Cele patru banci de importanta sistemica din Grecia si-au redus pana la sfarsitul lunii septembrie stocul de credite neperformante (NPL) cu peste 15 miliarde de euro, comparativ cu perioada similara din 2018, informeaza publicatia Kathimerini.
Astfel, nivelul imprumuturilor cu probleme a scazut la 74 de miliarde de euro, de la 89,6 miliarde de euro la 30 septembrie 2018, in cazul celor mai mari banci elene, respectiv Piraeus, NBG, Eurobank si Alpha.
Analistii avertizeaza ca in urmatoarele trimestre bancile vor raporta pierderi in urma vanzarii creditelor neperformante, desi bancherii au dat asigurari ca nu va fi afectat indicele de adecvare a capitalului.
In scopul imbunatatirii rezultatelor financiare, creditorii eleni isi vor reduce cheltuielile operationale, pe fondul cresterii graduale a activitatilor, care ar urma sa majoreze veniturile din taxe si dobanzi.
Rezultatele financiare pentru trimestrul trei din 2019 arata ca cele patru banci si-au imbunatatit castigurile: Profitul NBG a urcat la 396,7 milioane de euro, de la 63,7 milioane de euro anul trecut, castigurile Alpha au crescut de la 53,7 milioane de euro in 2018 la 91,5 milioane de euro, profitul Eurobank s-a majorat usor, la 82,1 milioane de euro, in timp ce Piraeus, care anul trecut inregistra pierderi de 300 de milioane de euro, a anuntat un profit de 87,1 milioane de euro.
Comisia Europeana estimeaza ca Grecia va inregistra o crestere economica de 2,2% in acest an si un avans de 2,3% in 2020.... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 13:31
Comisia Europeana a aprobat joi un plan al autoritatilor elene destinat reducerii cu 30 de miliarde euro a creditelor neperformante din portofoliile bancilor grecesti, apreciind ca acest plan nu incalca prevederile comunitare referitoare la ajutoarele de stat, transmite Reuters.
Schema, denumita Hercules, vizeaza reducerea stocului de credite neperformante care afecteaza bancile grecesti, fara a distorsiona piata prin subventii guvernamentale. Conform acestei scheme de protejare a activelor, statul grec va fi remunerat in linie cu conditiile de pe piata pentru riscurile pe care si le va asuma pentru oferirea de garantii pentru asa-numita securitizare a portofoliilor de credite neperformante.
"Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca planul Greciei care are drept obiectiv sprijinirea reducerii creditelor neperformante din bancile grecesti nu va beneficia de ajutoare de stat", a informat Executivul comunitar intr-un comunicat.
Bancile din Grecia, cea mai indatorata tara din Europa, au credite neperformante in valoare de aproximativ 80 miliarde euro, care le obliga sa constituie provizioane si le restrictioneaza capacitatea de a acorda noi credite. Diminuarea ponderii creditelor neperformante este cruciala pentru capacitatea bancilor grecesti de a acorda noi imprumuturi si a-si intari profitabilitatea.
Schema Hercules va viza infiintarea unor vehicule speciale (SPV) care vor cumpara creditele neperformante de la banci. Vanzarea acestor credite va fi finantata... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 12:28
Elena Pap, director al Up Romania, a fost numita Director Regional in cadrul Grupului Up. Director General al Up Romania de 15 ani, Elena Pap va cumula aceasta pozitie cu noua functie de Director Regional pentru tarile Romania, Bulgaria, Moldova, Serbia si Grecia.
Astfel, Elena Pap este prima femeie director al unei filiale internationale din cadrul grupului numita in Comitetul Executiv al grupului Up.
Elena Pap preia atributiile de la predecesorul sau, Julien Anglade, care a primit un nou rol in cadrul Directiei Generale a grupului francez.
In noua sa functie, Elena Pap va coordona dezvoltarea solutiilor si serviciilor inovatoare ale grupului Up in Europa de Sud-Est si va contribui la orientarea si implementarea proiectului strategic Up.
