Grecii accepta mai multa austeritate, dar ar putea beneficia de o usurare a creditului

Marti, 02 Mai 2017, ora 13:40
3073 citiri
Grecii accepta mai multa austeritate, dar ar putea beneficia de o usurare a creditului
Foto: Pixabay

Impasul rundei de negocieri de primavera intre Atena si creditorii din zona euro pare sa fi luat sfarsit, ministrul elen de Finante, Euclid Tsakalotos, anuntand pe 2 mai ca cele doua parti au ajuns la un acord pentru deblocarea urmatoarei transe din imprumutul de 82 de milioane de euro.

In schimbul unei noi portii de austeritate servita pensionarilor din Grecia, guvernul de stanga de la Atena va avea la dispozitie 7,5 miliarde de euro pentru plata unor datorii mai vechi ajunse la maturitate, dar ar putea beneficia de o usurare a creditelor contractate pana acum de la partenerii europeni, relateaza Reuters.

Luna iulie vine cu un nou varf de plata al datoriilor publice contractate de Grecia, de aceasta ata Atena avand de returnat 7,5 miliarde de euro in obligatiuni de stat si alte imprumuturi contractate de la creditorii internationali.

Chiar daca anuntul iesirii din impas a fost facut acum, banii vor ajunge in visteria Greciei abia spre sfarsitul lunii mai, deblocarea transei necesitand inca un acord formal din partea ministrilor de finante din tarile uniunii monetare.

Pe 22 mai insa, grupul ministrilor de finante din zona euro va aborda si pentru prima data subiectul masurilor de usurare a creditului urias inregistrat de Grecia, dar acesta se anunta a fi un alt subiect delicat.

In vreme ce creditorii europeni refuza din start sa impinga discutia spre o varianta a stergerii unei parti a datoriilor, reprezentantii FMI, parte a grupului de creditori din primele doua acorduri bailout semnate cu guvernul elen, sustin ca gradul de indatorare de 179% din PIB la care a ajuns Grecia este nesustenabil si insista ca Atena sa beneficieze de o astfel de masura.

Puncte de vedere diferite intre grupurile de creditori externi ai Greciei se revad si in privinta excedentului bugetar primar pe care atat europenii, cat si FMI il solicita din partea Atenei, ca masura de stabilizare a bugetului de stat.

Insa, variantele de lucru difera de la un creditor la altul, un raport FMI sustinand ca Grecia va evolua de un excedent primar de 2,2% din PIB, anul viitor, pana la 3,5% in perioada 2019-2021, dupa care guvernul ar putea dezlega usor cureaua austeritatii, pana la atingerea unui excedent de doar 1,5%.

In varianta de lucru propusa de europeni insa, excedentul primar de 3,5% ar trebui mentinut pentru o perioada mult mai lunga. Anul trecut, excedenul bugetar primar al guvernului elen a fost de 4,2% din PIB, dar deocamdata nu sunt elemente care demonstreze ca aceasta performanta va putea fi repetata si in 2017.

In acelasi timp, oficialii eleni cred ca soarta le va fi favorabila, in ciuda dificultatilor care se intrezaresc in urmatorii ani, in special din punct de vedere social.

"Credem ca suntem pe drumul cel bun si, in ciuda dificultatilor, vom reusi sa scoatem tara din zona supraindatorarii", a declarat ministrul de Interne, Panos Skourletis, la un post local de televiziune.

Setul de reforme cerut de creditorii europeni vizeaza reducerea pensiilor incepand din 2019 si eliminarea stimulentelor fiscale, astfel incat PIB-ul Greciei sa inregistreze o crestere cu 2%.

De asemenea, o parte din activele principalului furnizor de energie electrica din tara vor fi scoase la privatizare in anii urmatori.

#nregocieri Grecia UE, #creditori grecia, #datorie publica Grecia, #program bailout, #pensii grecia , #Datoria publica