Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, afirma ca a respins propunerea FMI de intrare in insolventa a unor companii cu datorii, precum CFR Marfa si CFR Calatori,ca asteapta bani de la buget, dar si masuri de rentabilizare de la manageri, in caz contrar restructurarea urmand sa fie "de sus in jos".
"Pentru mine, din punctul meu de vedere nu este chiar cea mai buna solutie (intrarea insolventa, n.r.). S-a pus problema ca CFR Marfa sa intre in insolventa si CFR Calatori, toate companiile. FMI-ul a propus si eu am respins ideea din start ca in scrisoarea de intentie, deci in scrisoarea agreata cu FMI-ul, sa se spuna acest lucru, ca trebuie sa intre in insolventa. FMI-ul a acceptat aceasta obiectie pe care am avut-o, cu conditia ca noi sa restructuram, sa rentabilizam, sa dovedim ca putem si fara sa intram in insolventa", a afirmat ministrul la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, fiind intrebata daca ar fi de acord cu intrarea in insolventa a companiilor din subordinea ministerului care acumuleaza datorii.
Manescu a spus ca la Ministerul Transporturilor sunt "o gramada de datorii" si multe probleme nerezolvate de ani de zile pe care le-a "mostenit" la preluarea mandatului.
"Eu am o gramada de datorii la Ministerul Transporturilor. (...) Nu am reusit sa le platesc pentru ca domnul Voinea (ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, n.r.) nu mi-a dat bani si pentru ca bugetul Romaniei nu a fost... Sigur ca am vorbit (cu Voinea, n.r.). Eu sper ca... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 12:59
Ministerul Economiei cauta administratori pentru companiile Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz (TGN), candidatii interesati putand depune dosarele pana la 13 martie.
Selectia va fi derulata de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), asistat de asocierea dintre firmele Quest Advisors si Transearch International, potrivit unui anunt al ministerului.
"Dosarele cuprinzand documentele cerute pentru candidatura vor fi depuse/trimise (...) pana cel tarziu in 13 martie 2013, ora 16.00", se arata in anunt.
Consiliul de Administratie al fiecareia dintre cele trei companii este format din cinci membri.
Quest Advisors a fost infiintata de Vasile Lutai Hariton si este condusa de acesta alaturi de Loredana Serfezi si de Andreea Acalovschi, iar Transearch International este o companie internationala de recrutare, cu sibsidiare in mai multe tari.
Printre criteriile luate in calcul la alegerea administratorilor se numara o experienta de cel putin zece ani, din care minimum cinci ani in pozitii de conducere sau administrare, precum si o experienta de conducere a unor companii cu afaceri de cel putin 100 milioane euro sau 1.000 de angajati.
Potrivit anuntului, "in selectia candidatilor se va avea in vedere evitarea situatiilor de conflict de interese sau incompatibilitati", iar in Consiliile de Administratie ale celor trei companii vor putea fi alesi cel mult doi membri din randul functionarilor publici sau a altor categorii de personal din... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 16:40
Sperantele Romaniei de a aduce companiile de stat pe profit stau in managerii privati. Care este profilul unui astfel de manager, care va primi un salariu de cel putin 75.000 de euro pe luna si bonificatii de milioane de euro? Cine va scoate "la liman" companiile de stat?
Cativa zeci de manageri privati vor fi recrutati de catre compania lui George Butonoiu, dupa ce acesta a semnat, luni, un contract cu statul.
"Noi vom recruta cativa zeci de directori pentru companiile de stat si incepem chiar de saptamana asta. Avem un contract cu statul pentru recrutarea managerilor privati, este un contract foarte mare, de cateva zeci de astfel de companii.
Este un proiect nou, abia ieri s-a semnat. Nu este vorba de Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica sau Transelectrica, ci de alte companii, dar comparabile", a declarat Butunoiu pentru Business24.
Managerul in companie se stat, cu nimic diferit fata de cel dintr-o companie privata
Butunoiu crede ca profilul managerului intr-o companie de stat nu trebuie sa fie cu nimic diferit fata de cel al managerului dintr-o companie privata de aceleasi dimensiuni.
"Nu este nicio diferenta intre candidati, candidaturile si CV-urile celor care aplica in companiile de stat fata de cele private. Trebuie sa urmareasca exact profilul managerului intr-o companie privata, asemanatoare ca dimensiune de compania de stat", a spus Butunoiu.
