Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Companiile se vor orienta catre top managerii romani pentru reducerea costurilor

Companiile se vor orienta catre top managerii romani pentru reducerea costurilor
Numarul top managerilor straini de pe piata locala va fi cu cel putin 30% mai mic in 2010, in timp ce importul de middle manageri si specialisti expati va creste de cateva ori. Intoarcerea in tara a profesionistilor romani plecati afara in anii '90 si 2000, fenomen care deja a inceput, va continua, in timp ce managerii autohtoni vor primi tot mai multe oferte de relocare in strainatate, cu un plus de 40-50% in ceea ce priveste castigurile.

Acestea sunt cateva dintre concluziile analizei Business Standard referitoare la Migratia la nivel de management, al patrulea capitol din proiectul special "Piata fortei de munca in 2010". "Importul de specialisti straini va creste semnificativ doar pe pozitiile de middle management, pentru ca situatia pe top management se apropie de nivelul sau de saturatie", spune Panos Manolopoulos, Managing Director al firmei Stanton Chase. Inlocuirea expatilor cu romani poate fi si o masura de reducere a costurilor, potrivit companiei de recrutare Lugera&Makler. De regula, pachetul salarial al unui manager expat este cu 50-100% mai mare decat al unui roman, fara a mai pune la socoteala cheltuielile legate de relocare - chiria, transportul mobilei, gradinita copiilor, drumurile in tara de origine.

Un aspect important in pachetele managerilor expati, care se vor regasi si in veniturile managerilor romani care vor activa pe alte piete, este ponderea foarte mare a beneficiilor financiare in functie de performanta personala si a companiei. Aceasta parte variabila a pachetului dubleaza adeseori salariul fix primit de catre manager. "Managerii romani incep sa fie din ce in ce mai cautati de companiile care decid sa se extinda in statele ex-sovietice, dar si de cele care au nevoie de manageri pe o perioada determinata (project-based). Specialistii sunt cautati in tari din Europa sau SUA, dar remarcam, totodata, identificarea unor nevoi de manageri romani din partea companiilor multinationale care se extind spre Africa sau Europa de Est", spune Laura Husti-Radulet, consultant Lugera. Managerii straini sunt insa preferati, pentru ca sunt mai stabili, mai greu de "furat" de catre competitori.

In general, sunt trimisi straini atunci cand sunt investitii mari, spune headhunterul George Butunoiu, pentru ca au nevoie de oameni de incredere. "Altfel spus, cu cat este mai mare afacerea, cu atat sunt mai multe sanse sa vezi straini detasati in posturile-cheie. Nu este cazul strainilor «outsideri», adica aceia care sunt recrutati prin firme de headhunting", explica acesta. Potrivit lui Butunoiu, dupa 2004 au venit din ce in ce mai putini manageri straini cu contracte "de expati", adica detasati direct de companiile lor si tot mai multi straini angajati direct de pe piata. "Ei concureaza cot la cot cu romanii pe pozitiile importante, exact in aceleasi conditii. Acesta este un semn de normalizare a situatiei in Romania si sunt convins ca acest trend va continua pana cand vor disparea aproape de tot detasatii cu conditii speciale de expati (salarii mult mai mari, case, cheltuieli la discretie)", considera Butunoiu.

Cazurile in care prezenta unui manager expat va fi indispensabila si in anii care urmeaza se refera la ridicarea de la zero a unei organizatii (in cazul investitiilor de tip green field). Managerul strain pune pe picioare afacerea intr-o perioada de 12-24 de luni, dupa care se retrage, lasand conducerea in seama unei echipe locale de management.

"Expatii vor fi in continuare atrasi in Romania de firme care au nevoie de o specializare care nu se gaseste pe piata romaneasca. Dupa parerea noastra, managerii straini sunt ceruti mai degraba pentru organizare si leadership, in timp ce romanii sunt cautati in strainatate pentru abilitatile lor tehnice", spune Delia Burnham, Managing Director al CVO Group Romania, firma de executive search (recrutare de top management). Potrivit acesteia, romanii vor avea mandate de conducere mai ales pe piete in crestere, in timp ce, pe pietele asezate, vor predomina specialistii.

Industriile in care vor fi prezenti cei mai multi manageri/specialisti romani in strainatate vor fi Petrol si Gaze (America de Sud, Asia, Africa, Orientul Mijlociu), IT (America de Nord, Marea Britanie, India, Cehia), Finante (Londra, Frankfurt, New York - in marile centre financiare). De partea cealalta, consultantii se asteapta ca numarul expatilor sa ramana semnificativ in 2010 in constructii (Project Manager, Site Manager, Director de Constructii, pozitii specializate gen Building Surveyor), inginerie (in special, persoane specializate in training si in formarea de echipe), servicii financiare si consultanta financiara (ca parteneri Big 4, directori de banca).

Potrivit presedintelui Consiliului Investitorilor Straini (CIS), Doina Ciomag, este evidenta pe piata locala tendinta ca top managerii straini sa fie inlocuiti de romani dupa cativa ani de mandat.

"Este o evolutie normala ca, la un anumit stadiu al dezvoltarii afacerii, conducerea companiilor sa fie un atribut pur romanesc. In acest sens, sunt cateva exemple printre multinationalele din CIS: Unilever, Philips, Vodafone, McDonald's, Baumit si toate cele patru mari companii de consultanta si audit - Big4", spune aceasta.

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, estimeaza ca in urmatorii trei ani ne putem astepta la o migratie de bancheri din strainatate catre Romania, atrasi de veniturile ridicate ce pot fi obtinute aici.

"Salariile din bancile romanesti pot fi un magnet pentru europeni, in conditiile in care un specialist poate castiga lejer si 3.000 de euro. Va dati seama ca o astfel de suma este ravnita si de un bancher strain", explica Ghetea. Managerii romani care primesc mandate de conducere in strainatate au, de regula, varste cuprinse intre 35 si 45 de ani si o experienta semnificativa in companii multinationale. "Migratia" la nivel de management se poate produce prin doua trasee - prin delegarea in interiorul unei organizatii globale sau prin oferta directa primita de la o firma de headhunting cu acoperire internationala. In cel de-al doilea caz, cele mai multe oferte pentru directorii romani vor veni in 2010, potrivit companiilor de headhuting din Orientul Mijlociu, Europa Centrala si de Est sau din tarile Golfului Persic.

Expunerea internationala va deveni in urmatorii ani una dintre cele mai importante calitati ale unui manager.

Globalizare

Val de manageri
"Cred ca vom asista la un adevarat val de migratie cu dublu sens in 2008-2010. Va fi o adevarata globalizare a pietei europene. Primesc CV-uri de la rusi, britanici, din America Latina care vor sa lucreze in Romania. Managerii romani au stat pana acum in spatele expatilor, au inceput sa le preia pozitiile aici, iar nivelul urmator este acela de a conduce operatiunile unor companii in Europa de Vest", spune Rudolf Fedorovici, consultant Advice HR Romania, firma de executive search.

<a href=http://standard.ro/articol_22780/special__companiile_se_vor_orienta_catre_top_managerii_romani_pentru_reducerea_costurilor.html/ target=_blank>Business Standard</a>



Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1335 ori