Statele Unite au inregistrat in decembrie un deficit bugetar de 144 de miliarde de dolari, un record pentru ultima luna a anului, fata de 13 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului 2019, din cauza cheltuielilor mari legate de ajutoarele acordate in timpul pandemiei de coronavirus, potrivit datelor publicate de Departamentul Trezoreriei, transmite Reuters.
Cheltuielile au crescut cu 40%, la 490 de miliarde de dolari, iar incasarile cu 3%, la 346 de miliarde de dolari, comparativ cu anul anterior.
Deficitul bugetar aferent primelor trei luni ale anului fiscal 2021, care a inceput pe 1 octombrie, a atins 573 de miliarde de dolari, in urcare de la deficitul de 357 de miliarde de dolari consemnat in anul fiscal precedent, anterior pandemiei de coronavirus.
Incasarile din primele trei luni ale anului fiscal au fost in mare parte in stagnare, la 803 miliarde de dolari, in timp ce cheltuielile au urcat cu 18%, la 1.376 de miliarde de dolari.
Citeste si:
Un barbat cu nume romanesc, arestat dupa ce a salutat violentele de la Capitoliu si s-a oferit sa trimita in ajutor "trei masini cu patrioti" ...citeste mai departe despre "SUA au inregistrat cel mai mare deficit bugetar, in decembrie 2020, un record pentru ultima luna a anului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 09:50
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,48% din produsul intern brut dupa primele patru luni ale acestui an, la 26,82 miliarde de lei, iar peste jumatate este generat de sumele lasate in mediul economic prin facilitatile fiscale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, informeaza Ministerul Finantelor.
"Cresterea deficitului bugetar aferent primelor patru luni ale anului curent, comparativ cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, este explicata in principal de evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare in lunile martie si aprilie ca urmare a amanarii platii unor obligatii fiscale de catre agentii economici pe perioada starii de urgenta (11,1 miliarde de ei) si a restituirilor suplimentare de TVA de 3,11 miliarde de lei pentru sustinerea lichiditatii in sectorul privat cu un impact semnificativ in martie, in timp ce in luna aprilie dinamica veniturilor a revenit in teritoriul pozitiv.
De asemenea, pe partea de cheltuieli, fata de cresterea bugetara prin efectul legilor s-a inregistrat o crestere a cheltuielilor de investitii cu 3,15 miliarde de lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, precum si plati cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 1,2 miliarde de lei", arata MFP.
Soldul negativ consemnat in primul trimestru a fost de 18,06 miliarde de lei (1,67% din PIB) in timp ce, anul trecut, bugetul general consolidat inchidea primele patru luni cu un deficit bugetar de 1,1% din PIB.... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 22:04
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat luna ianuarie cu un deficit de 460 milioane lei (95,7 milioane euro), 0,04% din Produsul Intern Brut (PIB), in principal din cauza majorarii rambursarilor de TVA cu 1 miliard de lei, arata datele publicate, marti, pe site-ul Ministerului Finantelor.
In ianuarie 2019, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un excedent de 0,7 miliarde de lei, respectiv 0,07% din PIB.
In ianuarie 2020, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 0,46 miliarde lei (0,04% din PIB).
"Comparativ cu excedentul inregistrat in luna similara a anului trecut, deficitul din luna ianuarie 2020 este explicat in principal de majorarea rambursarilor de TVA cu 1 miliard lei (1,72 miliarde lei in ianuarie 2020, comparativ cu 0,72 miliarde lei in ianuarie 2019), respectiv cresterea cheltuielilor de investitii cu aproximativ 0,82 miliarde lei fata de aceeasi perioada a anului precedent", se arata in comunicat.
Veniturile bugetului general consolidat au insumat 27,55 mld lei in ianuarie 2020, in crestere cu 6,8% fata de nivelul inregistrat in luna similara a anului trecut.
"Exprimate ca pondere in PIB, veniturile bugetare au inregistrat o reducere marginala (0,1 puncte procentuale), explicata in principal de cresterea restituirilor din TVA cu 141%. Incasarile din impozitul pe venit au inregistrat 2,28 mld lei in ianuarie 2020 si prezinta o... mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 18:41
Executia bugetului general consolidat pe anul 2019 indica o majorare ampla a deficitului bugetar cu 1,8 puncte procentuale in PIB, la 4,6% din PIB, fata de nivelul de 2,8% din PIB inregistrat in anul 2018, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice.
