MAREA "LICITATIE": Se cauta manager privat pentru companie de stat

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 16:06
3577 citiri
MAREA "LICITATIE": Se cauta manager privat pentru companie de stat

La cerinta FMI, cele mai mari companii de stat vor avea management privat. "Vom interzice prelungirea contractelor managerilor actuali dincolo de 1 ianuarie 2012.(...) Toate companiile de stat vor avea controale de audit externe independente si vor avea obligatia de a raporta si publica trimestrial date financiare", a declarat pentru Bloombiz.ro, consiliera premierului, Andreea Paul Vass. Aceasta averitizeaza companiile de stat ca toate costurile managementului actual vor fi drastic diminuate in raport cu eficienta acestora.

Firmele de resurse umane care vor recruta manageri pentru companiile de stat trebuie sa fie recunoscute pe plan international, iar promovarea anuntului se va face la nivel international, inclusiv in Romania.

Prin aceasta masura, toate companiile de stat vor avea controale de audit externe independente si vor avea obligatia de a raporta si publica trimestrial date financiare, potrivit consilierului primului ministru Emil Boc, Andreea Paul Vass.

Aceasta a mai spus ca toate companiile de stat vor avea obligatia de a consolida drepturile actionarilor minoritari si de a transfera controlul financiar al intreprinderilor de stat de la Ministerele de resort catre Ministerul Finantelor Publice.

"Vom interzice prelungirea contractelor managerilor actuali dincolo de 1 ianuarie 2012. Pentru cele mai mari societati pe care le vom stabili pana la finele lunii iulie 2011 si care vor ramane sub controlul statului, vom impune prin legislatie ca toate functiile principale de conducere, inclusiv directorul executiv si directorul economic, sa fie ocupate numai in urma unei proceduri internationale de selectie din care nu vor putea lipsi firmele de resurse umane recunoscute pe plan mondial", a declarat pentru Bloombiz.ro Andreea Paul Vass.

Vass a mai precizat ca toate costurile managementului actual vor fi drastic diminuate in raport cu eficienta acestor companii de stat.

Cu toate ca oficialii de la guvernare cred cu tarie in aceasta noua masura si au inclus-o printre prioritatile anului 2011, avocatul Gabriel Biris nu se arata foarte increzator.

"Nu tot ce inseamna management privat e bun. Companiile de stat au cvasi-monopoluri. Managementul privat ar trebui in mod normal sa le eficientizeze. Coruptia din Romania e o caracatita care a prins in mare masura si mediul privat", a declarat pentru Bloombiz.ro Gabriel Biris.

De asemenea, avocatul este de parere ca managementul privat este un alt contract public.

"Vor fi niste licitatii, oferte si castigatori. Uitati-va si la alte achizitii publice pe care le face statul. Acest sistem de achizitii a facut cumva ca preturile la bunurile si serviciile cumparate de stat sa scada?

Atata timp cat vointa politica a ajuns sa politizeze tot, de la institutii la companii, nu stiu in ce masura sistemul va raspunde ordinului venit de la presedinte si de la FMI. In teorie suna bine, dar am vazut atatea lucruri care de la teorie la implementare s-au distorsionat, incat dati-mi voie sa fiu foarte circumspect".

Pe de alta parte, profesorul de economie Claudiu Doltu este de parere ca aceasta decizie a fost amanata inca din 1990.

In opinia sa, un management privat poate genera rezultate mult mai bune decat cel public, daca se vor impune contracte de management care sa urmareasca criterii de performanta.

"Privatizarea managementului intotdeauna este una din solutiile de compromis, in masura in care este mai greu de agreat privatizarea unor companii de stat din punct de vedere politic.

Societatea a platit si va continua sa plateasca ineficienta sectorului public.

Cand este vorba de companii care furnizeaza bunuri publice populatiei, cu siguranta e vorba nu numai de costuri sau de preturile pe care populatia le  plateste, cat si de calitatea serviciilor respective", a declarat pentru Bloombiz.ro Claudiu Doltu.

In opinia acestuia, diferenta intre un management privat si unul public sta in responsabilitate.

"Daca e vorba de o companie care actioneaza in domeniul transportului trebuie sa aiba grija sa  furnizeze servicii publice de calitate. Nu descoperim noi roata ci trebuie sa tinem seama de bunele practici pe plan international. Trebuie sa ne gandim ca exista o sanctiune din partea societatii in cazul in care asemenea procese se fac netrasparent", a mai precizat Doltu.

De aceeasi parere este si avocatul Biris care spune ca simplul criteriu al profitului nu este suficient.

In ceea ce priveste onorariile firmei care se va ocupa de managementul companiilor de stat, acesta depinde de nivelul la care se va implica respectiva companie.

Potrivit avocatului, companiile de management au un onorariu fix care sa le acopere costurile plus o marja relativ mica de profit, iar "grosul" sa fie scos din acele onorarii de succes care sunt legate de performantele financiare ale companiei.

"Depinde foarte mult pana la ce nivel se implica compania de management. Daca vine cu toata echipa de management va cere un pret, daca vorbim doar de o companie care sa asigure atributiile directorului general, vorbim de  alt pret.

Va dau un exemplu. Poate sa vina un client si sa zica: <<vreau o oferta pentru serviciu de asistenta juridica>>. Daca vor lucra avocati juniori vor primi 100 de euro/ora, daca nivelul de implicare este mare vor primi 250 de euro/ora.

Una este sa aduci oameni foarte bine pregatiti care sa aiba reputatie si credibilitate in piata si care costa bani multi si alta e sa aduci oameni <<no name>>, dar care poate sa faca treaba la fel de buna", a subliniat Biris.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni, in cadrul unei emisiuni televizate, ca managerii independenti pentru regii nu trebuie neaparat sa fie straini, ci doar sa fie privati, si pot fi platiti "cu orice suma" atata timp cat isi fac treaba si rezolva problema arieratelor.

"Asta e o invitatie la preturi mari si nu e in regula. <<Oricat>> poate sa insemne ca firma munceste pentru manager, poate sa insemne si zeci de milioane. Nu e in regula sa spui platesc oricat", a mai precizat avocatul Gabriel Biris.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#andreea paul vass, #companie privata, #companie stat, #contracte companie privata, #coruptie, #gabriel biris, #guvern, #licitatie, #management privat, #manager privat, #manageri, #mediu privat , #stiri Andreea Paul Vass