Banca Mondiala cere Romaniei reforme in sanatate, energie si transporturi

Sambata, 20 August 2011, ora 09:13
1749 citiri
Banca Mondiala cere Romaniei reforme in sanatate, energie si transporturi

Banca Mondiala se pregateste sa acorde la toamna 400 de milioane de euro Romaniei, dar ii cere o serie de reforme in domeniul sanatatii, al energiei si transporturilor, intre care coplata serviciilor medicale,reducerea arieratelor, eliminarea subventiilor si un nou plan pentru companiile energetice.

Banca Mondiala noteaza intr-un comunicat publicat vineri ca s-au inregistrat progrese importante in implementarea masurilor de reforma agreate cu Romania si remarca rezultatele obtinute pana in prezent in privinta stabilizarii macroeconomice.

Observatiile au fost facute la incheierea misiunii efectuate in Romania intre 21 iulie si 2 august impreuna cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Economia Romaniei s-a stabilizat si se indreapta catre o revenire a cresterii.

Din cauza factorilor externi, dar si a unora interni, raman totusi unele dificultati de depasit pentru a asigura deplina revenire si cresterea pe termen scurt si mediu, a subliniat Banca Mondiala.

La inceputul anului 2009, in contextul crizei economice globale, FMI, CE si BM au convenit cu Guvernul Romaniei sa-l asiste in implementarea unui curajos program de stabilizare macroeconomica, reaminteste Banca Mondiala.

In iulie 2010, Guvernul roman si cele trei institutii s-au reunit din nou pentru a trece in revista progresele si a planifica urmatorii pasi. Cu sprijinul celor trei institutii, Guvernul a schitat un program destinat sa consolideze progresele obtinute si sa puna bazele pentru o revenire a cresterii in Romania.

Noul program aprofundeaza masurile de consolidare fiscala si eficienta pentru urmatorii doi ani, in timp ce pentru sprijinirea cresterii sunt necesare reforme structurale-cheie, arata Banca Mondiala.

Banca Mondiala a acordat in iunie 2011 o transa de 300 de milioane de euro si intentioneaza sa acorde alte 400 de milioane de euro pana la sfarsitul anului 2011, ca parte a celui de-al treilea Imprumut pentru Politica de Dezoltare (DPL 3), care se concentreaza pe masuri menite sa imbunatateasca eficienta cheltuielilor si sa sustina consolidarea fiscala.

Servicii medicale

O masura critica ce trebuie aplicata pentru ca DPL 3 sa poata fi finalizat se refera la aprobarea de catre Parlament a noii legi pentru coplata serviciilor medicale. Aceasta face parte din masurile de care este nevoie pentru imbunatatirea eficientei si pentru reducerea arieratelor in domeniul sanatatii, spune BM.

"In plus, putem completa noile programe ale FMI si CE cu studii adecvate si cu suport de consiliere in implementarea reformelor in sanatate, energie si tranport", a declarat Sudharshan Canagarajah, economist-sef la Banca Mondiala pentru Europa si Asia Centrala.

In domeniul sanatatii, Banca Mondiala a pregatit cateva studii tehnice, care furnizeaza o serie de recomandari pentru o reforma cuprinzatoare in sector. De asemenea reforme este deosebita nevoie in actualele imprejurari, cand resursele de finantare ale sectorului sunt foarte precare, iar accesul la capitaluri de asistenta medicala de calitate este ingreunat, subliniaza BM.

Reformele avute in vedere includ, intre altele, restructurarea retelei de spitale, definirea unui pachet de baza de servicii medicale, introducerea unui sistem suplimentar privat de asigurari de sanatate si introducerea unor masuri care sa vizeze controlarea cresterii continue a costurilor pentru consumul de produse farmaceutice.

Un proiect bazat pe rezultate, finantat de Banca Mondiala cu pana la 250 de milioane de euro - care este in pregatire - va sprijini implementarea acestor reforme in urmatorii trei ani.

Energia

In ceea ce priveste energia, Romania are de facut fata unor provocari critice, apreciaza BM. Romania s-a alaturat Uniunii Europene in ianuarie 2007 implementand o strategie energetica pe care Comisia Europeana a considerat-o atunci exemplara.

Totusi, implementarea ei s-a blocat in scurt timp, odata cu initierea dezbaterii referitoare la planurile de comasare a companiilor miniere si a companiilor de producere a energiei in una sau doua mari companii energetice nationale.

Guvernele au incercat, fara succes, sa infiinteze aceste mari companii nationale. Deciziile din martie si aprilie 2011 ale Curtii de Apel Bucuresti, care au zadarnicit planurile de a infiinta Hidroenergetica si Electra, sunt semne clare pentru guvern ca trebuie sa-si schimbe planurile.

