Crowdfunding pentru datoria Greciei: Cu doar 3,19 euro, europenii ar putea salva tara

Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 11:34
4845 citiri
Crowdfunding pentru datoria Greciei: Cu doar 3,19 euro, europenii ar putea salva tara
Foto: Twitter/Thom Feeney

Elenii mai primesc si dovezi de solidaritate din partea Europei, chiar daca aceste nu sunt exprimate de grupul de creditori ai tarii. Un angajat al unui magazin de incaltaminte a avut o idee inedita in a gasi resursele financiare pentru plata transei de 1,6 miliarde datorata de greci FMI-ului.

Thom Feeney a apelat la metoda crowdfunding pentru a strage bani care sa ii ajute pe greci sa isi onoreze datoriile fara a declara incapacitatea de plata. De neasteptat, dar initiativa tanarului britanic si-a gasit si sustinatori, relateaza ziarul Hurriyet Daily News.

13.000 de donatori in 2 zile

In doar doua zile, Feeney s-a dovedit un colector mai de success decat fiscul grecesc in perioadele de glorie. Pe pagina "Greek Bailout Fund", 13.000 de donatori au trimis mesaje de incurajare pentru eleni si cate o suma de bani in functie de posibilitatile fiecaruia.

Dupa doar doua zile de la initierea campaniei, suma stransa de tanarul britanic de doar 29 de ani se ridica la 209.000 euro. Este mult sub nivelul ratei pe care Grecia trebuia sa o achite FMI-ului la finalul lunii iunie, dar gestul celor care au contribuit are un impact deosebit.

"Urmarindu-i pe politicieni cum se invart in jurul cozii fara a oferi o solutie pentru salvarea Greciei am crezut necesar ca cineva trebuie sa intervina pentru a rezolva cu adevarat ceva.

Cred ca populatia Europei poate face ceva in acest sens mult mai repede decat o vor face politicienii. Suma pe care cetatenii Europei ar trebui sa o plateasca este de doar 3,19 euro de fiecare. Este o suma mica", a explicat Thom Feeney.

La prima incercare

Tanarul londonez a marturisit ca este la prima incercare de crowdfunding, aratandu-se incantat de succesul initiativei sale si declarand ca nu a pornit acest proiect sub forma unei glume proaste.

Feeney a mentionat ca nu are niciun fel de legatura cu Grecia, dar s-a simtit dator sa ajute cumva poporul elen.

"Mi-am zis ca cel mai bun mod de a face ceva este sa actionezi imediat. Am primit mii si mii de mesaje de incurajare din toata Europa", a marturisit tanarul.

Surprinzator, in primele 24 de ore, cele mai multe donatii si mesaje de sustinere pentru Grecia au venit din Marea Britanie, tara care nu este membra a zonei euro, si din Germania, stat al carui guvern s-a aratat cel mai draconic in negocierile cu Grecia.

Daca proiectul va reusi sa isi atinga tinta, donatorii vor fi rasplatiti cu felicitari semnate de premierul elen Alexis Tsipras, produse traditionale grecesti, branza feta si ulei de masline, sau chiar cu o vacanta in Grecia, in functie de contributia fiecaruia.

Initial, premiul pentru cel care acoperea suma integral era o mica insula din Grecia, dar administratorii portalului IndieGoGo i-au cerut lui Feeney sa inlature anuntul, din moment ce nu exista un acord al guvernului elen in aceasta privinta.

"Sper sa acoperim suma totala intr-un final. Ar fi fantastic daca am reusi. Dar, chiar daca nu vom reusi acest lucru, macar stim ca oamenii simpli reactioneaza la ceea ce li se intampla altor oameni din Europa", a punctat Thom Feeney.

Regula actiunilor de crowdfunding prevede ca sumele sa fie restituite donatorilor in cazul in care nu se atinge gradul de finantare in cel mult 7 zile.

Feeney spera sa ii convinga pe cei care au raspuns apelului sau sa gaseasca o destinatie utila banilor.

"Ar fi frumos sa gasim o solutie pentru ca donatiile acestea sa nu fie irosite. Poate vom reusi sa cream locuri de munca in Grecia sa sa incurajam exportul produselor grecesti", a mai spus vanzatorul de pantofi.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#donatii datorie Grecia, #miscare crowdfunding Grecia, #donatii Germania Grecia , #Acord FMI