Grecia: nu se mai vorbeste despre criza, dar situatia ramane amenintatoare

Luni, 22 August 2016, ora 12:16
2734 citiri
Grecia: nu se mai vorbeste despre criza, dar situatia ramane amenintatoare
Foto: Pexels

Criza datoriilor din Grecia pare aproape un subiect dat uitarii in fata ingrijorarilor provocate de alte evenimente care apasa pe umerii Uniunii Europene: asaltul refugiatilor din Orientul Mijlociu, scaderea economica sau pericolul dezintegrarii blocului comunitar.

In vara anului 2015, Grecia tinea capul de afis in festivalul dramelor din Europa, iar la un an dupa, situatia din tara pare sa fie la fel de amenintatoare, relateaza CNBC.

"Nimeni nu mai crede nimic"

Daca economia zonei euro pare anemica, cea din Grecia poate fi lesne comparata cu vitalitatea de care ar da dovada un varstnic trecut de 60 de ani.

Cel de-al treilea program de asistenta financiara primit de eleni, in valoare de 86 de miliarde euro, s-ar putea sa aiba costuri mult mai mari decat cele estimate initial.

Reducerea cheltuielilor bugetare impuse de creditorii europeni au impins somajul la cel mai ridicat nivel din Europa, in vreme ce 1,6 milioane de greci se zbat in prapastia saraciei extreme.

Rata de 15% a saraciei extreme este ingrijorator de mare si mult peste cele 2,2 procente atinse in 2009, la inceputul crizei.

Efectele politicilor de austeritate si ale supraindatorarii Greciei se revad direct in randul societatii elene, ca o ruptura care a fragmentat tara in divere tabere si bisericute de tip familial.

"Deziluzia este primul lucru de care te lovesti. Nimeni nu mai crede in nimic. Societatea s-a fragmentat. Oamenii s-au retras in sanul familiilor si lupta pentru supravietuirea acestora", explica Evangelos Kyrimlis, un locuitor din Salonic.

Animozitatea generala se face simtita la tot pasul, desi nimeni nu poate gasi o tinta precisa spre care sa isi indrepte aceasta ura, mai spune Kyrimlis.

In mare parte, angajatii din mediul privat tind sa isi canalizeze o parte din furie impotriva celor din sistemul de stat, acuzandu-i ca au beneficiat de prea multe avantaje stoarse din buget.

Dar, ruptura nu se inregistreaza numai in societatea elena, ci si in randul creditorilor internationali.

O povara prea mare

Cel de-al treilea program de bailout destinat Greciei a venit si cu o surprinzatoare retragere din grupul "troika" al creditorilor internationali ai tarii, FMI-ul anuntand ca, din cauza gradului mare de indatorare al tarii, nu se va implica in sustinerea noului program financiar.

Nivelul datoriei publice a Greciei a ajuns la 180% din PIB, facand din tara europeana una dintre cele mai indatorate natiuni de pe glob.

Pentru expertii Fondului, orice depasire a pragului de 120% in gradul de indatorare al unui stat declanseaza automat alarma, dincolo de acest nivel datoria unei tari devenind nesustenabila.

Este si motivul pentru care FMI a cerut institutiilor creditoare din zona euro sa recurga la usurarea poverii datoriilor Greciei pana un nivel suportabil, dar chestiunea ramane inca supusa dezbaterii, in special din cauza riscurilor politice implicate de organizarea alegerilor electorale din Germania si Franta, in cursul anului viitor.

Pe cont propriu

Desi au ramas in zona euro, elenii par nevoiti sa infrunte valurile reformelor cerute de creditori doar cu propriile forte.

Unele semnale incurajatoare par sa apara in calculele analistilor economici, dupa ce, in ciuda prognozelor care prevedeau o contractie de 0,2% pentru primul semestru al acestui an, statisticienii de la Atena au raportat o crestere economica de 0,3%.

Cu toate acestea, fata de anul precedent, economia elena este cu 0,7% mai scazuta, iar 2015 nu a fost deloc un an performant.

Rata somajului ramane in continuare agatata intre 23 si 25 de procente din forta de munca a tarii, iar indoielile privind o eventuala relansare a pietei muncii din Grecia par sa fi pus pe fuga o intreaga generatie.

"Daca te duci prin orase vei vedea tineri de 20 de ani si batrani de 60 de ani. Asta e tot! O intreaga generatie, generatia mea, pare sa fi disparut brusc", remarca Kyrimlis.

400.000 de persoane de varsta medie au parasit tara intre 2007 si 2015, iar cei mai multi dintre acesti muncitori erau printre cei mai experimentati in domeniul in care activau.

Singura industrie care trage sperante sa reinvie la gloria de dinainte pare turismul. Aici, in ciuda unui TVA crescut la 13%, afacerile tind sa mearga in continuare profitabil.

In orasele mari si in statiuni, spatiile de cazare continua sa fie asaltate de turisti. Hostelurile din Atena, dar si vilele sau hotelurile de pe plaje, sunt printre sursele de venit sigure ale grecilor.

#criza datoriilor Grecia, #criza euro, #crize UE, #nivel indatorare Grecia, #turism grecia , #Buget