Gazoductul Turkish Stream castiga adepti. Cinci tari de pe continent sustin deja proiectul

Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 15:43
2874 citiri
Gazoductul Turkish Stream castiga adepti. Cinci tari de pe continent sustin deja proiectul
Foto: Gazprom

Gazoductul Turkish Stream, prin care Rusia intentioneaza sa livreze in viitor gaze naturale catre Uniunea Europeana, prinde contur pe masura ce o parte dintre tarile din sud-estul Europei anunta sustinerea proiectului.

Intalnirea de miercuri, de la Budapesta, dintre reprezentantii guvernelor din Turcia, Grecia, Serbia, Ungaria si Macedonia dus la stabilirea unui acord pentru sustinere proiectului, anunta agentia de presa Sputnik.

Austria, tentata de oferta

Ministrii de externe ai celor cinci state au convenit ca guvernele lor sa participe in cadrul proiectului Turkish Stream, presa rusa anuntand ca si Austria se arata interesata de aceasta oportunitate.

Rusia intentioneaza sa realizeze incepand cu 2016 un coridor de transport al gazelor naturale pe teritoriul Turciei pana la granita cu Grecia, acesta urmand sa asigure necesarul de gaze naturale al tarilor din sudul si sud-estul Europei.

Turkish Stream inlocuieste proiectul South Stream, la care Moscova a renuntat dupa ce s-a izbit de legislatia anti-monopol de pe piata de energie din Europa.

Noua varianta de transport a gazelor naturale ar urma sa asigure o cantitate anuala de 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Negocierile abia incep

Acordul discutat astazi la Budapesta este doar un gest politic, asocierea celor cinci state urmand sa fie stabilita in urma unor intalniri viitoare intre reprezentantii guvernelor si companiile interesate de dezvoltarea acestui proiect.

Urmatoarea intalnire la nivel ministerial urmeaza sa se desfasoare in iulie, pana atunci reprezentantii Gazprom urmand sa poarte discutii cu reprezentantii fiecarei tari in parte.

Varianta construirii noului gazoduct rusesc este inclusa si pe agenda intalnirii de astazi dintre Vladimir Putin si premierul grec Alexis Tsipras, elenii solicitand in diverse ocazii conditii mai avantajoase la livrarea gazelor naturale din Rusia.

Implicarea Greciei in proiectul Turkish Stream este esentiala pentru planurile Moscovei, aceasta fiind viitoarea poarta de intrare a gazului din Rusia pe piata din Uniunea Europeana.

Mar otravit pentru UE

Turkish Stream este privit ca o varianta de a devia transportul de gaze naturale dintre Rusia si Uniunea Europeana de pe teritoriul Ucrainei.

Moscova spera ca noul gazoduct sa fie operational incepand cu 2018, in timp ce contractul de tranzit al gazelor pe teritoriul ucrainean va lua sfarsit in 2019.

Asocierea in acest proiect a statelor membre UE si ale celor care aspira la acest statut ridica insa probleme de natura politica si legala.

Moscova insista pe derularea acestui proiect pentru ca se va bucura de o serie de atuuri pe care o legatura directa cu UE in cadrul proiectului South Stream nu i le asigura.

Printre acestea, dreptul de a detine controlul asupra retelei de transport a gazelor.

Cel mai probabil asocierea va fi contestata de Comisia Europeana, organismul de la Bruxelles lucrand la cadrul legal care ii poate permite sa blocheze intelegerile interguvernamentale care pot periclita securitatea energetica in cadrul Uniunii.

In momentul de fata, 29% din consumul de gaze naturale din UE este asigurat de catre Rusia.

#asociere Turkish Stream, #proiect gazoduct Rusia Turcia, #tari europene Turkish Stream, #livrari gaze naturale Rusia UE , #Stiri energie