Zi de foc pentru Grecia: Faliment sau compromis? Casele de pariuri vuiesc

Joi, 18 Iunie 2015, ora 12:01
3846 citiri
Zi de foc pentru Grecia: Faliment sau compromis? Casele de pariuri vuiesc
Foto: Yanisvroufakis.eu

Ceasul ticaie agonizant pentru Grecia, tara fiind pe punctul de a intra in faliment daca nu ajunge la o solutie de compromis in cadrul negocierilor cu creditorii internationali.

Dupa 5 luni de impas in negocierea conditiilor de continuare a programului de asistenta financiara, oficiali din ambele tabere, investitori si agentii de pariuri nu mai stiu la ce sa se astepte de la criza euro-elena. Ministrul de Finante, Yanis Varoufakis se indreapta joi spre Luxemburg fara speranta incheierii unui acord imediat cu creditorii, arata BBC.

Inca o sansa ratata

Dupa 11 intalniri in care nu au reusit sa se puna de acord supra reformelor pe care Grecia trebuie sa le aplice, runda de discutii de astazi promite sa nu aduca nimic nou in show-ul derulat intre oficialii eleni si ministrii de Finante din zona euro.

"Grecia are datoria morala si poltica de a ajunge la o intelegere cu creditorii sai in privinta crizei datoriilor", a explicat ministrul elen de Finante in drum spre Luxemburg.

Tot el a precizat ca nu se intrevede inca o sansa de incheiere a unui acord imediat intre cele doua parti, chiar daca o solutie trebuie atinsa intr-o perioada cat mai scurta de timp.

Impasul negocerilor este provcat de refuzul oficialilor de la Atena de a accepta in totalitate reformele propuse de grupul de creditori europeni, premierul grec Alexis Tsipras catalogand propunerile ca si "criminale".

Grecia pare sa intinda coarda la maxim, daca este sa tinem seama ca discutiile de astazi nu vor avea la baza nicio varianta noua de proiect de reforme trimis de Atena spre aprobare grupului de ministrii de Finante din zona euro.

In acelasi timp, premierul Alexis Tsipras pare mult mai interesat de sansele pe care i le ofera Forumul Economic International al Rusiei, de la Sankt Petersburg, programand o vizita de doua zile in orasul rusesc.

Atitudinea oficialilor de la Atena devine din ce in ce mai enervanta pentru partenerii europeni.

Socurile transmise de criza din Grecia erodeaza constant economia din zona euro si au accelerat, in cateva randuri, deprecierea monedei euro in fata dolarului.

Avertismente finale

Inclusiv oficialii Bancii Centrale din Grecia au remis ieri parlamentului elen un raport in care au evidetiat pericolele majore care rezulta din neincheierea unui acord cu creditorii din zona euro si FMI.

Reactia parlamentarilor greci a fost aproape hilara, unii dintre membrii artidului de guvernamant refuzand sa ia in seama avertismentul transmis de economistii bancii centrale pe motiv ca acesta a fost transmis in format electronic.

O revolta parlmentara este asteptata si in Bundestag, unde alesii germani vor solicita astazi cancelarului Angela Merkel adoptarea unei pozitii transante fata de Grecia.

"Guvernul grec pare sa nu fi inteles gravitatea stuatie in care se afla" a rabufnit secretarul general al partidului CSU, Andreas Scheuer, unul dintre aliatii de guvernare ai Angelei Merkel.

Trei optiuni

In acest moment, pentru Grecia se configureaza trei scenarii posibile. Primul rezida in esecul negocierilor si intreruperea liniei de finantare sustinuta de Banca Centrala Europeana pentru bancile elene.

Rezultatul ar fi falimentul sistemului bancar din Grecia si iesirea dezordonata a tarii din uniunea monetara europeana.

A doua varianta este cea optimista, in care grecii accepta recomandarile facute de creditori si evita "la mustata" falimentul de tara, ramanand si in zona euro.

Cel de-al treilea scenariu consta in denuntarea procesului de negocieri, declararea incapacitatii de plata din partea Greciei, urmata totusi de mentinerea tarii in zona euro din considerente politice.

Termenul limita pentru punerea in practica a unuia dintre cele trei scenarii este data de 30 iunie, zi in care expira contractul de asistenta financiara incheiat in urma cu 5 ani.

Este si data limita pana la care Grecia poate accesa ultima transa de 7,2 miliarde de euro din ajutorul financiar pus la dispozitia sa de catre creditori.

Pui pariu ca...?

De la ramasagurile facute de analistii care studiaza indeaproape criza datoriilor din Grecia si pana la jocul nervilor practicat deopotriva de guvernantii de la Atena si de creditori, toata lumea este tentata sa dea pronosticuri rapide in privinta viitorului Greciei.

Inclusiv casele de pariuri din Marea Britanie au listat de cateva luni bune cotele pariurilor privind sansele Greciei de a ramane in zona euro, arata agentia Reuters.

Chiar daca sumele par insignifiante fata de efectele pe care le-ar avea Grexit-ul la nivel global, jucatorii impatimiti sunt cu ochii fixati pe cotele care reflecta tensiunea inregistrata in dialogul dintre greci si UE.

Atentia este sporita si prin prisma faptului ca multe pronosticuri politice oferite de casele de pariuri din Marea Britanie s-au dovedit corecte.

Printre acestea, rezultatul referendumului pentru independenta Scotiei, cel al alegerilor din Israel, din primvara acestui an, si cel al victoriei conservatoriulor in cadrul scrutinului parlamentar desfasurat luna trecuta in Regatul Unit.

Betfair, una dintre cele mai mari case de pariuri din Regatul Unit a strans deja 120.000 de lire din biletele pariate pe soarta Greciei in zona euro.

Sansele Greciei de a iesi din uniunea monetara sunt estimate la 20%, ceea ce a atras destul de multi pariori.

Paddy Power, o alta casa de pariuri online ofera o cota de 2/1 pentru Grexit, dupa ce la inceputul anului raportul era de 11/10.

"Este o schimbare in procentul sansei ca Grecia sa paraseasca acum zona euro de la 48% la 33%. Cota se poate schimba insa, de pe o zi pe alta", a precizat unul din purtatorii de cuvant ai agentiei de pariuri.

Paddy Power are variante de pariu si pe cei care cred ca dezastrul elen nu se intampla prea curand.

O cota de 11/10 pentru iesirea Greciei din euro pana in 2017 iti da sansa sa castigi 48% din suma pariata in cazul in care evenimentul se va petrece in urmatorul an si jumatate.

Pentru varianta unui pariu rapid, aceeasi agentiei ofera cota de 6/5 (45% sanse) pentru un faliment al Greciei in cursul acestui an.

Agentia de pariuri William Hill a preferat sa retraga de pe piata pariul pe Grecia, inregistrand doar biletele care au fost depuse pana in urma cu o luna.

"Deja vom inegistra pierderi de sute de mii de lire sterline daca Grecia paraseste zona euro. Nu avea rost sa ducem paguba spre cateva milioane de lire", a motivat decizia unul dintre reprezentantii casei de pariuri.

#impas negocieri Grecia UE, #cota pariuri Grexit, #grecia zona euro, #vizita Rusia Alexis Tsipras , #Grecia