Top 10 masuri urgente pe care trebuie sa le ia noul guvern

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 23:45
2755 citiri
Top 10 masuri urgente pe care trebuie sa le ia noul guvern
Mihai Razvan Ungureanu, noul prim ministru

Cresterea gradului de absortie a fondurilor europene, scaderea TVA-ului la 19% si sistarea programului de privatizari sunt doar trei dintre cele mai importante si urgente masuri pe care trebuie sa le ia Cabinetul Ungureanu.

Trebuie sa creasca absortia fondurilor europene, taxa pe valoarea adaugata este obligatoriu sa fie redusa, iar vanzarea companiilor de stat, programata pentru 2012, trebuie sa fie sistata. Acestea sunt cele mai importante masuri pe care trebuie sa le ia noul guvern, conform analistilor care au discutat cu Business24.

Iata topul celor mai importante masuri asteptate de la Cabinetul Ungureanu:

1. Cresterea gradului de absortie a fondurilor europene

Chiar daca va functiona doar 10 luni, noul Guvern trebuie sa ia masurile necesare pentru absortia unui volum cat mai mare de fonduri europene. Echipa fostului premier Emil Boc nu a sesizat importanta acestor bani la inceputul crizei, fondurile de la UE fiind singurul instrument pe care il aveam pentru contracararea acestui soc.

"Guvernul trebuia sa-si dea seama de acest lucru inca de la inceput si sa includa absortia fondurilor in programul stand-by din 2009. Atat guvernul, cat si FMI, si-au dat seama de acest lucru abia in 2010, iar fondurile UE au fost puse la loc de cinste in al doilea program", a declarat economistul Daniel Daianu, fost ministru de finante in anii 1997 - 1998.

2. Scaderea TVA-ului de la 19%

Cresterea TVA-ului la 24% a avut un efect dramatic asupra mediului de afaceri si a dus la micsorarea sau inchiderea multor companii.

"Trebuie scazuta cota de 24%, pana la 19%, si trebuie introdusa cota diferentiata la alimentele de baza, de 5 - 10%", este de parere analistul economic Ionel Blanculescu.

"Cresterea TVA-ului a avut un impact nefavorabil asupra economiei. Ideal ar fi fost sa ramana la 19% si sa se inlocuiasca cu o alta masura de reducere a cheltuielilor", afirma si analistul Aurelian Dochia, fost director general al BRD.

3. Oprirea privatizarii companiilor de stat

La cererea Fondului Monetar International (FMI), fostul minister al Economiei a realizat un plan de privatizare a aproape tuturor companiilor in care statul roman mai detine actiuni. Cele mai multe dintre acesrea sunt din domeniul energetic: Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica etc.

"Trebuie sa ne despartim de FMI in legatura cu privatizarea. Romania nu are nimic de privatizat, ci doar servicii publice. Amplasamentele hidroelectrice sunt monopol natural. Cum sa ajunga la altcineva? A inlocui monopolul de stat cu unu privat este o prostie", este de parere analistul economic Ilie Serbanescu.

Aceasta este si opinia lui Blanculescu, insa acesta considera ca privatizarile trebuie sa fie amanate. "Piata este extrem de jos, a scazut cu 80%, asa ca am vinde aceste pachete pe nimic. Daca asteptam trei patru ani, putem obtine sume mult mai mari, plus ca am detine si controlul asupra companiilor in aceasta perioda de timp".

4. Oprirea liberalizarii preturilor la gaze si energie

"Trebuie sa oprim orice fel de liberalizare a preturilor la energie si gaze. Nu au baza, nu pentru ca poporul nu poate suporta tarife mai mari, ci pentru ca nu avem niciun concurenta", explica Serbanescu.

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), considera, la randul sau, ca rezolvarea problemelor din domeniul energetic ar trebui sa fie o prioritate pentru noul guvern. "Ar fi periculos ca in energie sa se faca si liberalizarea si privatizarea in acelasi timp".

5. Cresterea veniturilor bugetare si a gradului de colectare a taxelor si impozitelor

Aceasta misiune intra in atributiile noului ministru al Finantelor.

"Prioritatile noului ministru al Finantelor sunt cresterea veniturilor si a gradului de colectare a taxelor si impozitelor si auditarea investitiilor si finantarea doar a celor cu potential mare", dupa parerea directorului GEA.

6. Combaterea evaziunii fiscale

"Declansarea operatiunii de combatere a evaziunii fiscale, a fraudarii fiscale (furtul banilor din buget), a fraudarii banului public prin contracte preferentiale si licitatii trucate ar trebui sa fie prioritare pentru guvern", spune Blanculescu.

7. Modificarea legii parteneriatului public-privat

Noul guvern trebuie sa operationalizeze parteneriatul public privat prin modificarea legislatiei in vigoare, astfel incat riscurile sa cada si pe umerii statului, nu doar ai companiilor.

8. Liberalizarea cursului valutar si a preturilor

In ciuda scaderii PIB-ului Romaniei cu 15% in ultimii trei ani, leul a ramas puternic, fapt care, dupa parerea lui Ilie Serbanescu, a afectat economia Romaniei.

"Trebuie dat drumul la doua supape folosite de statele din Uniunea Europeana, care sunt in afara zonei euro: sa dai frau liber cursului si preturilor", spune analistul.

9. Implementarea programului de management privat

Aproape toti analistii economici sunt de parere ca implementarea programului care presupune aducerea de manageri privati la conducerea companiilor de stat trebuie sa fie o prioritate a guvernului.

10. Crearea unui consiliu economic-consultativ pentru fiecare ministru in parte

In statele civilizate, nu doar prim ministrul are consilieri, ci fiecare ministru in parte. Ionel Blanculescu considera necesara creerea de consilii economic-consultative, formate din analisti, specialisti si oameni de afaceri, care sunt dispusi sa asiste guvernul fara a fi remunerati.

"Un astfel de consiliu ar fi fost impotriva cresterii TVA-ului si ar fi venit cu o alta solutie in locul acesteia", mai spune Blanculescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern noul, #ministri noi, #mihai razvan ungureanu prim ministru, #program guvernare, #scadere tva, #management privat privatizari , #Guvernul Romaniei