"Inovatia si tehnologizarea solutiilor noastre de motivare pentru angajati sunt prioritatea grupului Up in Europa de Sud-Est. Companiile noastre client, partenerii comerciali si utilizatorii nostri se pot baza pe noi pentru cresterea retentiei, productivitatii si simplificarii serviciilor. Dincolo de accelerarea cotei de piata a grupului in aceasta regiune pe zona de beneficii, obiectivul meu cheie este de a gasi noi oportunitati de dezvoltare si diversificare pentru portofoliul de servicii al companiei", a declarat Elena Pap.
Grupul Up, co-leader mondial pe piata tichetelor valorice, dezvolta sisteme de plati si solutii de gestiune care confera vitalitate companiilor si institutiilor locale si contribuie la bunastarea... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 10:54
Ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos, a confirmat marti informatiile conform carora Guvernul de la Atena intentioneaza sa restituie inainte de scadenta o parte din masivul imprumut luat de Fondul Monetar International (FMI), informeaza publicatia elena Kathimerini.
Este vorba de un credit in valoare de 3,5-4 miliarde de euro, cu o rata a dobanzii de peste 5%, reprezentand transele pentru 2019 si 2020, a sugerat Tsakalotos in declaratiile acordate postului de radio Thessaloniki. Economiile rezultate vor fi folosite pentru a reduce taxele si a imbunatati politica sociala, a adaugat ministrul elen de Finante.
Saptamana trecuta, Klaus Regling, directorul general al Mecanismului European de Stabilitate (ESM), a sugerat ca ar fi "intelept" din partea Greciei sa achite anticipat creditele catre FMI deoarece ele sunt mai scumpe decat randamentele pe care le plateste in prezent Atena pentru a se imprumuta de pe pietele de obligatiuni.
Declaratia a fost facuta la reuniunea Eurogrup de la Bucuresti, unde ministrii de Finante din zona euro au anuntat acordarea unei transe de aproape un miliard de euro Greciei, ca parte a programului de monitorizare a reformelor dupa incheierea programului de asistenta financiara.
Atena poate accesa banii cu conditia sa-si respecte angajamentele privind reformele, in special legea care extinde protectia oferita debitorilor impotriva procedurilor de executare silita a resedintelor primare, care face parte dintr-un pachet mai amplu de... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2019, ora 14:24
Grecia vrea sa restituie inainte de scadenta imprumuturile luate de grupurile bancare elene de la Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, pentru a-si reduce costurile aferente serviciului datoriei, a anuntat ministrul de Finante, Euclid Tsakalotos, la postul public de televiziune.
Grecia, a carei datorie publica se ridica la 180% din PIB, a primit ajutoare financiare in valoare de 280 miliarde de euro incepand din 2010, transmite Reuters.
Banca Centrala Europeana detine aproximativ 12 miliarde de euro din datoria Greciei, cu o scadenta medie de patru ani, in timp ce Fondul Monetar International are aproximativ zece miliarde de euro, cu o scadenta medie de trei ani.
"Autoritatile de la Atena intentioneaza sa plateasca mai devreme datoriile catre BCE si FMI. Acesta este un tip de restructurare deoarece schimbam o datorie scumpa pe una ieftina", a declarat Euclid Tsakalotos.
Acesta a explicat ca o parte din semnificativa rezerva financiara (buffer) a tarii poate fi folosita pentru ca bancile sa-si achite datoriile catre BCE si FMI.
Rezerva financiara, care totalizeaza aproximativ 24 de miliarde de euro, acopera necesitatile Greciei pentru o perioada de cel putin doi ani.
Guvernele din zona euro au reusit in iunie, dupa indelungi negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregatea sa incheie, in 20 august, al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 10:15
Elena Udrea este vizata de o noua ancheta a procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie.
Procurorii de la DIICOT au decis sa trimita catre DNA partea din dosarul referitor la modul in care au fost contractate creditele cu acte false de la BRD, in care, pe langa Elena Udrea, sunt vizati si Adrian Sarbu si Sorin Rosca Stanescu, informeaza Digi24.
