Rusia va incepe explorarile pentru South Stream in noiembrie

Vineri, 07 August 2009, ora 09:52
1261 citiri
Rusia va incepe explorarile pentru South Stream in noiembrie

Studiile si explorarile privitoare la South Stream ar trebui sa inceapa in noiembrie, iar constructia un an mai tarziu, a declarat purtatorul de cuvant al lui Putin, Dimitri Peskov, dupa ce Turcia a acceptat ca Rusia sa inceapa explorari in apele sale teritoriale din Marea Neagra, transmite AFP, precizeaza NewsIn.

Turcia a autorizat Rusia sa inceapa lucrarile de explorare pentru construirea gazoductului South Stream, care va lega Rusia de Europa, prin apele teritoriale turce din Marea Neagra, a declarat joi premierul turc Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP.

"In spiritul care anima relatiile noastre bilaterale, am acceptat cererea Rusiei de a efectua studiile necesare pentru realizarea proiectului South Stream" in apele turce, a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, in cursul unei conferinte de presa cu omologul sau rus Vladimir Putin.

"South Stream este un proiect foarte asteptat. Este foarte important pentru toata Europa", a declarat Putin dupa o ceremonie de semnare, in prezenta premierului italian Silvio Berlusconi. Prezenta sa la Ankara se explica prin faptul ca grupul italian ENI este partenerul principal al Gazprom pentru proiectul South Stream.

Putin venise la Ankara cu scopul de a obtine aprobarea Turciei pentru demararea studiilor geologice si explorarilor submarine care vor permite inceperea lucrarilor de constructie a gazoductului.

Proiectul South Stream, care va permite Rusiei sa exporte gaz spre Europa fara a trece prin Ucraina, este in concurenta directa cu proiectul de gazoduct european Nabucco, pentru care s-a semnat un acord interguvernamental luna trecuta la Ankara. Nabucco este destinat sa transporte gaz de la Marea Caspica spre Europa, via Turcia si evitand Rusia, pentru a reduce dependenta energetica a UE fata de aceasta tara.

South Stream va fi alimentat cu gaz din Rusia, Asia Centrala si Kazahstan, potrivit Moscovei. Conducta trece pe sub Marea Neagra legand Rusia de Bulgaria, unde se va imparti intr-o conducta catre nord-vest spre Austria si una spre sud, spre Grecia si Italia.

Desi face parte din Nabucco, Turcia nu vrea sa excluda Moscova, principalul sau partener comercial si principalul sau furnizor de gaz.

Pe de alta parte, cele doua tari au semnat un alt protocol de acord, in domeniul petrolului, care prevede lansarea unui proiect de oleoduct intre porturile turce Samsun, din Marea Neagra, si Ceyhan, din Mediterana. "Apreciem ca acest proiect trebuie sustinut si trebuie sa lucram impreuna la el", a declarat Putin.

Potrivit cotidianului rusesc Kommersant, pentru a obtine sprijinul Ankarei pentru South Stream, Moscova a trebuit sa faca niste concesii, in special sa sustina proiectul Samsun-Ceyhan.

Putin si Erdogan ar fi trebuit sa semneze un al treilea protocol de acord, in domeniul nuclear. Insa acorduri de cooperare nucleara au fost semnate intre cele doua tari doar la nivel ministerial.

#rusia, #south, #stream, #nabucco, #conducta, #gaz, #european , #stiri Silvio Berlusconi