Turkmenistanul a semnat cu RWE, companie din consortiul Nabucco, un acord pentru exploatarea de gaze

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 15:43
1399 citiri
Turkmenistanul a semnat cu RWE, companie din consortiul Nabucco, un acord pentru exploatarea de gaze

Turkmenistanul a semnat un acord cu compania germana RWE, membra a consortiului pentru dezvoltarea proiectului european Nabucco, prin care i-a cedat drepturi de explorare si extractie a gazelor din Marea Caspica, a relatat vineri ziarul oficial Neutralnii Turkmenistan, potrivit AFP, citat de NewsIn.

"Contractul a fost semnat in orasul balnear Turkmenbasi in prezenta presedintelui turkmen, Kurbanguli Berdimuhamedov", potrivit cotidianului.

Prin acest acord, RWE a obtinut o licenta de explorare pentru platforma 23 pe o durata de 6 ani.

Odata ce vor fi descoperite rezerve de hidrocarburi, va fi acordata operatorului o licenta de productie pe o perioada de 25 de ani.

Din partea Turkmenistanului a semnat presedintele agentiei de stat pentru folosirea resurselor de gaz si de petrol, Jagsigheldi Kakajev, iar din parte RWE a semnat presedintele companiei, Georg Schöning, relateaza RIA Novosti.

Schöning a declarat dupa ceremonia de semnare ca acordul este "in beneficiul reciproc al bunastarii ambelor popoare". El s-a referit la Turkmenistan ca la un partener de afaceri de incredere si si-a exprimat increderea ca RWE urmeaza sa lucreze o lunga perioada de timp in aceasta tara.

Platforma de exploatare 23 se afla in partea de sud-est a Marii Caspice, chiar in dreptul coastei turkmene.

Aria asupra careia RWE a obtinut licenta are in jur de 940 de kilometri patrati. Fiind foarte dependent de retelele gaz ale Rusiei, Turkmenistanul vinde marea parte a gazului sau catre Rusia, dar intre cele doua tari au aparut recent tensiuni.

La 10 iulie, presedintele Berdimuhamedov a anuntat ca Turkmenistanul este dispus sa se asocieze la proiectul de gazoduct european Nabucco, concurent al gazoductului rusesc South Stream, si sa aprovizioneze conducta cu gaz.

Turkmenistanul, fosta republica sovietica, se afla intre Marea Caspica, Afganistan, Iran, Kazahstan si Uzbekistan si detine unele dintre cele mai mari rezerve de gaz din lume

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care va transporta anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Europeana si va trece prin Turcia si sud-estul Europei.

Nabucco, lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale.

Nabucco este contracarat de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul sau, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra. Unele dintre tarile participante la Nabucco si-au dat acordul si pentru implicarea in constructia South Stream, intre ele numarandu-se Bulgaria, Austria, Ungaria si de curand Turcia.

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, ca mai tarziu sa fie luate in considerare si Iran sau Irak, pentru o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjan, Georgia, Turcia si Egipt au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect aproape 200 de milioane de euro.

In plus, la 13 iulie, cele cinci state de tranzit din consortiu - Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria - au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului. 

#companie, # consortiu, # proiect, # gaze , #stiri Transgaz