Specialistul afirma ca managerii privati vor fi pusi, asemenea celor care lucreaza in companiile... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 13:28
Cu toate ca procesul de recrutare al managerilor privati este pregatit cu mare fast de catre Guvern de mai bine de un an de zile, abia saptamana viitoare se va da startul cautarilor. Analistii contactati de Business24 s-au aratat sceptici in ceea ce priveste reusita "proiectului".
"Managerul privat la o companie de stat este un proiect esuat in fasa pentru ca este facut numai pentru imagine, nu pentru continut, pentru a arata lumii profane grija autoritatilor pentru aceste companii de stat.
Cum poate o singura persoana sa schimbe ceva in compania de stat in conditiile in care ai o AGA de stat, cu reprezentanti de doi bani? Acestia nu vor avea niciun rezultat benefic", a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu pentru Business24.
In maximum o saptamana statul va da startul recrutarii managerilor privati. Primele patru companii care vor avea la conducere CEO privat vor fi Hodroelectrica, Romarm, Electrica Furnizare si Oltchim, ultimele doua urmand sa aiba manageri interimari intrucat sunt inscrise pe lista privatizarilor.
Printre companiile care au depus la Ministerul Economiei ofertele de participare la licitatie se numara Spencer Stuart si Egon Zehnder, companii de renume international. Comisionul pe care il vor primi headhunterii va fi de 250.000 de euro pentru fiecare manager recrutare.
Iata cum arata bilantul primelor companii care vor avea manager privat:
Hidroelectrica
Cea mai mare companie producatoare de energie din Romania a obtinut... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 12:00
Guvernul si FMI au convenit ca in acest an sa fie numiti manageri privati la noua companii de stat, urmand ca in 2012 lista sa fie completata cu alte sase societati, conform Mediafax.Conform documentului, primele companii de stat pentru care vor fi angajati manageri privati sunt Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.
Acelasi document releva ca anul viitor vor fi numiti manageri privati la alte sase companii, respectiv CFR, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.
Scrisoarea de intentie a fost pregatita dupa misiunea de evaluare a FMI din iulie-august si aprobata de Guvern la jumatatea lunii septembrie.
In urma cu doua saptamani, surse guvernamentale au declarat ca Hidroelectrica, Oltchim, Tarom si CFR Marfa sunt companiile de stat unde atat FMI, cat si autoritatile romane au convenit pana la acea data sa numeasca management privat, lista finala urmand sa fie definitivata pana la jumatatea lunii septembrie.
Potrivit surselor, Ministerul Economiei a propus o lista de sapte companii care vor avea management privat, respectiv Compania Nationala a Huilei, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Elcen, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Romaero si Oltchim.
Dintre aceste companii, doar Hidroelectrica si Oltchim se afla si pe lista de propuneri a FMI. Celelate companii pentru care institutia financiara internationala a propus management... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 15:10
MECMA a anuntat luni ca Pedersen&Partners va fi consultantul in procesul de selectare a viitorilor manageri privati pentru companiile de stat, conform NewsIn."Comisia de evaluare din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a stabilit, azi (luni, n.r.), ca oferta companiei Pedersen&Partners are cel mai mare punctaj si a fost declarata castigatoare a procedurii de selectare a consultantului care va asista ministerul in procesul de selectare a viitorilor manageri profesionisti pentru companiile cu capital majoritar de stat", se arata intr-un comunicat al MECMA.
Contractul va fi semnat dupa expirarea termenului legal de solutionare a contestatiilor.
Pentru stabilirea consultantului MECMA in procesul de implementare a managementului profesionist, comisia de evaluare a analizat ofertele tehnice si financiare ale operatorilor economici: SC Agentia de Servicii Profesionale SRL, SC Pedersen & Partners Consulting SRL si Asocierea George Butunoiu Group SRL & SCA Biris Goran.
Ministerul a primit cinci oferte pentru serviciile de consultanta, dar numai trei au fost validate de catre comisia de evaluare.
Consultantul va intocmi caietele de sarcini ce vor sta la baza licitatiilor pentru desemnarea firmelor de recrutare a viitorilor manageri, pentru fiecare dintre cele cinci companii: SC Hidroelectrica SA, SC Oltchim SA, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare si Compania Nationala Romarm SA.