Adrian Sarbu si Sorin Rosca Stanescu, acuzati ca au luat credite de la BRD cu acte false (Video)
DIICOT a luat aceasta decizie pentru ca Elena Udrea era cercetata deja de DNA in acest caz. Mai exact, procurorii anticoruptie verificau modul in care fostul deputat cedase un teren cumparat cu banii luati de la banca unui om de afaceri.
Asadar, DNA trebuie sa verifice acum si modul in care ea a contractat creditul. Potrvit Digi24, Udrea ar fi girat imprumutul cu un teren supraevaluat.
Udrea a scapat de creditul de 3 milioane de euro - vezi cum
Elena Udrea a contractat creditul in valoare de 3,29 milioane euro in anul 2007. Trei ...citeste mai departe despre "Elena Udrea, alta ancheta: DNA verifica modul cum si-a luat creditul de 3 milioane de euro de la BRD" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Mai 2015, ora 11:25
Creditorii eleni nu se vor confrunta cu deficit de lichiditate, in ciuda temerilor ca divergentele cu UE ar putea duce la iesirea tarii din zona euro, a declarat joi Yannis Stournaras, guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, transmite AFP.
'Nu exista absolut nici o problema. Situatia este complet sub control', le-a declarat jurnalistilor Yannis Stournaras, potrivit Agerpres.
In cazul in care nu se va ajunge la un acord intre Grecia si creditorii internationali, pana la sfarsitul lunii, Atena ar putea ajunge curand in incapacitate de plata, au avertizat analistii.
Conform datelor analistilor de la Goldman Sachs, iesirile din depozitele bancilor elene s-au ridicat la aproximativ 18 miliarde de euro, din decembrie. mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 10:44
Creditorii eleni i-au solicitat guvernatorului Bancii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras, finantare suplimentara din cauza accelerarii iesirilor din depozite, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Nivelul retragerilor de la depozitele bancilor elene este in crestere dupa ce discutiile de luni din Eurogrup au fost intrerupte brusc, Grecia respingand cererile partenerilor sai din zona euro. Stournaras se va intalni joi cu oficiali de la Banca Centrala Europeana pentru a discuta problema finantarii bancilor elene, sustin sursele, potrivit Agerpres.
Saptamana trecuta, presa elena anunta ca valoarea sumelor de bani retrase din depozite in ianuarie si inceputul lunii februarie se ridica la 15 miliarde de euro.
Bancile elene isi asigura necesitatile de finantare prin intermediul liniei de finantare de urgenta a Bancii Centrale din Grecia (ELA), garantata de BCE. Fondurile vor fi acordate atat timp cat exista sansa incheierii unui acord intre Grecia si creditorii internationali, au apreciat economistii Antonio Garcia Pascual si Thomas Harjes de la Barclays Plc. Daca BCE va inchide linia de finantare de urgenta, situatia se va inrautati si probabil va trebui impus un control al capitalului pentru a se evita iesiri masive de fonduri din Grecia. In acest caz bancile elene vor introduce probabil un plafon la retragerile de numerar, avertizeaza analistii. mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 11:24
Banca Centrala Europeana (BCE) a aprobat o facilitate de urgenta pentru institutiile financiare elene, care va fi furnizata prin intermediul Bancii Centrale a Greciei (BoG), au afirmat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Saptamana trecuta, inasprirea nivelului lichiditatilor inaintea alegerilor generale programate duminica a determinat BoG sa solicite BCE aprobarea unei asa numite facilitati de urgenta (ELA) pentru principalii creditori eleni, potrivit Agerpres.
'Banca Centrala Europeana a aprobat linia ELA', au declarat sursele.
In mod normal, bancile grecesti isi asigura necesitatile de lichiditate de la Banca Centrala Europeana, iar in luna noiembrie imprumuturile lor de la BCE au crescut cu 2,3% pana la 44,9 miliarde de euro. Insa, cresterea retragerilor de depozite, dupa ce Guvernul de la Atena a anuntat organizarea de alegeri anticipate, cumulate cu emisiunile de titluri de stat le-au afectat lichiditatea.
Surse anonime au anuntat saptamana trecuta ca bancile au cerut peste cinci miliarde de euro de la facilitatea de urgenta. mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 11:46