Criza refugiatilor naste relatii imposibile: Europa poate ajunge sa bata la usa lui Putin

Joi, 10 Martie 2016, ora 13:05
7197 citiri
Criza refugiatilor naste relatii imposibile: Europa poate ajunge sa bata la usa lui Putin
Foto: Kremlin

Liderii europeni au cazut de acord sa inmaneze Turciei un cec de 4,7 miliarde de euro pentru a stavili exodul refugiatilor catre Uniunea Europeana, dar acest lucru nu inseamna ca devastatoarea criza a migrantilor a luat sfarsit.

Dupa Ankara, Bruxellesul ar putea ajunge sa negocieze si cu Moscova, traseul din Rusia reprezentand o alta poarta prin care refugiatii din Orientul Mijlociu si Africa ar putea intra nestingheriti in Europa, remarca publicatia Daily Mail.

La mana lui Putin

Oficialii de la Bruxelles au sesizat deja ca tot mai multi migranti incepe sa soseasca in Europa pe traseul rusesc, iar acest lucru ii forteaza sa poarte discutii si negocieri cu Vladimir Putin, omul considerat inamicul nr.1 al tarilor din spatiul euro-atlantic.

O hotarare in acest sens pare sa fi fost luata deja in cursul lunii trecute, in cadrul unei intalniri cu usile inchise a liderilor Comisiei Europene.

Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru probleme de migratie, a fost cel care a atras atentia asupra presiunii valului migrationist de la granita ruso-finlandeza.

El este si cel care a sugerat deschiderea negocierilor cu Federatia Rusa, inainte ca Europa sa se trezeasca cu un noul val de migranti la granita estica a Uniunii, sustin reporterii ziarului britanic.

Reprezentantii CE au refuzat sa comenteze subiectul negocierilor diplomatice cu Moscova pe aceasta tema, dar au admis ca sunt constienti de numarul migrantilor care folosesc ruta arctica pentru a patrunde in spatiul european.

Problema cea mai mare o reprezinta insa cerintele pe care Putin le-ar putea avea de la Europa in cadrul acestor discutii.

Refugiatii, moneda de schimb

Turcia, de exemplu, a profitat de criza refugiatilor pentru a obtine tot felul de beneficii de la UE in cadrul negocierilor privind returnarea migrantilor ajunsi ilegal in spatiul european si intarirea controalelor la granitele cu Grecia si Bulgaria.

Printre acestea se numara liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci si accelerarea procesului de integrare al tarii in UE.

Tarile baltice si Finlanda manifesta deja o ingrijorare crescanda fata de exodul pe traseul rusesc.

In ianuarie, 500 de persoane au intrat in Finlanda pe ruta arctica, fata de 700 cate au fost inregistrate in tot cursul anului trecut, iar autoritatile de la Helsinki sunt convinse ca numarul lor va creste odata cu venirea primaverii.

Lituania, Letonia si Estonia au intarit si ele controlul la granita de teama ca zona baltica ar putea deveni un alt punct de intrare al migrantilor in UE.

Pana acum, toata atentia autoritatilor europene a fost concentrata pe traseul mediteranean si egeean-balcanic al valului migrationist.

In acest moment, ruta balcanica este aproape sigilata, ceea ce inseamna ca refugiatii ajunsi in Turcia vor cauta o alta cale prin care sa patrunda spre vestul Europei, iar Rusia pare o alegere destul de buna.

Din 2014, Uniunea Europeana s-a alaturat Statelor Unite in impunerea unor sanctiuni economice pentru Rusia, ca urmare a declansarii crizei din Ucraina.

#criza refugiati, #Migranti Europa, #negocieri rusia ue, #vladimir putin , #Presedintele Rusiei