Consultantul va selecta,... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 18:43
Compania Pedersen&Partners a fost aleasa pentru a oferi serviciile de consultanta in recrutarea de personal de conducere la companiile cu capital majoritar de stat aflate in subordinea Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), informeaza NewsIn.Informatia a fost confirmata de catre reprezentantii Pedersen&Partners, care au precizat ca asteapta semnarea propriu-zisa contractului.Pentru stabilirea consultantului MECMA in procesul de implementare a managementului profesionist, comisia de evaluare a analizat ofertele tehnice si financiare ale operatorilor economici: SC Agentia de Servicii Profesionale SRL, SC Pedersen & Partners Consulting SRL si Asocierea George Butunoiu Group SRL & SCA Biris Goran. Ministerul a primit cinci oferte pentru serviciile de consultanta, dar numai trei au fost validate de catre comisia de evaluare.Consultantul va intocmi caietele de sarcini ce vor sta la baza licitatiilor pentru desemnarea firmelor de recrutare a viitorilor manageri, pentru fiecare dintre cele cinci companii: SC Hidroelectrica SA, SC Oltchim SA, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare si Compania Nationala Romarm SA. Consultantul va selecta, impreuna cu reprezentantii ministerului, informatiile economice care sunt necesare firmelor de recrutare pentru selectia managerilor.
De asemenea, consultantul va stabili elementele esentiale care trebuie urmarite in interviurile finale. mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 16:27
Managerii privati care vor fi numiti la companiile de stat ar putea castiga lunar sume care ajung pana la 75.000 de euro brut, la care se vor adauga milioane de euro anual in cazul unor societati cu profit ridicat, daca sunt indeplinite criteriile de performanta din contract, potrivit unui proiect. Suma incasata de managerul privat din profitul net ar putea depasi insa doua milioane euro si ar ajunge chiar la patru milioane euro in cazul unor companii profitabile, precum Romgaz, Transgaz si Hidroelectrica.Contractul de management privat ar urma sa fie incheiat pe o perioada cuprinsa intre 1 si 4 ani si va putea fi prelungit, prin act aditional, pentru inca maximum 4 ani daca managerul si-a indeplinit obligatiile contractuale, releva un proiect trimis spre avizare Guvernului si obtinut de MEDIAFAX.Proiectul este asumat, printre altii, de ministrul Economiei Ion Ariton si ministrul Transporturilor Anca Boagiu, in subordinea carora se afla principalele companii vizate pentru management privat.Managerul privat va avea inclusiv drept de angajare si concediere a personalului, precum si de negociere a contractului de munca.Indemnizatia lunara a managerului va fi stabilita prin negociere, pornind de la salariul de baza mediu brut din companie pe ultima luna inmultit cu un coeficient calculat in raport cu cifra de afaceri pe ultimele 12 luni anterior numirii managerului privat si cu numarul mediu de salariati la data angajarii acestuia, conform documentului.Managerul privat... mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 19:31
Autoritatile vor demara in august procesul de selectie al noilor manageri care vor ocupa scaunele din varful companiilor de stat, se arata in Scrisoarea de intentie a autoritatilor romane catre FMI, potrivit NewsIn. Romania s-a angajat ca, pana la sfarsitul lunii august, sa elaboreze si sa aprobe legislatia privind companiile de stat, care va prevedea, printre altele, actiuni independente de audit, raportari trimestriale ale datelor financiare si control financiar din partea Ministerului Finantelor.
"Vom interzice prelungirea contractelor existente ale managerilor dupa data de 1 ianuarie 2012.
Pentru cele mai mari companii (desemnate pana la sfarsitul lui iulie) care vor ramane sub controlul statului, legislatia va specifica faptul ca toate pozitiile-cheie de conducere (inclusiv CEO si CFO) vor fi ocupate numai in urma unui proces deschis de selectie internationala, realizat de companii de resurse umane recunoscute la nivel international", se arata in Scrisoarea de intentie catre FMI.
Managerii marilor companii de stat vor primi "suficienta" autonomie pentru ca acestea sa poata functiona fara "interferente nejustificate", potrivit documentului.
Membrii consiliilor de administratie ale acestor firme vor fi selectati de catre actionari si verificati de experti independenti pentru a se asigura ca ei sunt pe deplin calificati sa isi exercite functiile.
Actualii manageri ai companiilor de stat si membrii consiliilor de administratie ale acestora pot participa la selectiile... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 13:43