Masurile vitale pentru mediul de afaceri, in 2012. Vezi parerile specialistilor (I)

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 17:59
2369 citiri
Masurile vitale pentru mediul de afaceri, in 2012. Vezi parerile specialistilor (I)

Reducerea contributiilor sociale, stimularea consumului intern, dar si reorganizarea departamentului "Buget" din cadrul ministerului de Finante sunt doar cateva dintre masurile pe care Guvernul trebuie sa le adopte, in 2012, pentru mediul de afaceri.

Analistul economic Mircea Cosea sustine ca primul lucru pe care Executivul trebuie sa il faca, anul acesta, este restructurarea compartimentului Buget, pentru ca foloseste de ani de zile metode invechide de calculare a bugetului de stat. La randul sau, omul de afaceri Vladimir Cohn, crede ca austeritatea, pentru o tara in curs de dezvoltare, este cel mai gresit medicament.

Michal Golebiewski, director de marketing si operatiuni in cadrul Microsoft Romania, crede ca o prima masura pe care ar trebui guvernul sa o ia, in 2012 este stimularea consumului intern. La randul sau, Rucsandra Hurezeanu, CEO Ivatherm, apreciaza ca reducerea contributiilor sociale si realizarea disponibilizarilor anuntate din aparatul de stat, sunt cateva masuri obligatorii pentru anul 2012.

Analistul economic Mircea Cosea crede ca anul 2012 se afla sub semnul acordului de guvernanta fiscala. In opinia sa, mentinerea deficitului la 1% este un mare pericol pentru economia Romaniei, pentru ca "acel deficit nu permite o dezvoltare, ci doar o invartire in cerc a economiei". Pentru a iesi din acest impas si pentru a mentine deficitul la 1,9%, analistul propune sase masuri.

In primul rand, trebuie restructurat compartimentul Buget, din ministerul de Finante, avand in vedere ca "de ani de zile metode invechite de concepere si elaborare a bugetului, pe viziune contabila, aritmetica si nu ca un instrument de politica economica".

O alta masura propusa de Mircea Cosea se refera la cresterea numarului de angajati din ANAF si Garda Financiara. "Romania are cel mai mic numar de persoane implicate in colectarea veniturilor din Europa. Nu se poate sa ai 1.500 de persoane la Garda Financiara, pentru ca inseamna sa nu ai nicio ambitie mai mare la colectarea bugetului", spune analistul financiar.

Acesta considera ca in Romania trebuie introdus impozitul pe avere, dupa modelul italian, Mario Monti. O alta masura ar fi regandirea prioritatilor bugetare, trecand agricultura pe primul loc si renuntand la proiecte de investitii care nu au capacitatea sa creeze locuri de munca si valoare adaugata.

A cincea masura care trebuie luata de Guvern in 2012, in opinia lui Mircea Cosea, este propunere reorientarea partiala a comertului exterior spre zona extracomunitara. Nu in ultimul rand, Mircea Cosea crede ca ar trebui facuta trecerea de la consilierea primului ministru printr-un consilier personal, la crearea unui consiliu national consultativ.

"Acesta ar trebui format din specialisti romani si straini si care sa consulte premierul si guvernul in ceea ce priveste acordul de guvernanta fiscala", subliniaza Mircea Cosea.

Austeritatea, un medicament gresit

Omul de afaceri Vladimir Cohn considera ca austeritatea, pentru o tara in curs de dezvoltare, este cel mai gresit medicament. "Sunt convins ca daca Romania nu ar fi adoptat aceste masuri de austeritate, dezvoltarea era mult mai interesanta si mai substantiala. S-a gresit esential cu majorarea TVA-ului, cu mentinerea intreprinderilor de stat, care aduc numai pierderi uriase si trebuie compensate de restul populatiei", mai spune Vladimir Cohn.

Acesta este de parere ca, in general, politica BNR a fost una de mari restrictii monetare, ceea ce se doveste astazi o mare greseala. "Austeritatea nu este o metodologie de iesire din criza. Toate masurile de austeritate nu sunt decat niste masuri impuse de niste politicieni, nu sunt cerut de piata, de aceea nu reprezinta un medicament", spune Vladimir Cohn.

Michal Golebiewski, director de marketing si operatiuni in cadrul Microsoft Romania, crede ca o prima masura pe care ar trebui guvernul sa o ia, in 2012 este stimularea consumului intern. Reprezentantul Microsoft recunoaste ca acesta este un subiect "mai dificil", dar dependent de construirea acestui ecosistem.

"Din propria mea experienta, trebuie sa construim un ecosistem puternic de IMM-uri si sa stimulam consumul intern, pentru a accelera cresterea economica. Guvernul poate avea un impact major in acest scenariu, prin simplificarea procesului infiintarii de noi companii, reducand birocratia si oferind beneficii companiilor care creeaza noi locuri de munca".

Reducerea contributiilor sociale

Rucsandra Hurezeanu, CEO Ivatherm, crede ca una dintre cele mai importante masuri care ar trebui luate anul acesta este reducerea contributiilor pe salarii.

"Reducerea contributiilor sociale, care este foarte mare in Romania, realizarea disponibilizarilor anuntate din aparatul de stat care este supradimensionat si platirea TVA-ului de catre companii la incasarea banilor, nu la emiterea facturilor" sunt trei masuri care trebuie adoptate anul acesta, pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Rucsandra Hurezeanu se asteapta la masuri noi pentru stoparea coruptiei. "Cred ca ar fi extraordinar de utila incurajarea investitiilor care creeaza noi locuri de munca si programe de finantare pentru export a companiilor romanesti, asa cum exista de exemplu in Franta", spune Rucsandra Hurezeanu.

Irina Schrotter apreciaza ca Romaniei ii trebuie o strategie de dezvoltare asumata atat de Executiv, cat si de Parlament. "Fara aceasta directie clara, mediul de afaceri si investitorii straini vor sta in continuare in expectativa si Romania va avea in continuare un an foarte dificil. Trebuie curaj in investitiile statului in sutinerea domeniilor strategice pentru dezvoltarea si competitivitatea Romaniei", spune Irina Schrotter.

Aceasta subliniaza faptul ca aceleasi directii strategice trebuie sa fie urmarite si in negocierile pentru fondurile europene pentru ciclul 2014-2020. "Ne trebuie asadar: strategie, curaj si coerenta pentru o Romanie noua", conchide Irina Schrotter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri economice, #masuri economice 2012, #masuri economice analisti, #masuri economice oameni afaceri , #Analiza economica