Soldul bugetar negativ s-a cifrat astfel la 48,3 miliarde de lei. Raportat la PIB, veniturile bugetare, care s-au cifrat la 321,13 miliarde de lei, au consemnat un declin de 0,1 puncte procentuale, de la 31% din PIB la 30,9% din PIB, iar cheltuielile, de 369,43 miliarde de lei, au consemnat un avans de 1,7 puncte procentuale, de la 33,8% din PIB in 2018 la 35,5% din PIB in 2019.
"Deteriorarea ampla a deficitului bugetului general consolidat in anul 2019 fata de tinta de 2,76% din PIB a fost determinata de majorarea programata a unor categorii de cheltuieli potrivit prevederilor legilor bugetare anuale aprobate la inceputul anului 2019 fara acoperire in cresterea corespunzatoare a veniturilor bugetare sau economii substantiale realizate la alte categorii de cheltuieli. In raport cu prevederile initiale ale legilor bugetare anuale pentru anul 2019, se constata ca avansul semnificativ al cheltuielilor bugetare programate, de 2,5 puncte procentuale din PIB (de la 33,8% in 2018 la 36,3% din PIB anul trecut), indreptat cu precadere catre majorarea cheltuielilor de investitii (1,29 puncte procentuale conducand la 4,89% din PIB in anul 2019) si majorarea cheltuielilor de personal (1,0 puncte procentuale la 10%... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 16:46
Deficitul bugetar pe anul 2019 a fost de 4,6% din PIB, in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de tinta de 4,4% stabilita prin ultima rectificare bugetara, a anuntat marti ministrul de Finante, Florin Citu.
El a explicat ca aceasta diferenta a venit in urma a doua surprize neplacute aparute spre finalul anului trecut: plata datoriei in cazul fratilor Micula si incasari mai mici din dividende de la companii.
"Au aparut doua surprize neplacute. A trebuit sa platim datoria catre fratii Micula, a existat o decizie judecatoreasca, suma trebuia platita. Iar cealalta surpriza neplacuta, in buget au fost incluse veniturile de la companii de stat din dividende, dar 1,3 miliarde de lei nu au fost incasati. Sunt cateva companii cu neclaritati, vom efectua controale", a spus Citu.
Intrebat despre ce companii este vorba, ministrul de Finante a spus "Hidroelectrica, cred, vom verifica".
Totodata, Florin Citu a precizat ca in luna decembrie au mai existat si cheltuieli suplimentare de 1,3 miliarde de lei, reprezentand cheltuieli de capital si de functionare la unitatile administrativ-teritoriale.
Ministrul de Finante a subliniat si ca, in lunile noiembrie si decembrie, dupa ce a preluat guvernarea, noul Executiv a fost nevoit sa plateasca facturi neplatite de ani de zile.
"Am vrut sa fim un partener corect, ca stat, si sa platim facturile restante in noiembrie si decembrie. Nu poti cere, ca stat, corectitudine din partea companiilor private, daca tu nu-ti platesti... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 11:07
Romania a incheiat anul trecut cu un deficit bugetar de 4,6% din PIB, peste estimarea autoritatilor din luna noiembrie, cand s-a efectuat cea de-a doua rectificare de buget, a anuntat marti, ministrul Finantelor, Florin Citu.
"Anul trecut s-a terminat cu un deficit bugetar de 4,6%, putin peste ceea ce estimam la rectificarea din noiembrie", a declarat Citu intr-o conferinta la sediul Ministerului Finantelor.
In 2018, deficitul bugetar a fost 2,88% din PIB. mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 10:23
Deficitul bugetar la 10 luni este 2,84% din Produsul Intern brut, nivel care depaseste estimarea pentru intregul an, iar daca nu facem nimic in urmatoarea luna si jumatate deficitul bugetar va depasi 4%, a declarat joi ministrul Finantelor, Florin Citu.
