Merkel isi pierde rabdarea cu Grecia? Sedinta-fulger la Berlin pentru datornicii Europei

Marti, 02 Iunie 2015, ora 13:42
4209 citiri
Merkel isi pierde rabdarea cu Grecia? Sedinta-fulger la Berlin pentru datornicii Europei
Foto: Tovima

Sefii FMI si BCE s-au intalnit de urgenta cu presedintele francez Francois Hollande, seful Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, si cu cancelarul german Angela Merkel intr-o sedinta-fulger, luni seara.

Tema discutiei a fost Grecia, reprezentantii creditorilor internationali ai tarii dand semne de nervozitate dupa aproape 5 luni de discutii sterile cu elenii pe tema datoriilor acestei tari, anunta cotidianul Hurriyet Daily News.

Plan final

Prezenta directorului FMI, Christine Lagarde, si a presedintelui Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, la discutiile programate in ceas de noapte la cancelaria berlineza subliniaza miza enorma a crizei datoriilor din Grecia.

La sfarsitul acestei saptamani, Grecia ar trebui sa plateasca o prima transa de 300 de milioane euro din totalul de 1,6 miliarde pe care trebuie sa-i vireze luna aceasta in conturile FMI.

Temerea ca guvernul elen nu are din ce sa achite aceste sume si varianta intrarii in incapacitate de plata planeaza deja despra cercului de creditori ai Greciei.

Cotidianul german Die Welt a titrat ca scopul intalnirii a fost de a intocmi o propunere finala pe care creditorii sa o prezinte delegatiei elene.

Cu toate acestea, biroul de presa al cancelariei germane a anuntat ca, pentru moment, s-a convenit doar sa se intensifice eforturile pentru incheierea unui acord cu Grecia.

Tot jurnalistii germani de la Die Welt sustin ca intalnirea a inceput la ora 19:30, iar in tot acest timp premierul grec Alexis Tsipras, aflat la Atena, astepta un telefon din partea celor cinci reprezentanti ai institutiilor de creditare.

Conform unor surse diplomatice, Tsipras nu a fost sunat pe perioada intalnirii celor 5 oficiali.

Guvernul din Grecia si creditorii negociaza inca de la sfarsitul lunii februarie pe tema deblocarii ultimei transe, de 7,2 miliarde euro, din programul de asistenta financiara care se va incheia pe 30 iunie.

Incapacitatea noului guvern de stanga de a se conforma cerintelor creditorilor a impins Grecia spre faliment, rezervele financiare ale oficialitatilor de la Atena fiind aproape epuizate.

Presiuni internationale

Merkel, Junker si Hollande se aflau in Berlin in cadrul unei intalniri programate din timp, insa sosirea sefilor celor doua institutii financiare a reprezentat o adevarata surpriza.

Lagarde si Draghi se aflau in Germania in calitate de invitati ai forumului G-7 gazduit de aceasta tara. Inclusiv acest summit are ca punct central tot problema datoriilor Greciei.

Deja reprezentantii Statelor Unite si Japoniei au insistat pe langa europeni sa rezolve criza datoriilor inregistrate de eleni intr-un mod care sa nu afecteze economia globala.

Grecii contraataca

Intr-un editorial publicat in revista Le Monde, pe 31 mai, premierul elen a explicat ca impasul negocierilor nu este cauzat de refuzul guvernului de la Atena de a pune in practica reformele sugerate de creditori.

"Se datoreaza insistentei cu care anumite institutii recomanda masuri absurde si manifesta o indiferenta totala fata de optiunea exprimata democratic de populatia Greciei", a replicat Tsipras.

Premierul elen a mentionat ca Europa se afla in acest moment la rascruce, urmand sa decida si ce strategie va aborda pe viitor: una a solidaritatii si egalitatii sau pe cea a dezbinarii.

Oficialul elen a mai spus ca delegatia Greciei a facut o multime de concesii in procesul negocierilor, acceptand o serie de privatizari contestate, precum si o reforma fiscala si una a sistemului de pensii.

Directorul FMI, Christine Lagarde a dat emotii investitorilor inca de saptamana trecuta, cand a admis ca exista posibilitatea ca Grecia sa paraseasca zona euro.

O astfel de situatie insa, nu este deloc pe placul presedintelui CE, Jean-Claude Junker.

"Nu impartasesc punctul de vedere conform caruia am avea mai putine probleme daca Grecia paraseste zona euro", a spus Junker pentru Sueddeutsche Zeitung.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza datoriilor Grecia, #ultimatul Grecia, #imprumut fmi grecia , #Acord FMI