Europa vrea sa scoata castanele din foc cu mana FMI: Mai speriati-i si voi pe greci!

Joi, 25 Iunie 2015, ora 10:33
3945 citiri
Europa vrea sa scoata castanele din foc cu mana FMI: Mai speriati-i si voi pe greci!
Foto: CESIFO Group

Agresivitatea de care a dat dovada guvernul grec Syriza in negocierile cu creditorii internationali nu este pe placul partenerilor europeni. Cerbicia Greciei ar putea fi insa combatuta cu ajutorul expertilor FMI.

Intr-un interviu acordat postului american CNBC, Hans Werner-Sinn, presedintele Institutului pentru Cercetare Economica IFO din Germania, a cerut FMI sa adopte un ton cat mai dur in negocierile cu Atena si sa nu lase aceasta sarcina doar in grija oficialilor europeni.

"FMI ne-ar usura misiunea"

"Ati vazut ce replici au folosit grecii in negocierile purtate in timp de criza. Au tulburat starea de spirit in Europa si se poate spune ca au fost foarte agresivi.

Ar fi mult mai simplu pentru oficialii europeni daca FMI ni se alatura pentru a contracara aceasta atitudine, decat sa lase totul in sarcina noastra", sustine Werner-Sinn.

Grecia are de platit o transa de 1,6 miliarde de euro catre FMI pana la sfarsitul acestei luni si alte 6,5 miliarde de euro in iulie si august pentru obligatiunile de stat detinute de Banca Centrala Europeana.

Orice intarziere la plata poate duce la declararea incapacitatii de plata a tarii si o iesire dezordonata a Greciei din zona euro.

In prezent, Grecia continua negocierile cu creditorii internationali pentru deblocarea ultimei transe de 7,2 miliarde euro din programul de ajutor financiar initiat in urma cu 5 ani.

Runda de negocieri derulata miercuri, 24 iunie, intre oficialii eleni si reprezentantii statelor din zona euro, s-a incheiat fara un acord al partilor pe programul reformelor cerute de creditori.

O noua serie de intalniri va fi organizata astazi, dar din ce in ce mai multi analisti prezic esecul procesului de negocieri si falimentul Greciei.

Pensii si salarii

Pentru presedintele IFO, ezitarile de care da dovada FMI in relatia cu elenii sunt de inteles, in conditiile in care grecii s-au dovedit in mai multe randuri incapabili sa isi respecte promisiurile asumate in acordurile semnate cu institutia financiara internationala.

"FMI se arata sceptic fata de propunerile facute de greci. Din punctul lor de vedere, promisiunea de a creste impozitele nu are aproape nicio valoare, tinand cont de faptul ca statul elen nu este un bun colector al acestora.

Grecii pot fi credibili doar daca accepta sa taie salariile in administratie si pensiile. Pe acest punct se si duc negocierile", arata Hans Werner-Sinn.

Adept Grexit

Economistul german este si unul dintre adeptii iesirii Greciei din zona euro, varianta pe care o vede ca pe o solutie de salvare a tarii.

"Grexit reprezinta o strategie salvatoare pentru greci in conditiile in care, odata cu revenirea la o drahma depreciata, cererea pentru marfurile indigene va fi mai mare.

Produsele de import se vor dovedi prea scumpe pentru populatia elena, asa ca aceasta se va orienta catre producatorii interni", sustine Werner-Sinn.

Posibilitatea unei iesiri din zona euro a statului elen este mult mai probabila dupa ce creditorii au respins noul set de masuri de reforma prezentat de oficialii de la Atena.

Presedintele IFO se arata sceptic in ceea ce priveste sansele de succes ale oricarei variante de intelegere menita sa pastreze Grecia in zona euro.

Datornicii cronici ai Europei

Problemele tarii, care includ un somaj de peste 28%, un grad de indatorare imens si un randament scazut in colectarea taxelor si impozitelor sunt principalele argumente care sustin viziunea economistului german.

"Si daca le-am sterge integral datoriile, grecii ar avea nevoie de alte imprumuturi externe. Cred ca Grecia este incapabila sa se tina pe picioarele sale ca urmare a unui deficit comercial cronic.

Somajul crescut justifica oarecum aceasta situatie, dar, chiar daca rata somajului s-ar reduce brusc, deficitul s-ar accentua ca urmare a cresterii importurilor", spune Werner-Sinn.

Luna aceasta, oficialii din Uniunea Europeana au inceput sa discute pentru prima data in mod serios optiunea iesirii Greciei din uniunea monetara europeana.

Schimbarea de atitudine a fost inregistrata dupa ce reprezentantii FMI s-au retras de la masa negocierilor, deranjati de refuzul constant exprimat de oficialii eleni in fata reformelor propuse de creditori.

#criza datorii grecia, #conflict UE Grecia, #acord FMI Grecia, #faliment grecia , #Acord FMI