OCDE despre Grecia: Nu euro este in pericol, ci Europa!

Vineri, 03 Iulie 2015, ora 18:00
3172 citiri
OCDE despre Grecia: Nu euro este in pericol, ci Europa!
Foto: Pixabay

Avertisment dur din partea Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pe tema referendumului din Grecia. Reprezentantii organizatiei trag semnalul de alarma nu doar pentru moneda unica europeana, ci pentru intreaga Uniune.

"Nu moneda euro este amenintata, este Europa cea care se afla in pericol. Ne-au trebuit atatia ani sa construim acest proiect...", a declarat secretarul-general al OCDE, Angel Gurria, pentru postul american CNBC.

"A dat cu rest"

"Problema Greciei a aparut pentru ca, acum cativa ani, calculele au dat cu rest. Ei au transmis ca au un deficit de 5% si, in realitate, era de 15%. Ne invartim in jurul acestei probleme inca de atunci", a explicat Gurria.

In 2004, guvernul de la Atena a admis ca a falsificat cifrele oficiale transmise la Bruxelles in momentul in care a aplicat pentru intrarea in uniunea monetara.

Intre "DA" si "NU"

Iesirea la rampa a lui Gurria corespunde cu perioada in care toti economistii, investitorii si liderii politici urmaresc cu infrigurare sondajele din grecia, unde populatia trebuie sa decida prin referendumul de duminica soarta tarii in zona euro.

Un vot pozitiv ar insemna acceptarea politicilor de austeritate, recomandate de creditorii internationali, pentru o perioada lunga de timp. Un "NU" ar aduce automat o iesire dezordonata din zona euro.

Unul din ultimele sondaje derulate vineri, in Grecia, arata un usor avantaj al celor care sustin acceptarea conditiilor de reforma recomandate de creditori. Acestia reprezinta 44,8% din votanti.

Adeptii declararii incapatitatii de plata reprezinta 43,4%, iar 1,8% dintre alegatorii eleni se declara in continuare nehotarati.

Cu toate, acestea, 74% dintre eleni declara ca isi doresc ca tara sa ramana in zona euro, in timp ce doar 15 procente vor sa renunte la moneda unica si sa revina la drahma.

Gurria sustine ca este in interesul tuturor ca Grecia sa ramana parte a zonei euro, desi admite ca reprezentantii creditorilor, Comisia Europeana, Banca Centrala Euriopeana si FMI, s-au confruntat cu presiuni si constrangeri de ordin politic, legal si financiar pe durata negocierilor.

"Solutia trebuie sa vina dupa ce intelegem aceste constrangeri si, in acelasi timp, sa privim dincolo de interesul pe termen scurt si mediu si sa realizam cat de important este sa tinem Europa unita", a aratat secretarul general al OCDE.

Negocierile intre noul guvern de stanga din Grecia si creditorii internationali se deruleaza fara vreun rezultat notabil inca din februarie.

Punctul culminant a fost atins la sfarsitul saptamanii trecute, cand grecii au decis sa iasa de la masa negocierilor, anuntand ca vor lasa decizia in mana populatie, chemata la un referendum de urgenta.

Anuntul guvernantilor eleni a dus la o imediat plafonare a asistentei financiare acordata de BCE pentru bancile elene. Acesteia i-a urmat impunerea controlului capitalului in Grecia si limitarea sumelor zilnice care pot fi retrase din banci.

Banca Centrala Europeana va lua o decizie privind mentinerea sau retragerea asistentei financiare pentru sectorul bancar abia luni, dupa aflarea rezultatelor referendumului.

"Vom ajunge la un consens"

La mijlocul acestei saptamani existau inca sperante ca o intelegere intre Grecia si creditorii sai poate fi atinsa prin simplul proces de negociere.

Acestea au fost spulberate de refuzul creditorilor din zona euro de a mai discuta criza datoriilor Greciei pana dupa referendumul din 5 iulie.

FMI a intervenit, joi seara, prin vocea directorului Christine Lagarde, pentru a sublinia ca gradul de indatorare al Greciei a devenit nesustenabil.

Sefa FMI a punctat spunand ca Atena are nevoie de o stergere a unei parti din datoria externa si de un nou imprumut de minim 50 de miliarde de euro, injectat in economie pentru urmatorii 3 ani.

Cu doar doua zile mai devreme, Grecia a esuat in a plati transa de 1,6 miliarde de euro catre FMI, tara fiind prima economie avansata care ajunge in aceasta situatie.

Chiar si pe acest fond, Gurria crede ca mai exista o sansa pentru a gasi o solutie la criza din Grecia. "Dorinta ambelor parti de a gasi un punct comun ma face sa cred ca nu suntem departe de atingerea consensului.

Toate discutiile au parut epuizate din al 11-lea ceas, dar eu cred ca vom ajunge la o intelegere", spune optimist oficialul OCDE.

#Grexit, #referendum Grecia, #negocieri grecia ue, #destramare ue, #Angel Gurria OCDE , #Grecia