Seful Gazprom: Europa va depinde inca 25 de ani de Rusia. Pretul depinde de voi

Marti, 14 Aprilie 2015, ora 10:57
3273 citiri
Seful Gazprom: Europa va depinde inca 25 de ani de Rusia. Pretul depinde de voi
Foto: Russian Council

Uniunea Europeana va depinde pentru inca un sfert de secol de importurile de gaze rusesti, au avertizat oficialii de la Moscova.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, sustine ca planurile oficialilor europeni de a reduce dependenta celor 28 de state de gazele furnizate de Rusia nu au sanse sa fie transpuse in realitate prea curand.

Rusii chiar vad o crestere a importantei Gazprom in piata energetica din Europa in urmatorii ani, dupa cum a precizat Alexei Miller, seful companiei de stat din Rusia.

In momentul de fata, firma ruseasca asigura aproximativ 30% din consumul de gaze naturale din Uniunea Europeana, amintesc reporterii Bloomberg.

De neinlocuit

In cadrul unei conferinte pe teme de energie desfasurata la Berlin la inceputul saptamanii, Miller si Novak au anuntat ca Moscova intentioneaza sa creasca exporturile de gaze pe piata europeana in cursul acestui an.

"Gazul rusesc va ramane un element de neinlocuit pe piata de energie din Europa. Vom creste exportul de gaze in Europa pana la nivelul atins in 2013 sau chiar peste acesta", a anuntat Miller in cadrul intalnirii.

De anul trecut, relatiile intre UE si Rusia s-au deteriorat pe masura ce conflictul din estul Ucrainei s-a accentuat.

Nu in ultimul rand, sistarea livrarilor de gaz in cateva randuri, i-au facut pe reprezentantii Bruxelles-ului sa caute alte alternative in aprovizionarea cu combustibil.

Rusii au renuntat la proiectul South Stream de 45 de miliarde de dolari, prin care intentionau sa livreze gaze direct in tarile Uniunii ca urmare a inaspririi legislatiei anti-monopol de pe piata europeana.

In acest moment, un alt gazoduct, Turkish Stream, este oferit ca solutie pentru clientii din Europa. Turkish Stream ar urma sa devina operational in urmatorii ani, ducand gazul din Rusia pana la granita dintre Turcia si Grecia.

Proiectul este inclus intr-un plan mai larg de deviere a retelelor de transport a combustibilului de pe teritoriul ucrainean.

"Daca Europa nu vrea sa isi construiasca o noua retea pentru preluarea gazelor din Rusia, Gazprom va gasi alte piete de desfacere", a anuntat Alexei Miller.

Oferta cu discount

Moscova face deja o promovare acerba a proiectului Turkish Stream.

Turcia si cateva tari din sud-estul Europei, printre care Grecia si Ungaria, au primit o oferta avantajoasa, incluzand discounturi, pentru a deveni parteneri in proiect.

In acelasi timp, o alta linie de transport a gazelor naturale din Vestul Siberiei este directionata spre China ca plan de rezerva in cazul unui refuz al Bruxellesului.

Miller a explicat ca strangerea legaturilor cu zona asiatica va permite Gazprom sa isi diversifice pietele de export:

"Gazprom va dezvolta o piata euroasiatica a gazelor naturale care va influenta inclusiv preturile din piata Uniunii Europeane", a afirmat Miller.

Criticati pentru preturile diferentiate practicate in cadrul pietei europene, rusii afirma ca nu au de gand sa abdice de la aceasta politica.

"Preturile nu pot fi aceleasi pentru fiecare tara din UE", a mai adaugat Miller avertizand ca este posibil ca planurile oficialilor de la Bruxelles sa duca la o scumpire a gazului pe continent.

Planuri de viitor

Conducerea Gazprom a avertizat ca isi va revizui politica fata de livrarile de gaz in Europa, pe masura ce noua legislatie UE transforma zona intr-o piata cu risc ridicat.

Cu toate acestea, livrarile vor fi in crestere in urmatorii ani.

In 2014, Rusia a redus cu 9 procente cantitatea de gaz livrata pe piata europeana, atingand o cantitate de 147 miliarde metri cubi de gaz.

Anul acesta, exportul de gaz din Rusia ar putea creste cu pana la 10 procente.

Nivelul importurilor de gaz pe piata europeana va creste pana in 2030, anticipeaza analistii UBS AG si cei ai Goldman&Sachs, pe masura ce productia de gaze naturale din interiorul UE scade.

Iar Rusia ramane principalul furnizor pentru aceasta piata.

Aceasta si ca urmare a titlului de cel mai mare exportator de gaze naturale din lume detinut de aceasta tara, dupa cum arata un raport Cedigaz de saptamana trecuta.

"Cererea pietei europene ramane nesigura in perspectiva, dar evenimentele din ultimii ani arata o serie de situatii conflictuale in relatia UE-Rusia care nu genereaza o stare de optimism", sustin reprezentantii Cedigaz.

Discutii amanate

Saptamana aceasta, liderii europeni, rusi si ucrainieni urmau sa discute si o eventuala prelungire a acordului de tranzit al gazului rusesc pe reteaua din Ucraina.

Prezentul contract se va incheia in 2019, iar partea rusa a anuntat ca nu intentioneaza sa semneze un nou acord.

"Posibilitatea unei extinderi a prezentului accord este minima. Cu toate acestea, nimeni nu vrea sa sisteze livrarile catre Europa", a comentat ministrul Novak.

Discutiile pe aceasta tema si pe subiectul conditiilor in care Rusia va continua sa exporte gaz in Ucraina au fost amanate.

"Avem nevoie de mai mult timp pentru analiza acestor probleme. Deocamdata nu suntem presati de nimic", a mai spus Alexander Novak.

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
În cadrul unei ședințe din Consiliul European de la Bruxelles, s-au discutat recent o serie de schimbări majore în administrarea economiilor din blocul comunitar. Printre acestea se numără...
#piata energie UE, #livrari gaze Rusia, #dependenta energetica UE, #preturi gaze Rusia , #Stiri energie