Libertate pentru Italia (Futuro e Liberta per l'Italia, FLI). Candidatul coalitiei la functia de prim-ministru este actualul premier demisionar, Mario Monti.

#alegeri parlamentare Italia, #vot parlamentar Italia, #candidati alegeri Italia , #Italia