Romania trebuie sa duca la bun sfarsit reformele agreate, fara alte intarzieri si amanari, indreptandu-se catre o strategie echilibrata de atragere a investitiilor din domeniul privat si de dezvoltare a unui sector public viabil de companii energetice, arata BM.

Investitiile private si manageri profesionisti pentru companiile publicesunt conditii necesare pentru a asigura securitatea livrarilor energetice care sa sprijine cresterea economica si calitatea vietii, mai spune Banca Mondiala.

Pentru a atrage investitii private, BM recomanda guvernului sa refaca credibilitatea practicilor comerciale ale Romaniei, sa asigure o piata energetica competitiva si sa implementeze reglementarile si legislatia UE. Autoritatea romana de reglementare in domeniul energiei, ANRE, reprezenta in 2005 un model regional de bune practici.

De atunci, o serie de decizii politice au adus ANRE aproape de non-functionalitate, ca urmare a implementarii ineficiente a reglementarilor ANRE, din cauza variatiei preturilor si a practicilor de piata din sectorul energiei, a constatat Banca Mondiala.

Consumatorii pot beneficia de preturi mai mici pe termen scurt, dar aceste practici submineaza securitatea energetica a Romaniei si cresterea economica si contribuie la arierate in domeniul taxelor si la privarea bugetului statului de importante venituri, atrage atentia Banca Mondiala.

Mai mult, stimulentele pentru eficienta energetica - cele mai eficiente masuri pentru a promova securitatea energetica, grija fata de schimbarea climatica si care contribuie la competitivitatea industriala - sunt slabite din cauza acestor practici. Subventiile in domeniul energeic ar trebui sa fie directionate catre paturile cele mai vulnerabile ale societatii, asigurand familiilor cu cele mai mici venituri acces la niste servicii de baza in domeniul energetic.

Banca Mondiala saluta angajamentul guvernului de a reorienta ANRE prin profesionalizarea managementului, listarea la bursa a companiilor energetice-cheie, incluiv Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, si reluarea reformelor in domeniul energetic in conformitate cu Al Treilea Pachet Energetic pe care UE l-a aprobat in 2009.

Transporturi

In domeniul transportului, guvernul a luat recent masuri semnificative pentru a imbunatati situatia financiara a intreprinderilor detinute de stat incurajand planurile de reducere a costurilor. De asemenea, a inceput sa se ocupe de chestiunea arieratelor, in special in domeniul cailor ferate.

Sunt revizuite, totodata, conditiile de contractare si au fost semnate contracte importante care ar trebui sa imbunatateasca absorbtia fondurilor UE.

Totusi, provocarile cu care se confrunta sectorul raman semnificative, trebuind sa se plieze reglementarilor europene, de pilda in domeniul ajutorului de stat, sa-si asigure sustenabilitatea financiara, in special in sectorul feroviar, si sa faca investitii in infrastructura.

Banca Mondiala reaminteste ca a lucrat multi ani cu guvernul roman in domeniul transporturilor prin proiecte de investitii si, cel mai recent, in 2010, furnizand recomandari in privinta principiilor ce ar trebui sa ghideze o noua strategie in domeniu, inclusiv in ceea ce priveste structura de conducere a intreprinderilor publice.

Guvernul a facut un plan care in prezent este in curs de aplicare. Banca Mondiala discuta in prezent cu Ministerul Transporturilor si Infrastructurii despre furnizarea de asistenta in ceea ce priveste folosirea fondurilor de la UE pentru imbunatatirea serviciilor si asigurarea folosirii eficiente a finantarii publice si private in acest sector.

Programul Imprumuturilor pentru Politica de Dezvoltare (DPL), in valoare de un miliard de euro, se concentreaza asupra administrarii financiare publice, asupra sectoarelor sociale si a sectorului financiar.

DPL 1, in valoare de 300 de milioane de euro a fost aprobat de Consiliul de Administratie al Bancii Mondiale la 16 iulie 2009, fiind semnat la 1 septembrie 2009, iar banii fiind acordati la 20 octombrie 2009. DPL 2, totalizand tot 300 de milioane de euro, a fost aprobat de CA al BM la 2 februarie 2011, semnat la 24 iunie 2011 si eliberat la 30 iunie 2011.

DPL3, cu un total de 400 de milioane de euro, urmeaza sa fie aprobat in toamna anului 2011.

Agenda de reforme a DPL sprijina masuri de politica si reforme structurale pentru a ajunge la sustenabilitate fiscala in Romania si pentru a sustine procesul de reviriment economic, venind in completarea programelor sustinute de FMI si UE, precizeaza Banca Mondiala.

#banca mondiala, #romania, #reforma, #sanatate, #energie, #transporturi , #stiri Nuclearelectrica