Sky News: Cat de unita este UE? Fostele tari comuniste vireaza brusc la dreapta

Sambata, 21 Octombrie 2017, ora 20:23
1356 citiri
Sky News: Cat de unita este UE? Fostele tari comuniste vireaza brusc la dreapta
Foto: Arhiva Ziare.com

Negocierile dintre Londra si Bruxelles privind conditiile Brexit-ului sunt in toi, insa planeaza mari semne de intrebare si cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Iar asta cu toate ca, atunci cand vine vorba despre Brexit, tarile membre UE ramase continua sa sustina ca nu este decat o confruntare intre Regatul Unit si UE unita, scrie Adam Boulton, pentru Sky News. Insa este Uniunea Europeana atat de unita precum afirma ca este?

De exemplu, sustine autorul, viziunea unor State Unite ale Europei, care isi are originile la Bruxelles, fiind recent schitata inca o data de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este mai degraba o iluzie, oricat de zgomotoase ar fi aclamatiile din capitalele de pe continent.

Este usor pentru toti liderii europeni sa cada de acord si sa incerce sa obtina cat de mult posibil de la Marea Britanie, in urma divortului.

Dezacorduri pe toate celelalte planuri

Insa, lasand asta la o parte, pe orice alt subiect fiecare tara este pentru ea insasi.

Primul exemplu dat de Sky News este cel al tarilor est-europene mai sarace, care vor ca muncitorii lor sa aiba acces in continuare pe piata muncii din Marea Britanie, astfel incat sa continue sa trimita bani acasa. Insa Franta ar dori sa inverseze "migratia creierelor" catre Marea Britanie.

Apoi, lasand la o parte Brexit-ul, dezacordurile la nivel de tara sunt si mai puternice. In ideea de a slabi identitatile nationale si de a-si intari propriul rol de la centru, Bruxelles-ul a sustinut mult timp o "Europa a regiunilor", alcatuita mai degraba din 60 de identitati etnice decat din 27 de state.

Iar tentativele Cataloniei de a-si obtine independenta au ilustrat aceasta ambitie. Bruxelles-ul cere discutii intre ambele parti, in timp ce liderii nationali spun ca sustin Guvernul de la Madrid, care la randul sau nu este dispus la negocieri.

Est-europenii vireaza catre dreapta

De asemenea, in estul Uniunii, fostele tari comuniste care s-au alaturat UE dupa prabusirea Uniunii Sovietice vireaza brusc catre dreapta. Spre exemplu, guvernele nationaliste din Ungaria si Polonia isi inchid granitele, iar Austria le va urma, odata cu alegerea tanarului cancelar conservator Sebastian Kurz.

Sursa citata aminteste ca nationalismul a dus la scindarea Cehoslovaciei si domina in continuare fostele state membre ale Iugoslaviei.

Apoi, Grecia si Ciprul dominat de greci au reprezentat totdeauna dificultati in politica externa a UE, Turcia pare pierduta definitiv ca alia... citeste mai departe despre "Sky News: Cat de unita este UE? Fostele tari comuniste vireaza brusc la dreapta" pe Ziare.com

#tari unite Uniunea Europeana, #statele unite ale europei, #tari UE Brexit, #tari unite Marea Britanie , #Stiri International