Ministrul grec de Finante, despre creditori: Ne dau un tratament mai rau decat boala

Luni, 25 Mai 2015, ora 17:18
2794 citiri
Ministrul grec de Finante, despre creditori: Ne dau un tratament mai rau decat boala
Foto: The Times of Change

Ministrul de Finante elen, Yanis Varoufakis, crede ca singurul obstacol in calea solutionarii procesului de negociere cu creditorii internationali il reprezinta austeritatea.

Contrar a ceea ce titreaza marile ziare pe prima pagina, Grecia este hotarata sa implementeze reformele cerute de partenerii din zona euro, dar refuza sa recurga la masuri draconice pentru acest lucru, arata oficialul elen intr-un comentariu postat pe portalul Project Sindycate.

Reforme - da, austeritate - nu

Realitatea, cel putin din punctul de vedere al lui Varoufakis, difera mult fata de ceea ce este relatat in paginile publicatiilor economice din lumea intreaga.

"Guvernul nostru este dornic sa implementeze un program care include toate reformele economice cerute de grupurile de analiza europene. Mai mult, suntem in stare sa asiguram suportul public pentru dezvoltarea unui program economic sanatos", arata Varoufakis.

Din acest punct de vedere, atat creditorii din zona euro, cat si grecii par sa convina care ar trebui sa fie punctele forte ale reformei:

- o agentie fiscala independenta;

- un surplus fiscal in termeni rezonabili pe perioada nedeterminata;

- un program de privatizare, dublat de o agentie care sa gestioneze activele publice pentru a genera rezerve financiare pentru dezvoltarea investitiilor;

- o reforma reala in sistemul de pensii, menita a asigura sustenabilitatea sistemului de asigurari sociale;

- liberalizarea pietei de bunuri si servicii etc.

Teoretic, cele doua parti converg spre aceleasi puncte sensibile ale economiei din Grecia. Atunci, unde intervine ruptura in negocieri?

"Problema este simpla. Creditorii Greciei insista pe adoptarea unor masuri de austeritate si mai drastice pe viitor.

Aceasta este o abordare care ar obstructiona cresterea economica, ducand la agravarea ciclului de datorii deflationiste si, intr-un final, ar eroda increderea Greciei in necesitatea acestor reforme de care avem atata nevoie.

Guvernul nostru nu va accepta un tratament care, de-a lungul a cinci ani, s-a dovedit a fi mai rau decat boala in sine", explica Varoufakis.

La limita absurdului

Dupa cum relateaza ministrul grec de Finante, insistenta cu care creditorii Greciei impun masurile de austeritate este de-a dreptul innebunitoare.

"Gradul nesustenabil al excedentelor primare este un mod subtil de a forta acest lucru. Petru 2016 acesta este stabilit la 2% din PIB, si atinge 2,5% sau 3% pentru fiecare an care urmeaza.

Pentru a asigura acest lucru, se presupune sa crestem povara TVA-ului in sectorul privat, sa taiem din pensile deja ciuntite si sa recurgem la privatizari cu preturi diminuate ale activelor puse in vanzare.

Opinia ca Grecia nu a indeplinit cerintrele de consolidare fiscala nu este doar falsa, este de un absurd patentat", sustine ministrul elen.

Folosind un grafic care reflecta evolutiile economiilor din zona euro dupa criza financiara din 2008, Varoufakis da raspuns si nelamuririi privind traseul diferit al Greciei fata de cel al Spaniei, Portugaliei, Irlandei sau Ciprului.

"Masurile de austeritate impuse Greciei au fost de doua ori mai drastice decat in celelate tari. Atat, si nimic mai mult!", explica acesta.

Modelul britanic

"Dupa realegerea premierul David Cameron in fruntea guvernului Marii Britanii, fostul ministru de finante, lordul Norman Lamont, remarca faptul ca redresarea economica a tarii sale sustine pozitia guvernului nostru in cadrul negocierilor.

In 2010, Grecia si Regatul Unit se confruntau cu acelasi nivel al deficitului fiscal, raportat la PIB-ul fiecarei tari.

In schimb, Grecia a revenit la surplusul primar in 2014, in timp ce economia britanica s-a consolidat gradual, urmand sa revina pe surplus primar in viitor", face o comparatie ministrul grec.

In opinia sa, lipsa unui suport al politicii monetare duse de banca centrala, dupa modelul Bancii Angliei, si asfixierea monetara au dus la stagnare in Grecia, in timp ce economia Marii Britanii pare sa duduie.

Din acest punct de vedere, obstacolul principal ivit pe parcursul celor patru luni de negociere dintre eleni si creditorii lor pare sa fie intr-adevar impunerea unor noi masuri de austeritate in Grecia.

"Cu siguranta, cererea creditorilor nostri pentru introducerea unor noi politici de austeritate nu are nimic de-a face cu grija pentru o reforma reala sau aducerea Greciei pe un drum al sustenabilitatii fiscale.

Motivatia care ii impinge sa ceara aceste masuri o lasam mai bine in sarcina istoricilor. Acestia vor fi cu siguranta capabili sa discearna adevarul din noianul de informatii aparute in ziarele de acum", puncteaza Yanis Varoufakis.

#opinie Yanis Varoufakis, #politica austeritate Grecia, #proces negocieri Grecia UE, #program reforme Grecia , #Criza financiara