"Deficitul la 9 luni trebuia sa fie 2,28%, executia la 9 luni este 2,60%. Azi, va prezint executia la 10 luni, exact cum mi-a predat-o domnul Teodorovici (fostul ministru al Finantelor, n.r.), 2,84%. Este exact ceea ce am preluat eu, la 2,84%, mai mult decat trebuia sa fie la sfarsitul anului(...) Deficitul astazi, asa cum arata situatia, daca nu facem nimic, deficitul bugetar este in jur de 4%, mai precis peste 4%", a spus Citu.
Potrivit datelor prezentate de ministrul Finantelor, dupa primele noua luni exista o diferenta la venituri de 21 miliarde lei, jumatate bani in economie necolectati si cealalta jumatate din fonduri europene, in timp ce, pe partea de cheltuieli, banii pentru investitii si pentru proiecte cu finantare din fonduri europene nu sunt cheltuiti.
"Veniturile estimate pentru primele 9 luni trebuiau sa fie 249 miliarde lei, sunt 228 miliarde lei, 21 miliarde lei gaura, diferenta, deficit. De unde vine diferenta? Jumatate, 11 miliarde sunt bani in economie necolectati, asta este ceva ce trebuie sa discut cu ANAF. Cealalta jumatate vine din fonduri europene. Niciodata nu a fost intentia celor de la PSD sa ia acei bani. Asa se impart cei 21 miliarde lei, sunt 11 miliarde lei necolectati din economia... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 10:48
Bugetul general consolidat a incheiat primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de 1,4% din Produsul intern brut (PIB), respectiv 14,7 miliarde de lei, acesta fiind cel mai semnificativ sold negativ din ultimii 8 ani.
In conditiile in care, dupa primele patru luni ale anului, deficitul bugetului consolidat a fost de 11,4 miliarde de lei (1,1% din PIB) inseamna ca, in luna mai, soldul negativ a fost de 3,3 miliarde de lei.
Un nivel similar al deficitului bugetului consolidat a fost inregistrat in primele cinci luni ale anului 2011, cand acest indicator a reprezentat 1,36% din PIB, potrivit datelor de arhiva ale Ministerului Finantelor.
Conform datelor publicate luni de Ministerul Finantelor Publice, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 11,6% la cinci luni iar cheltuielile au consemnat un avans de 16,3%.
In perioada ianuarie - mai 2019, veniturile bugetului general consolidat s-au cifrat la 123,8 miliarde lei, reprezentand 12% din PIB, comparativ cu 11,7% din PIB in aceeasi perioada a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Potrivit Finantelor, se inregistreaza cresteri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in cazul incasarilor din contributii de asigurari (+18,5%), TVA (+12,8%), nefiscale (+11,5%), accize (+5,6%) . Incasarile din contributiile de asigurari au fost influentate de cresterea efectivului de salariati din economie, a... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 10:03
Situatia fiscala dificila, cresterea economica mai mica si adancirea dezechilibrelor externe vor deprecia leul fata de euro anul viitor, ajungand aproape de 4,8/euro, estimeaza Erste Group.
"Episoadele ocazionale de aversiune la risc la nivel global si/sau socurile domestice vor declansa probabil o depreciere de 2-3% a leului, pe care o consideram sub limita de viteza anuala a BNR", noteaza Erste, citat de Profit.ro.
Erste se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei sa-si reduca opozitia la deprecierea cursului, in conditiile in care reducerea inflatiei in interiorul tintei de 1,5-3,5% nu-i ofera motive pentru cresterea dobanzii cheie anul viitor de la nivelul curent de 2,5%.
"Avand in vedere ca inflatia va ramane in tinta in urmatoarele luni si inflatia de baza s-a redus, banca centrala nu trebuie sa se grabeasca cu cresterile de dobanda, mai ales daca guvernul isi va inversa o parte din expansiunea fiscala spre finele anului viitor", subliniaza analistii.
Erste mai atrage atentia ca, dupa ce coalitia PSD/ALDE a pierdut majoritatea in Camera Deputatilor, ar putea exista o crestere a instabilitati politice, ceea ce va face dificila consolidarea fiscala, in conditiile in care partidele se afla in modul de campanie electorala permanenta.
"Cresterea instabilitatii politice va face consolidarea fiscala dificila, in conditiile in care partidele sunt intr-o permanenta stare de campanie", noteaza Erste.
Executia bugetului general consolidat pe primele zece luni... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 11:37