Reluarea exporturilor de carne de porc, in discutie

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 15:15
1203 citiri
Reluarea exporturilor de carne de porc, in discutie

Reluarea exporturilor de carne de porc pe piata comunitara si folosirea biotehnologiilor in agricultura sunt subiecte care se vor afla pe agenda discutiilor de la inceputul saptamanii viitoare dintre ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, si comisarul european pentru sanatate si politica consumatorului, John Dali.

"Discutiile pe care le voi avea saptamana viitoare, la Bruxelles, cu comisarul european pentru sanatate si politica consumatorului, John Dali, vor viza in primul rand reluarea exporturilor de carne de porc pe piata comunitara si folosirea biotehnologiilor in agricultura, dar si reluarea exporturilor de carne de vita si oaie pe piata din Turcia, unde nu exportam direct la ora actuala. Eu am mai avut astfel de discutii cu comisarul Dali, dar nu am primit inca un raspuns ferm pe niciuna din aceste teme", a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, citat de Agerpres.

Tabara a mentionat ca ministerul si-a implinit toate obligatiile pentru reluarea exporturilor de carne de porc si a mentionat ca in rezolvarea acestei probleme este implicata si Autoritatea Veterinara.

"Nu sunt multumit de modul in care se misca ANSVSA pe acest domeniu, iar din acest motiv oficialii europeni mai au anumite intrebari la care nu au primit inca raspuns. Este vorba de organizarea din jurul fermelor care vor exporta, de protectia acestora, dar si de problemele legate de miscarea animalelor si a vanatului. De asemenea, se pune problema costurilor analizelor care trebuie facute sistematic animalelor, ceea ce ar implica mai multi bani pentru Autoritate", a spus Tabara.

Ministrul Agriculturii a afirmat ca are in vedere introducerea taxarii inverse la carne pentru a reduce evaziunea in domeniu si importul de produse de calitate indoielnica, o masura similara cu cea introdusa in sectorul de cereale si plante tehnice.

Piata Uniunii Europene a interzis exporturile de carne de porc provenind din Romania in anul 2003 deoarece producatorii autohtoni utilizau vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine.

In prezent, in Romania sunt crescuti 5,3 milioane de porci in ferme mari si in gospodarii ale populatiei, din care numai 1,4 milioane in exploatatii profesionale.

#valeriu tabara, #exporturi carne de porc Uniunea Europeana, #ministerul agriculturii , #Agricultura UE