Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul va angaja manageri privati in companii de stat

Guvernul va angaja manageri privati in companii de stat


Guvernul a avizat cadrul legal care permite angajarea de manageri privati in companii de stat, stabilind totodata ca nivelul remuneratiei acestora sa nu fie stabilit prin lege, ci prin negociere intre actionarii companiei respective si persoana selectata pentru postul de manager.

Cadrul legal de angajare a managerilor privati a fost reglementat printr-o ordonanta de urgenta privind guvernanta corporatista a intreprinderilor publice, initiata de Ministerul Justitiei si aprobata de Guvern in sedinta de miercuri, conform negocierilor cu Fondul Monetar International.

Proiectul de lege privind guvernanta corporatista se aplica intreprinderilor publice, persoane juridice romane, fiind exceptate societatile de asigurare si reasigurare, institutiile de credit si institutiile financiare.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat la Guvern ca intreaga procedura de selectie internationala a managerilor privati poate dura intre 3 si 5 luni.

"Vor fi declansate proceduri de selectie a managerilor privati la companii de stat si regii autonome cu o cifra de afaceri de peste un miliard lei la nivelul anului 2010 si peste o mie de angajati. In prezent, companiile sunt administrate de manageri cu contracte de mandat care nu implica costuri suplimentare in cazul revocarii acestora", a spus Predoiu.

El a aratat totodata ca nivelul remuneratiei unui manager privat va fi stabilit prin negociere intre acesta si actionarii companiei, fara a fi stabilit prin lege.

"Aceste sume raman subiectul negocierii intre compania respectiva si managerul selectat. Nu exista in lege inclusa o astfel de valoare, deci ramane la latitudinea celor care negociaza aceste contracte", a spus ministrul Justitiei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1270 ori