Companiile de stat alese pentru manageri privati, cele mai controversate din Romania

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 18:07
2437 citiri
Companiile de stat alese pentru manageri privati, cele mai controversate din Romania

Primele cinci companii din subordinea Ministerului Economiei care vor avea management privat sunt Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare si Romarm, acestea fiind in ultimii ani printre cele mai controversate companii de stat din tara, informeaza NewsIn.

Hidroelectrica - faimoasa pentru contractele cu "baietii destepti"

Hidroelectrica este cel mai mare si cel mai ieftin producator de electricitate din tara, fiind una dintre cele mai profitabile companii de stat din tara. insa Hidroelectrica a devenit renumita mai degraba ca fiind compania care incheie contracte cu "baietii destepti", intrucat a stabilit contracte preferentiale pe termen lung cu societati precum Alro Slatina, Energy Holding, Luxten, Mittal Steel Galati sau Alpiq, carora le vinde energie electrica prin contracte directe si nu prin bursa.

De altfel, anul trecut, jumatate dintre contractele directe ale Hidroelectrica au fost prelungite pana in 2018. Hidroelectrica a acoperit anul trecut 36% din productia de energie electrica a tarii, realizand o productie record de 19,5 TWh. Aproape 30% din aceasta cantitate a fost vanduta la preturi preferentiale.

In 2010, cand la conducerea societatii era Mihai David, profitul net al Hidroelectrica a crescut de sase ori, la 292 milioane lei, fata de 48,3 milioane lei in 2009. David a fost schimbat din functie la sfarsitul lui 2010, dupa un mandat de numai un an si jumatate. Despre Mihai David presedintele Traian Basescu a spus, pe 4 noiembrie 2010, la B1 TV, ca ar fi fost pus in functie de Mircea Geoana la ideea lui Sorin Ovidiu Vintu.

De la 1 ianuarie 2011, la conducerea companiei se afla Constantin Trihenea, care pana la acea data fusese consilier personal al ministrului Economiei, Ion Ariton. Pentru acest an, Hidroelectrica si-a planificat un profit net de numai 70,9 milioane lei, mai mic de patru ori fata de cel din anul trecut.

Oltchim - pierderi de 170 de milioane de euro in ultimii patru ani

Combinatul chimic Oltchim din Ramnicu Valcea este cea mai importanta unitate din industria petrochimica din Romania, lider in Europa Centrala si de Est la PVC, soda caustica, polioli si plastifianti, pentru unele din aceste produse fiind unic producator. Cu toate acestea, societatea a inregistrat pierderi in fiecare an. Director de peste 20 de ani al companiei este Constantin Roibu, care este de altfel cel mai longeviv director al unei companii de stat din Romania.

Societatea se afla de multi ani intr-un "razboi al declaratiilor" cu grupul german PCC SE, actionar minoritar la Oltchim, care controleaza 17,47% din actiunile combinatului. Grupul PCC, care este interesat de mai multi ani sa cumpere combinatul chimic, a acuzat in repetate randuri managementul Oltchim si faptul ca actuala conducere nu are nicio strategie pentru a redresa combinatul.

Numai in ultimii patru ani Oltchim a acumulat pierderi de peste 170 de milioane de euro. De la listarea pe bursa, in anul 2003, societatea a realizat profit in doar trei ani. Valoarea sa actuala de piata este de circa 20 de milioane de euro. Anul trecut, Oltchim a inregitrat pierderi in valoare de peste 223 milioane lei.
 
SNLO - pe lista societatilor monitorizate de FMI

Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) este unul din cei doi mari producatori de carbune din Romania (alaturi de Compania Nationala a Huilei -CNH). Atat SNLO, cat si Oltchim, au fost incluse pe lista societatilor monitorizate de Fondul Monetar International (FMI).

Societatea Nationala a Lignitului Oltenia este totodata principalul finantator al echipei de fotbal Pandurii Targu Jiu, ceea ce face din actionarul majoritar, Ministerul Economiei, un "patron" in fotbal. Anul trecut, Pandurii Targu Jiu au incheiat campionatul national de fotbal pe locul 13 (dintr-un total de 18, cat are Liga I), obtinand doar 37 de puncte din 34 de partide jucate (maximul de puncte ce pot fi acumulate fiind 102). Potrivit presei regionale, SNLO a alimentat conturile echipei de fotbal Pandurii Targu-Jiu cu zeci de milioane de lei doar in ultimii doi ani.

