Summitul UE, scindat intre austeritate si crestere economica

Vineri, 15 Martie 2013, ora 11:05
1295 citiri
Summitul UE, scindat intre austeritate si crestere economica

Liderii europeni s-au reunit pentru a evalua gradul de flexibilitate necesar in stabilizarea balantelor bugetare pentru relansarea cresterii economice si crearea locurilor de munca, mai ales pentru tineri, pe fondul contestarii sociale a austeritatii.

Pentru prima data in multa vreme, cei 27 de lideri de stat si guvern nu au fost sub presiunea crizei financiare, ceea ce a permis ca discutia lor sa ia o dimensiune politica, insa fara a ajunge la o decizie concreta.

Scopul era "a defini in ce consta" echilibrul dintre consolidarea bugetara si crestere, a explicat inainte de reuniune un diplomat european, cu cele doua tabere, pe de o parte "tabara austeritatii" condusa de Germania si cancelarul conservator Angela Merkel, iar pe de cealalta parte cea a flexibilitatii cu Franta si presedintele sau socialist Francois Hollande.

In final, presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, a salutat discutiile "linistite si intense".

Exista "o puternica convergenta a viziunilor", a asigurat Hollande, explicand ca obiectivul vizat era "ca disciplina bugetara sa fie compatibila cu perspectiva cresterii". Franta solicita o amanare pentru a isi reduce deficitul public la 3 la suta din PIB si, in general, vrea sa slabeasca constrangerea bugetara. Aceasta este totusi un "elev bun" european pe plan bugetar, a asigurat Hollande.

Fidela pozitiei sale, cancelarul Angela Merkel a subliniat ca "reformele structurale si cresterea nu sunt incompatibile, ci merg mana in mana".

"Singura cale de a iesi din criza este continuarea combaterii cauzelor sale", insa "rezultatele vor necesita timp sa se traduca in termenii activitatii economice si a locurilor de munca", a recunoscut Van Rompuy, in timp ce Europa este afectata de recesiune si un somaj din ce in ce mai mare.

Proteste masive la Bruxelles

Aceasta reuniune a avut de altfel loc pe fondul tensiunilor sociale si politice, in special in statele cele mai lovite de criza, unde Europa se afla in banca acuzatilor.

La apelul sindicatelor europene, o adunare impotriva austeritatii a reunit la Bruxelles aproximativ 15.000 de persoane, conform organizatorilor, printre care delegatii ale grupurilor Caterpillar si ArcelorMittal care au anuntat recent suprimarea a mii de locuri de munca in Belgia. In acelasi moment, mii de studenti manifestau la Madrid impotriva reducerilor bugetare in educatie.

Contestarea s-a vazut de asemenea la urne, asa cum au aratat recent alegerile italiene. Summitul este astfel ultimul pentru liderul guvernului italian Mario Monti, care a fost invins la alegerile legislative.

Summitul european, scindat intre austeritate si crestere economica. Merkel: "Reformele si cresterea nu sunt incompatibile, ci merg mana in mana"

#lideri europeni, #summit UE Bruxelles , #UE