Sefii europeni si asiatici se intalnesc in Laos, pe fondul crizei datoriilor

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 08:34
1145 citiri
Sefii europeni si asiatici se intalnesc in Laos, pe fondul crizei datoriilor

Aproximativ 50 de sefi de stat si de guvern din Europa si Asia se reunesc luni in Laos, intalnire intre reprezentanti de pe vechiul continent, sufocat de criza datoriilor, si din Asia, zona ce vrea sa se impuna ca motor al cresterii economice mondiale, transmite AFP.

Europa va trebui sa treaca la ofensiva diplomatica pentru a-si convinge partenerii asiatici ca nu este in pericol sa se scufunde si ca se bazeaza pe fortele proprii pentru a-si reveni.

"Consideram ca Asia devine cu fiecare zi ce trece mai importanta in termeni de dezvoltare economica", a afirmat seful Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso.

"Europa este unul dintre partenerii cei mai importanti in Asia ca investitii si comert", a adaugat el la Bangkok inainte de apleca spre Vientiane. "Vom discuta despre oportunitatile pentru investitii si comert, dar si despre provocarile la adresa stabilitatii si securitatii in regiune", a mai spus Barroso.

Presedintele UE, Herman van Rompuy, cel francez, Francois Hollande, si premierul italian, Mario Monti, se vor afla si ei printre participantii la acest summit care se tine, din 1996, o data la doi ani. In schimb, cancelarul german, Angela Merkel, va fi reprezentata de ministrul de externe Guido Westerwelle.

Francois Hollande a mentionat ca obiectivul deplasarii sale in Asia, primul dupa alegerea sa, este de "a convinge in cadrul dialogului Europa-Asia ca Europa este in continuare o putere economica".

"Exista o temere in Asia cu privire la capacitatea Europei de a reprezenta o zona de stabilitate si crestere", a recunoscut el.

Asia nu a fost ferita de efectele crizei europene, China si alte mari tari exportatoare fiind afectate in special de scaderea comenzilor de pe vechiul continent.

Europa "trebuie sa priveasca spre Asia pentru o activitate economica mai buna", a sugerat secretarul de stat filipinez, Albert del Rosario. "Exista aici o oportunitate pentru ambele parti", a explicat el pentru AFP.

Marile puteri asiatice sunt si ele puternic reprezentate in capitala Laosului, tara cu peste 6 milioane de locuitori, sub regim comunist din 1975, lipsita de infrastructura economica, dar care si-a sporit reformele, astfel incat peste cateva saptamani va fi primita in Organizatia Mondiala a Comertului.

#criza datoriilor Europa, #criza datoriilor Asia, #summit criza datoriilor , #Stiri International