Turcia vrea sa profite cat mai repede de avantajele aduse de acordul incheiat cu UE pentru gestionarea crizei refugiatilor si a reluat deja discutiile pe unele capitole care vizeaza integrarea tarii in blocul comunitar.
Oficialii turci si cei europeni au demarat luni o serie de discutii privind alinierea legislatiei economice si monetare a Turciei la normele europene, un pas menit sa usureze adoptarea monedei euro in cat mai scurt timp de la integrarea tarii in UE, relateaza Bloomberg.
Pentru moment, liderii politici din Europa au inchis ochii in fata problemelor legate de incalcarea libertatilor civile in Turcia, dar acest lucru nu inseamna neaparat ca integrarea tarii in Uniune se va petrece prea curand.
Turcia a depus cererea de aderare in urma cu 10 ani, iar in aceasta perioada nu a reusit sa bifeze prea multe conditii impuse de respectarea normele europene.
De altfel, unii analisti sustin ca ritmul in care Ankara implementeaza reformele necesare aderarii Turciei ar face posibila integrarea tarii in UE abia peste 350 de ani.
Acum insa, liderii de la Ankara cred ca este momentul sa forteze usa integrarii in Europa. "Procesul de aderare este foarte viu. Suntem decisi sa facem tot ce ni se cere pentru a deveni un stat membru al Uniunii", a declarat vicepremierul Mehmet Simsek.
Liderii UE au redeschis subiectul aderarii Turciei, blocat de doi ani, in cadrul discutiilor privind gestionarea crizei refuguiatilor din Orientul Mijlociu, in care Ankara s-a... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 11:03
Turcia va ajuta Uniunea Europeana sa gestioneze fluxul de migranti, care a pus sub semnul intrebarii viitorul zonei Schengen, in schimbul unui ajutor financiar si a reluarii discutiilor privind aderarea tarii la UE, potrivit unui proiect de concluzii ale summitului UE-Turcia, prevazut pentru duminica dupa-amiaza la Bruxelles.
"Ambele parti isi vor intensifica, asa cum s-a convenit si cu efect imediat, cooperarea activa asupra migrantilor care nu au nevoie de protectie internationala, impiedicand ajungerea acestora in Turcia si UE, asigurand aplicarea prevederilor acordului bilateral de readmisie si trimiterea inapoi in tarile de origine a migrantilor care nu au nevoie de protectie internationala", se arata in proiectul de concluzii consultat de Reuters.
Iohannis participa la Bruxelles la Summitul UE-Turcia
Cine mai vine la summit-ul fulger de la Bruxelles ...citeste mai departe despre "Criza refugiatilor: Turcia va ajuta UE, dar cere bani si reluarea negocierilor de aderare" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2015, ora 14:44