VIDEO Florin Citu: Am discutat OUG pentru reducerea cheltuielilor. Bugetul va fi pus in dezbatere in aceasta seara

Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 16:30
620 citiri
VIDEO Florin Citu: Am discutat OUG pentru reducerea cheltuielilor. Bugetul va fi pus in dezbatere in aceasta seara
Florin Citu este premierul Romaniei FOTO: Facebook/ Florin Citu

Premierul Florin Citu a anuntat miercuri, 10 februarie, ca a discutat OUG pentru reducerea cheltuielilor, iar efortul suplimentar este de 8 miliarde de lei.

"Azi am discutat despre Ordonanta de urgenta pentru a reduce cheltuielile structurale. Aceasta este inca in avizare. A fost in prima lectura", a precizat premierul Florin Citu.

Premierul a precizat ca de la 1 ianuarie 2022 va creste punctul de pensie.

"In prezent, 1.442 de lei este valoarea punctului de pensie, mai mare decat punctul mediu de pensie pe parcursul anului trecut. Efortul cu pensiile este de peste 19 miliarde de lei in 2021 si 2022.

Ce se intampla cu gratuitatea privind transportul studentilor pe calea ferata. Citu: "Se modifica si se revine la 50%"

Este nevoie de masuri structurale", a mai precizat Florin Citu.

Premierul a mai spus ca, evolutia economiei este sub lupa agentiilor de rating si ca Romania e singura tara din UE in procedura de deficit excesiv.

"In 2021, majoritatea statelor UE vor reduce deficitul la aproape 6% din PIB. Trebuie sa lasam ipocrizia la o parte pentru a merge mai departe. Vorbim de cheltuieli crescute din pix de PSD. Am spus UE ca vom recalibra cheltuielile Romaniei".

Ce se intampla cu Voucherele de vacanta

Voucherele de vacanta din 2019 si 2020 au fost prelungite pentru a fi folosite si anul acesta. Deci sunt in economie in acest moment vouchere in valoare de 2,4 miliarde de lei.

Despre gratuitatea introdusa de PSD in 2017 pentru studenti pe calea ferata, premierul a mai spus ca aceasta "se modifica si se revine la 50%, cum e si in alte tari. In Austria, gratuitatea e de 60%, Belgia - pana in 50%, Bulgaria - 50% reducere".

Bugetul va fi pus in dezbatere in aceasta seara

"Vom pune in dezbatere publica bugetul 2021 in seara aceasta sau dimineata", a mai spus Florin Citu.

"Deficitul bugetar estimat este de 7,16% din PIB. Deficitul ESA, evaluat de Comisia Europeana, va fi de aproape 8,2% din PIB, fata de 9,1% din PIB. Cei de la Comisie nu sunt foarte fericiti cu aceasta ajustare de sub un punct.Revenirea la deficit de 3% din PIB va fi in 2024", a mai declarat premierul.

Intrebat despre buget, ministrul a spus ca nu a trebuit sa-i convinga pe ministri USR sa sustina proiectul

"Nu a trebuit sa ii conving, ei au venit cu proiecte. Eu am cerut doar azi in sedinta ca proiectele de investitii sa fie coordonate cu programul de guvernare. Nu e usor sa faci reforme", a declarat premierul.

Florin Citu a mai precizat ca ...citeste mai departe despre "VIDEO Florin Citu: Am discutat OUG pentru reducerea cheltuielilor. Bugetul va fi pus in dezbatere in aceasta seara" pe Ziare.com

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#buget, #transport umanitar, #deficit bugetar, #Florin Citu , #Stiri Macroeconomie