La inceputul acestui an, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Gorj anunta ca a primit notificari din partea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) privind concedierea a 920 de salariati. Notificarile au fost facute la cateva zile dupa ce ministrul Economiei, Ion Ariton, a semnat un protocol cu presedintele Federatiei Nationale Mine Energie (FNME), Marin Condescu.

Directorul SNLO, Daniel Burlan, a declarat ca cifrele anuntate de AJOFM sunt doar provizorii si ca se afla inca in negocieri cu sindicatele.

Ulterior, administratia SNLO si reprezentantii sindicatelor miniere au emis un comunicat de presa comun in care recunosteau faptul ca in minerit vor avea loc reduceri de personal, fara insa a preciza cate persoane vor fi disponibilizate. in comunicatul semnat de Daniel Burlan, directorul SNLO, si de liderul sindical Marin Condescu, presedintele USMO, se spunea doar ca, in urma negocierilor dintre cele doua parti, s-au gasit solutiile de reducere a cheltuielilor cu munca vie la nivelul acestui an cu 11%.

In ceea ce priveste rezultatele financiare, SNLO a trecut pe profit pentru prima data in ultimii patru ani, realizand in primul semestru al acestui an un profit net de 18,2 milioane lei, fata de pierderile de 59 milioane lei din primul semestru din 2010. La sfarsitului anului trecut, pierderile nete ale SNLO s-au ridicat la 63,4 milioane lei. SNLO realizase profit ultima data in 2007, cand a inregistrat la nivelul intregului an un profit net de 16 milioane lei.

Romarm - urmarita de ghinion in 2001

Compania Romarm este principalul producatorul de stat de tehnica de aparare, fiind si unul dintre cei mai mari furnizori pentru Ministerul Apararii Nationale din Romania.  Romarm a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 98,13 milioane lei, in crestere cu 51% fata de afacerile inregistrate in 2009, de 64,72 milioane lei.

In ultimul an, mai multe accidente de munca au avut loc la filialele Romarm, in urma carora cateva persoane au decedat. Cel mai recent incident este din 2 august, cand la sectia de pirotehnica a Uzinei Mecanice Sadu, filiala a Romarm, o femeie de 43 de ani a suferit arsuri pe fata si pe maini, in urma aprinderii accidentale a circa 200 g de substanta trasoare.

Accidentul s-a produs in acelasi loc unde a mai avut loc o explozie si in octombrie anul trecut. in urma accidentului de anul trecut, sectia a fost renovata, iar reprezentatii uzinei au luat masuri suplimentare de siguranta.

Un alt accident de munca grav s-a produs la Uzina Mecanica Sadu pe 11 februarie 2011, cand, in urma unei explozii la o magazie a atelierului 35 Capse, doua angajate ale uzinei au murit carbonizate si un barbat a fost ranit. Cele doua femei carbonizate au fost identificate dupa lucrararile dentare, iar Parchetul Targu-Jiu a deschis atunci un dosar penal in rem pentru ucidere din culpa si infractiuni la legea muncii in cazul exploziei de la Uzina Mecanica Sadu.

Romarm are in prezent circa 4.600 de angajati si 15 fabrici in toata tara. Este principalul furnizor romanesc de tehnica de aparare si este prezent in peste 50 de piete in tari din Europa, America de Nord, America de Sud, Asia si Africa. Compania este totodata este unul dintre cei mai mari furnizori pentru Ministerul Apararii Nationale din Romania.

Electrica Furnizare SA - profit brut de 33 de ori mai mic anul trecut fata de 2009

Electrica Furnizare SA include filialele de furnizare a energiei electrice din cadrul Electrica SA. Filialele de furnizare din Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud asigura comercializarea energiei electrice si masoara electricitatea si monteaza echipamentele de masurare a energiei electrice.

In ultimul an, profitul grupului Electrica SA a scazut simtitor. Astfel, profitul brut al furnizorului si distribuitorului de electricitate Electrica SA a scazut anul trecut de 33 de ori, la 18,5 milioane lei, fata de 622 milioane lei in 2009, din cauza ca in anul 2009 au fost vandute o serie de actiuni detinute de societate. Iar pentru aceast an, Electrica SA estimeaza un profit brut de 10,56 milioane lei, in scadere cu circa 43% fata de profitul brut din anul trecut. Grupul Electrica este condus de Ioan Folescu din ianuarie 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#hidroelectrica, #oltchim, #companii stat, #electrica, #romarm, #management privat , #stiri Hidroelectrica