Summit G20: Europa, sub lumina reflectoarelor

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 18:03
1535 citiri
Summit G20: Europa, sub lumina reflectoarelor

Un nou summit G20 va avea loc in acest weekend in Mexic, ministri de finante si guvernatorii bancilor centrale urmand sa discute despre datoriile suverane din zona euro.

Ministrul de finante al Mexicului, Jose Antonio Meade va fi gazda evenimentului ce se va desfasura sambata si duminica. Mexic a luat parte la toate intalnirile anterioare ale G20, fiind gazda intalnirii ministeriale din 1993. In acest moment, presedintia G20 se afla in mainile statului din America de Nord, care va gazdui inclusiv summitul liderilor statelor care fac parte din G20 in iunie 2012.

Zona euro a reusit sa reduca raspandirea crizei, dar subiectul va fi discutat mai pe larg in cadrul unor discutii ce vor avea loc in luna martie.

"Stim ca acesta va fi subiectul discutiilor din martie, asa ca speram ca pana atunci sa inregistram progrese in aceasta directie. Odata ce se intampla acest lucru, sper ca discutiile despre sporirea participatiilor statelor G20 la FMI sa mearga mai usor", a declarat Carstens, citat de Reuters.

Sporirea contributiilor la FMI, secretul salvarii Europei

Lideri europeni, care au dorit sa isi pastreze anonimitatea, au declarat pentru Reuters ca vor face presiuni pentru a determina celelalte state G20 sa isi suplimenteze contributiile la FMI pentru a grabi rezolvarea crizei. Christine Lagarde, fost ministru de Finante francez si actual director al FMI, a declarat de nenumarate ori ca doreste suplimentarea resurselor Fondului cu aproximativ 500 miliarde de dolari.

China, Japonia, Brazilia si Mexic au sugerat in ultima perioada ca sunt dispuse sa ajute zona euro, dar SUA, o alta mare putere economica a lumii, inca nu a dat semne in acest sens.

Jay Carney, purtatorul de cuvant al Casei Albe, a declarat marti ca Statele Unite ale Americii vor masuri suplimentare din partea Europei in vederea consolidarii mecanismelor de siguranta. Ei doresc impiedicarea deraierii catre o directie nesustenabila a datoriilor tarilor din sudul continentului, precum Italia si Portugalia. In ciuda incurajarilor in acest sens, administratia Obama pare ca nu intentioneaza sa isi suplimenteze contributia la FMI, conform declaratiei facute in fata Congresului de subsecretarul Trezoreriei SUA pentru afaceri internationale, Lael Brainard.

Reprezentantii Chinei si Japoniei au dat semne ca doresc sa participe la rezolvarea crizei din zona euro in contextul in care cererea din aceasta zona pentru produsele fabricate in Asia a scazut considerabil.

Ministrul de Finante al Japoniei, Jun Azumi a declarat ca implicarea lor in problemele din zona este conditionata doar de crearea unui mecanism de protectie mai solid. Astfel, conform unui ziar local, Japonia ar lua in calcul suplimentarea contributiei la FMI cu 50 miliarde de dolari pentru sprijinirea statelor cu probleme.

"Este improbabil sa se ajunga la o intelegere asupra suplimentarii contributiilor la FMI in cadrul Summitului de luna aceasta. E imposibil ca o astfel de decizie asupra resurselor sa fie luata inainte ca zona euro sa se protejeze mai bine," a declarat un oficial G20, ce a dorit sa isi pastreze anonimitatea.

Mecanismul European de Stabilitate, din ce in ce mai aproape de start

Noul Mecanism European de Stabilitate, fondul permanent de 500 miliarde euro care trebuie inaugurat in iulie va fi subiectul principal de discutie pentru liderii europeni care se vor intalni la inceputul lunii martie la Bruxelles. Scopul Mecanismului este ajutarea statele membre UE care au probleme cu plata datoriilor de stat.

Numerosi oficiali europeni si Banca Centrala Europeana inclina catre fuzionarea Mecanismului cu Fondul European de Stabilitate Financiara, pentru a crea o "plasa de siguranta" de 750 miliarde euro pentru statele din zona euro. Cu toate ca vocile care incurajeaza aceasta masura sunt numeroase, Germania, statul cu cea mai mare influenta din UE continua sa pastreze linistea in acest sens. In schimb, Germaniei solicita o implicare mai mare a FMI in rezolvarea criei.

Grecia, in continuare in pericol

Intalnirea ministrilor de Finante si guvernatorilor bancilor centrale din statele membre G20 vine la doar patru zile dupa ce Uniunea Europeana a aprobat al doilea pachet de finantare a Greciei, in valoare de 130 miliarde euro.

Guvernatorul Bancii Centrale a Mexicului, Agustin Carstens a declarat ca acordul dintre reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale cu Grecia din cursul acestei saptamani este bine-venit, dar statul elen nu scapa de reduceri bugetare

In ciuda faptului ca tocmai a primit un pachet de finantare externa, parerea pietelor financiare este ca Grecia are sanse de 94% de a intra in incapacitate de plata. Coborarea ratingului de credit al statului elen cu doua trepte de catre agentia de rating Fitch nu a ajutat la redresarea parerii investitorilor, iar intrarea in default ramane "foarte probabila in viitorul apropiat".

Sefia Bancii Mondiale, discutata la Summit

Un alt subiect care urmeaza sa fie discutat la Summitul G20 este conducerea Bancii Mondiale. Robert Zoellick, actualul presedinte, si-a anuntat intentia de a se retrage in luna iunie, odata cu finalizarea mandatului sau de cinci ani.

Banca Mondiala trebuie sa selecteze un succesor inainte de reuniunile de primavara ce au loc in luna aprilie la Washington. Pozitia este, in mod traditional, ocupata de un american, conform unei intelegeri tacite care prevede ca sefia FMI sa revina unui european, in timp ce unui american sa ii revina cea mai inalta pozitie in cadrul BM.

La summit vor lua parte liderii celor mai mari economii de pe glob - 19 tari plus Uniunea Europeana. La eveniment vor fi prezenti ministri de finante si guvernatorii din Mexic, Africa de Sud, Canada, SUA, Argentina, Brazilia, China, Japonia, Coreea de Sud, India, Indonezia, Arabia Saudita, Rusia, Turcia, Franta, Germania, Italia, Australia, Marea Britanie si Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit g20, #intalnire ministri finante guvernatori G20, #summit G20 Mexic, #discutii G20, #Europa G20 , #summit G20