Ucraina vrea sa colaboreze cu Rusia la un scut antiracheta

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 09:02
1258 citiri
Ucraina vrea sa colaboreze cu Rusia la un scut antiracheta

Ucraina este dispusa sa contribuie la crearea scutului antiracheta european daca acest program este dezvoltat in cooperare cu Rusia, a declarat joi ambasadorul ucrainean la NATO, Igor Dolgov, relateaza RIA Novosti in pagina electronica, conform Mediafax.

"Este evident ca acest proiect ar fi de un interes special pentru Ucraina daca sistemul NATO este construit impreuna cu Rusia", a afirmat la Bruxelles Dolgov, citat de agentia ucraineana Unian. "Daca este construit un sistem care ar acoperi zone ale Europei de orice parte a Ucrainei", atunci acesta "este in interesul nostru national", a precizat diplomatul.

Dolgov a adaugat ca nu au existat discutii concrete intre NATO si Ucraina privind participarea acestei tari la proiect, deoarece configuratia finala a scutului antiracheta european "nu a fost inca definita".

El a precizat insa ca au avut loc "schimburi de informatii" intre Ucraina si Alianta Nord-Atlantica, menite sa puna la curent oficialii NATO si statele membre cu privire la oportunitatile Kievului in acest domeniu.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat miercuri ca scutul antiracheta european ar urma sa fie complet operational pana in 2018. Anuntul a fost facut dupa ce Spania a decis sa contribuie la acest proiect permitand unor nave de razboi americane, echipate cu interceptori de racheta de tip Aegis, sa fie stationate la o baza navala americana din portul Rota, situat in sudul tarii.

Pe langa Spania, Romania, Polonia, Olanda si Turcia au convenit sa gazduiasca elemente ale scutului antiracheta. Rasmussen a precizat ca nu ar fi uimit daca si alte tari ar face anunturi similare in saptamanile urmatoare.

Rusia se opune ferm stationarii unor rachete ale NATO in apropierea frontierelor sale. Ministerul rus al Afacerilor Externe a avertizat joi ca ar putea inceta cooperarea cu Statele Unite pe tema scutului antiracheta din Europa, condamnand Washingtonul pentru ca ia decizii "fara discutii colective" si ignora opiniile partilor interesate.

Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Cursul euro preconizat de analiștii financiari pentru următorul an. Majoritatea se așteaptă la creșterea datoriei publice
Peste 80% dintre analiștii Asociației CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în timp ce restul preconizează o stagnare. În privinţa riscurilor pe un orizont...
#scut antiracheta, #razboi, #nato, #rusia, #ucraina , #Rusia