Guvernul italian adopta masuri pentru reducerea cheltuielilor publice

Marti, 01 Mai 2012, ora 14:11
1308 citiri
Guvernul italian adopta masuri pentru reducerea cheltuielilor publice

Guvernul Mario Monti a adoptat luni seara in Consiliul de Ministri o serie de masuri in vederea reducerii structurale a cheltuielilor publice prin identificarea "risipei", cu scopul de a evita pe termen scurt o noua majorare a TVA.

"Nivelul total al reducerii cheltuielilor publice este 4,2 miliarde de euro, ce va servi pentru a evita majorarea TVA cu doua puncte procentuale, prevazuta pentru luna octombrie", a declarat premierul Monti la finalul sedintei de guvern care a durat circa sase ore.

Enrico Bondi, fost administrator extraordinar al societatii agroalimentare aflate in faliment Parmalat, a fost numit comisar extraordinar pentru rationalizarea cheltuielilor publice, cu misiunea de a stabili nivelul cheltuielilor din fiecare sector.

Pana la 31 mai, ministerele vor trebui sa identifice sectoarele in care pot fi reduse cheltuielile. Monti va conduce personal un comitet interministerial ce va avea ca misiune sa selecteze posturile care pot face obiectul reducerilor.

Aceste masuri sunt fructul unui raport al ministrului pentru relatia cu parlamentul, Piero Giarda, desemnat de Monti ca sa demareze un "spending review" (revizuirea cheltuielilor publice), termen in engleza folosit de guvern.

Acest "spending review" mai urmareste indeplinirea obiectivelor pe termen scurt prin identificarea a noi economii care sa permita Italiei sa atinga mai usor tinta de echilibru bugetar si sa evite o noua majorare a TVA, prevazuta pentru luna octombrie.

Majorarea Taxei pe Valoare Adaugata cu doua puncte la 23%, dupa o prima crestere de un punct la 21% in septembrie, a fost adoptata in decembrie in cadrul planului de austeritate, insa guvernul considera in prezent ca ar putea agrava recesiunea.

#masuri reducere cheltuieli Italia, #reducere cheltuieli publice Italia , #Italia