Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

S&P mentine ratingul de tara al Romaniei, cu perspectiva negativa. Reactia lui Citu

S&P mentine ratingul de tara al Romaniei, cu perspectiva negativa. Reactia lui Citu

Agentia de evaluare financiara S&P a confirmat ratingul de tara al Romaniei la nivelul "BBB-", cu perspectiva negativa, ceea ce reprezinta un semnal si pentru celelate doua agentii, Fitch si Moody's, care deruleaza evaluari ale ratingului Romaniei. S&P estimeaza ca deficitul bugetar va urca la 8% din PIB si considera ca Guvernul va majora pensiile in luna septembrie, dar cu 10%, nu cu 40%, asa cum era asteptat.

Ministrul Finantelor, Florin, Citu a reactionat intr-o postare pe Facebook: "Agentia de rating Standard and Poor's CONFIRMA rating-ul de tara al Romaniei - Investment Grade".

"Desi ne asteptam ca efectele negative economice si fiscale induse de COVID-19 sa impinga datoria publica neta a Romaniei la 43% din PIB in 2020, iar cheltuielile cu dobanzile sa creasca pana la aproape 5% din veniturile fiscale, anticipam o consolidare fiscala semnificativa dupa alegeri", se arata in raportul agentiei.

Agentia de evaluare estimeaza ca deficitul bugetar va urca la 8% din PIB, chiar daca pensiile nu vor fi majorate cu 40%.

"Declinul economiei, alaturi de masurile de stimulare si declinul veniturilor fiscale vor adanci deficitul bugetar in acest an. Ca raspuns la efectele restrictiilor legate de COVID-19, autoritatile au lansat o serie de masuri economice si fiscale pentru a proteja companiile si angajatii. Desi masurile pot atenua in mod eficient o parte din efectele negative, credem ca vor rezulta intr-un deficit semnificativ, de circa 8% din PIB, inclusiv pe fondul scaderii veniturilor din cauza contractiei economice, ceea ce va impinge datoria publica peste 40% din PIB", indica S&P.

S&P isi motiveaza decizia de a mentine ratingul de tara al Romaniei la nivelul investment grade "BBB-", cu perspectiva negativa, argumentand ca declinul bugetar provocat de pandemia COVID-19 va oferi guvernului un context politic pentru a reduce costul cresterilor de pensii prevazute pentru luna septembrie.

"In conditiile apropierii alegerilor, credem ca nu va putea retracta integral cresterea si va majora totusi pensiile cu aproximativ 10%", precizeaza agentia de rating.

Ratingul Romaniei ar putea fi retrogradat daca dezechilibrele fiscale si externe raman ridicate pentru o perioada mai lunga decat anticipeaza agentia in prezent, iar absenta consolidarii fiscale va conduce la o datorie mai mare sau un cost cu dobanzile mai ridicat decat este estimat, noteaza Profit.ro.

In decembrie 2019, Agentia de evaluare Standard & Poor's Global Ratings a anuntat ca a r ...citeste mai departe despre "S&P mentine ratingul de tara al Romaniei, cu perspectiva negativa. Reactia lui Citu" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 721 ori
Citeste mai multe despreagentie rating sp romania