Europa digera destul de greu anuntul facut de presedintele rus Vladimir Putin, conform caruia proiectul gazoductului South Stream si-a gasit un sfarsit rapid.
In opinia diplomatilor europeni, Turcia este beneficiarul major al acestei decizii, statul turc putand sa foloseasca legatura eurasiatica pe post de moneda de negociere pentru accederea in Uniunea Europeana.
Putin a anuntat brusc, la inceputul acestei luni, ca Rusia abandoneaza proiectul de constructie a gazoductului pe sub Marea Neagra catre Austria si Italia, acuzand obstructiile legii anti-monopol din cadrul Uniunii Europene.
Presedintele rus a adaugat, in schimb, ca poarta discutii cu oficialii de la Ankara pentru realizarea unui alt proiect similar, care sa faca legatura intre Federatia Rusa si Turcia, inaintand pana la granita cu Grecia, relateaza publicatia EU Observer.
Luati prin surprindere
Noul gazoduct ar urma sa transporte aproximativ 63 de miliarde de metri cubi de gaze, dintre care 14 miliarde ar urma sa fie livrate la pret preferential partenerului turc, in timp ce restul cantitatii ar alimenta cererea tarilor din sud-estul Europei.
Anuntul lui Putin a reprezentat un adevarat soc pentru statele implicate in proiectul South Stream.
Oficiali din Bulgaria, Ungaria, Serbia si Italia spun ca partea rusa nu a transmis nicio notificare in acest sens, iar pierderile ce ar urma sa fie inregistrate se pot ridica la sute de milioane de euro anual. Totodata, actiunile companiilor Saipem si Salzgitter, implicate in constructia South Stream, au inregistrat un puternic recul la bursa.
Nu le vine sa creada
Pentru oficialii statelor afectate de noua miscare facuta de Putin, anuntul pare de-a dreptul inimaginabil.
"Zilele urmatoare ne vom da seama daca declaratia lui Vladimir Putin reprezinta un anunt final sau nu", a declarat ministrul de Externe al Italiei, Paolo Gentiloni.
Bulgarii isi leaga sperantele de o impacare istorica intre Bruxelles si Moscova, in care Putin sa cedeze in fata normelor europene. "Daca Rusia se va conforma normelor impuse de UE, nu vedem ce-ar mai putea obstructiona acest proiect", spun oficialii de la Sofia.
Vecinul din Vest, presedintele sarb, Tomislav Nicolici pune punctul pe "i" si afirma ca natiunea sa trebuie sa sufere din cauza tensiunilor existente intre UE si Rusia. "Vestul si estul se joaca de-a soarecele si pisica si Serbia trage ponoasele", a constatat liderul sarb.
Alti oficiali europeni isi manifesta speranta ca presedintele Rusiei joaca la cacealma incercand doar sa forteze mana Bruxelles-ului, pentru a face o derogare de la legile anti-monopol, cel putin pentru acest proiect. In parte, sperantele lor tin si de faptul ca proiectul ruso-turc este in faza incipienta.
Surub strans pe guvernul de la Ankara
In final, daca intentia lui Putin prinde un contur mai clar, Europa se va trezi intr-o situatie in care securitatea energetica a Uniunii va fi pusa in pericol si dependenta direct de toanele Moscovei.
O solutie de rezolvare a crizei pare sa stea in presiunea pusa pe Turcia. "Atat Uniunea Europeana cat si Statele Unite vor trebui sa exercite presiuni diplomatice asupra Turciei. Oficialii de la Ankara trebuie sa decida cat mai repede ai cui aliati vor sa fie", a precizat sub protectia anonimatului un diplomat european.
Pentru multi analisti, aceasta este si ocazia perfecta pentru presedintele Erdogan de a cere integrarea tarii in UE, Turcia fiind evitata in mai multe randuri de catre oficialii europeni.
O prima intalnire intre oficialii statelor implicate in proiectul South Stream urmeaza sa aiba loc pe 9 decembrie, comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, mentionand ca acesta va fi unul din subiectele principale de pe agenda intalnirii.
Purtatorul de cuvant al acestuia, Anna-Kaisa Itkonen, a specificat ca din punct de vedere legal, gazoductele din Uniunea Europeana trebuie sa fie construite si operate in conformitate cu legislatia UE.
Pe de alta parte, aceasta a adaugat ca parteneriatul cu Rusia nu are niciun temei legal inclus in contract care sa permita Uniunii sa solicite daune pentru pagubele inregistrate in cazul rezilierii unilaterale a acordului vizand constructia South Stream.